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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO.C021122A 

On November 22, 2002, a Petition for Advisory Opinion was received from Robert Ganz, 
CPA, c/o Spar & Boyer CPAs, 615 Broadway, Hastings-on-Hudson, New York 10706. 

The issue raised by Petitioner, Robert Ganz, CPA, is whether the amount of interest paid to 
an individual shareholder on a loan made to the corporation must be added to federal taxable 
income, when computing entire net income under section 208.9 of Article 9-A of the Tax Law. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

An individual owns 100 percent of a company and the individual shareholder lends the 
company money. The company pays the shareholder interest on the loan during the taxable year. 

Applicable Law 

Section 208.3 of the Tax Law provides that the term “subsidiary” means “a corporation of 
which over fifty percent of the number of shares of stock entitling the holders thereof to vote for the 
election of directors or trustees is owned by the taxpayer.” 

Section 208.4 of the Tax Law provides, in part: 

The term “subsidiary capital” means investments in the stock of subsidiaries 
and any indebtedness from subsidiaries ... whether or not evidenced by written 
instrument, on which interest is not claimed and deducted by the subsidiary for 
purposes of taxation under article nine-A ... provided, however, that, in the discretion 
of the commissioner, there shall be deducted from subsidiary capital any liabilities 
which are directly or indirectly attributable to subsidiary capital. 

Section 208.9 of the Tax Law provides, in part: 

The term “entire net income” means total net income from all sources, which 
shall be presumably the same as the entire taxable income (but not alternative 
minimum taxable income), 

(i) which the taxpayer is required to report to the United States treasury 
department, 
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* * * 
except as hereinafter provided, and subject to any modification required by 

paragraphs (d) and (e) of subdivision three of section two hundred ten of this article. 

(a) Entire net income shall not include: 

(1) income, gains and losses from subsidiary capital .... 

Opinion 

When a corporation owns a subsidiary as defined in section 208.3 of the Tax Law, and the 
parent corporation makes a loan to the subsidiary, such loan is an indebtedness of the subsidiary. 
Such loan will constitute subsidiary capital of the parent corporation under section 208.4 of the Tax 
Law only when the interest expense paid by the subsidiary to the parent corporation is not claimed 
and deducted by the subsidiary in computing the subsidiary’s entire net income.  Since interest 
expense is a deduction in computing federal taxable income, the subsidiary may accomplish this by 
adding the interest expense paid to the parent corporation at Line 3 of the subsidiary’s Form CT-3 
General Business Corporation Franchise Tax Return, which provides for an addition to federal 
taxable income in computing entire net income for “Interest paid to a corporate stockholder owning 
more than 50% of issued and outstanding stock.” In such case, the parent corporation is allowed a 
deduction in computing the parent corporation’s entire net income for the interest income it receives 
from the subsidiary on such loan under section 208.9(a)(1) of the Tax Law, as income from 
subsidiary capital. 

However, if the subsidiary deducts the interest expense paid to the parent corporation, i.e., 
the subsidiary does not add the interest expense to federal taxable income at Line 3 of Form CT-3 
when computing the subsidiary’s entire net income, the loan is not considered subsidiary capital in 
the hands of the parent corporation. In that case, the parent corporation is not allowed a deduction 
under section 208.9(a)(1) of the Tax Law for the interest income it receives from the subsidiary on 
the loan. 

Where an individual shareholder owning more than 50 percent of the stock of a corporation 
makes a loan to the corporation, there is no provision under Article 9-A of the Tax Law that requires 
the corporation to add the interest expense that it paid to the individual shareholder to the 
corporation’s federal taxable income when computing its entire net income under section 208.9 of 
the Tax Law. 
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It is assumed for purposes of this Advisory Opinion that the individual shareholder has made 
a loan to the corporation rather than a contribution to capital. 

DATED: April 4, 2003 /s/ 
Jonathan Pessen 
Tax Regulations Specialist IV 
Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


