
New York State Department of Taxation and Finance 
Office of Counsel 
Advisory Opinion Unit 
 

STATE OF NEW YORK 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 

 
 ADVISORY OPINION  PETITION NO. C110106A 
 

 On January 6, 2011, the Department of Taxation and Finance received a Petition for an Advisory 
Opinion from name redacted.  Petitioner, an entity certified under Article 18-B of the General Municipal 
Law (GML) before the Empire Zones (EZ) Program expired, asks whether it will be eligible to apply for 
EZ tax benefits, derived from a new location, if the company expands to an additional site within the 
boundaries of the EZ in which it was certified. 
 
 We conclude that the company may continue to be eligible for the EZ tax benefits resulting from 
activity at both its current and its new location, so long as Petitioner meets the requirements of the 
statutes.  
 
Facts 
 
 Petitioner was certified in the EZ Program, effective July 2, 1996 and received an EZ retention 
certificate from the Department of Economic Development (DED) in June 2009.  Although the EZ 
Program has expired, Petitioner would like to expand its operations to another property that is located in 
the same EZ in which the Petitioner was certified prior to the sunset of the Program and claim tax benefits 
derived from both locations for the balance of its benefit periods.   
 
Analysis 
 
 In order to expand its business, Petitioner would like to acquire a new building in the zone in 
which it was certified.  Petitioner plans to continue operations in its current location as well.  Once the EZ 
Program terminated, however, DED lost its legal authority to amend Petitioner’s Certificate of Eligibility 
to include an additional building.  Petitioner asked whether the operations in the prospective building will 
fail to be eligible for the EZ credits, because that building is not listed on its Certificate of Eligibility. 
 
 Although the EZ Program terminated on June 30, 2010, for purposes of the qualified EZ 
enterprise (QEZE) tax credits, the designation of each EZ was extended for businesses that were certified 
in a zone under Article 18-B of the General Municipal Law on or before the sunset date.  Those 
businesses were also deemed to continue to be certified until the end of their benefit periods.1  
Subsequently, an extension of benefits was granted for purposes of the EZ investment tax credit (EZ 
ITC), the EZ employment incentive credit (EZ EIC), the EZ capital tax credit, and the QEZE sales and 
use tax refund or credit.2 
 
 For purposes of the qualified EZ enterprise (QEZE) real property tax credit (RPTC) and QEZE 
tax reduction credit (TRC), the benefit period for Petitioner is the 15 taxable years beginning on or after 

                                                      
1 Tax Law §14(k).  
2 Chapter 57, Part R, of the Laws of 2010. 
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January 1, 2001.3  For purposes of the QEZE sales and use tax credit or refund, the benefit period is the 
120 months beginning on the later of (a) March 1, 2001 or (b) for business enterprises certified prior to 
April 1, 2009, the first day of the month next following the date of issuance of the QEZE certification by 
the Commissioner of the Department of Taxation and Finance.4  For purposes of the EZ investment tax 
credit (EZ ITC), Petitioner will be deemed certified in the former zone until April 1, 2014.5  For purposes 
of the EZ employment incentive credit (EZ EIC), Petitioner will be deemed certified for the 3 years next 
succeeding the year in which EZ ITC is or was claimed.6  For purposes of the EZ capital tax credit, a 
taxpayer that has made a contribution to an approved community development project on or before the 
day immediately preceding the day the EZ expired shall be deemed eligible to claim the EZ capital tax 
credit for additional contributions to that project made prior to April 1, 2014.7  
 
 We conclude that Petitioner may claim the credits for operations in both locations for the balance 
of its benefit periods, so long as it is in compliance with the requirements of the statutes.  Petitioner, 
operating in its current and new locations, would be the same taxpayer that was certified prior to sunset of 
the EZ Program.  There would be no change in ownership of the business or Petitioner’s business 
structure when the new location is acquired.  Thus, Petitioner may include its acquisition of and 
expansion to a new location within the boundaries of a previously designated EZ in which Petitioner was 
certified in the calculation of its EZ tax benefits for the remainder of its benefit period for purposes of the 
QEZE tax benefits and for the period allowed by the law with respect to the other EZ tax credits. 
 
 The fact that DED will not amend the Petitioner’s Certificate of Eligibility does not affect the 
Petitioner’s eligibility under the law to claim EZ tax benefits.  However, the Petitioner will be required to 
demonstrate that the new location is included within the boundaries of the Empire Zone in which it was 
certified. 
 
 
 
DATED:  February 28, 2011 /S/ 
 DANIEL SMIRLOCK 
 Deputy Commissioner and Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the facts set 

forth therein and is binding on the Department only with respect to the person or entity to 
whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately describes all relevant 
facts. An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and Department policies in effect 
as of the date the Opinion is issued or for the specific time period at issue in the Opinion. 

                                                      
3 Tax Law §14(a)(1) and §14(e). 
4 Tax Law §14(a)(2). 
5 Tax Law §210.12-B(h). 
6 Tax Law §210.12-C(e). 
7 Tax Law 210.20(f). 


