
 
 

 

 
                                      
 
  

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

 

 
  

   
 

 
 

 

 
 

                                                      

  
  

     

New York State Department of Taxation and Finance  
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 

TSB-A-09(16)C
Corporation Tax
September 21, 2009 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


  ADVISORY OPINION  PETITION NO. C090619A 

Petitioner, name and address redacted, requests an Advisory Opinion about whether its two-way 
paging services are subject to the New York State Public Safety Communications Surcharge.  We conclude 
that they are not. 

Facts 

Petitioner is a provider of one-way and two-way paging and various other wireless services.  The 
particular service about which Petitioner inquires is a two-way paging service that uses a paging device with 
enhanced text display and full keypads.  The service can be used in two ways.  The “dispatch” service is 
often used within organizations (such as medical, business or government entities), and allows direct two-
way text communications among users within that organization.  This aspect of the service is provided 
entirely over Petitioner’s Commercial Mobile Radio Service (CMRS) network, and does not utilize the 
Public Switched Telephone Network (PSTN).  The service can also be used to receive in-bound pages from 
persons outside the organization. The in-bound pages are received from users of the PSTN at one of 
Petitioner’s paging terminals.  Once the message is received by the paging terminal, the PSTN user’s call is 
terminated, and a second transmission is initiated between the paging terminal and the recipient’s paging 
device over Petitioner’s CMRS network.  The paging devices do not allow voice communications and do not 
allow the user to connect with other types of wireless devices or to call a phone number associated with the 
PSTN. Petitioner’s paging devices are not capable of dialing a phone number, including 911, and are not 
capable of real-time communication with a 911 dispatcher.  

Analysis 

Tax Law section 186-f imposes the Public Safety Communications Surcharge on wireless 
communications service provided to a customer with a place of primary use in New York State.1 The 
Surcharge is imposed at a rate of $1.20 per month for each wireless device in service during any part of the 
month.  Wireless communications service is defined as: 

[A]ll commercial mobile services, as that term is defined in [USC §332(d)], as amended 
from time to time, including, but not limited to, all broadband personal communications services, 
wireless radio telephone services, geographic area specialized and enhanced specialized mobile radio 
services, and incumbent-wide area specialized mobile radio licenses, which offer real time, two-way 
voice or data service that is interconnected with the public switched telephone network or otherwise 
provides access to emergency communication services.  

   Prior to September 1, 2009, the State Wireless Communication Service Surcharge was imposed by section 309 of the 
County Law. Effective September 1, 2009, County Law section 309 was repealed and replaced with the Public Safety 
Communications Surcharge in new Tax Law section 186-f.  County Law section 309 and Tax Law section 186-f are 
substantially similar and the relevant portions of the law for purposes of this Advisory Opinion are unchanged. 

1



 

 
 
  
 
 

 

 

 
 
 
 
 

      

 
 
 
 

  

 
 
 

TSB-A-09(16)C 
Corporation Tax 
Septem ber 21, 2009 - 2 -	

Tax Law § 186-f.1(d).  The Tax Department previously concluded that the Surcharge applies to “two-way 
beepers, and other devices . . . that have two-way wireless communications capabilities over a public 
switched network.” State Wireless Communications Service Surcharge, TSB-M-02(5)M; see also Public 
Safety Communications Surcharge, TSB-M-09(8)C. In contrast, the service about which Petitioner inquires 
is not interconnected with the PSTN and does not allow users to connect directly to emergency 
communication services.  Accordingly, the service Petitioner describes is not subject to the Public Safety 
Communications Surcharge imposed by Tax Law section 186-f. 

DATED: September 21, 2009 /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 
facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion. 


