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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
name redacted, (Petitioner).  Petitioner asks whether it is entitled to a tax credit for the 
incremental costs specifically associated with the purchase price of a taxicab or livery service 
vehicle accessible by individuals with disabilities.  We conclude that Petitioner is entitled to 
claim a tax credit for those incremental costs specifically associated with the purchase price of 
the vehicle accessible by individuals with disabilities if a tax credit for that vehicle has not 
previously been claimed.   
 
Facts 
 
 In October 2010, Petitioner, a corporation, purchased a used 2008 van from a finance 
company.  The finance company repossessed the van from its previous owner.  The previous 
owner converted the van to an ‘ambulette’ accessible to persons with disabilities.  Petitioner 
states that it paid a higher price for the converted van than for a van of the same make and model 
except for the equipment needed to convert the vehicle to one accessible to persons with 
disabilities.  Petitioner was not required to incur any additional costs to make the van accessible 
to persons with disabilities.   
 
Analysis 
 
 A taxpayer who provides a taxicab or a livery service is allowed a credit against its 
business corporation franchise tax for the incremental costs incurred on or after January 1, 2006 
and before January 1, 20111 which are specifically associated with upgrading a vehicle so that it 
is accessible by individuals with disabilities.  See Tax Law § 210.40 & 20 NYCRR § 5-5.2.  The 
term “incremental cost” means the expenses specifically associated with the excess purchase 
price of a vehicle accessible by individuals with disabilities over the purchase price of a motor 
vehicle that is the same make and model except for the equipment necessary to convert it to a 
vehicle accessible by individuals with disabilities.  See 20 NYCRR § 5.5.2(d).  The credit shall 

                                                      
1Chapter 604 of the Laws of 2011 added sections 210.44 and 606(tt) to the Tax Law to allow a tax credit for 1) the 
incremental cost of upgrading a vehicle used in providing a taxicab or livery service so that it is accessible to 
persons with disabilities; and 2) the purchase of certain new vehicles that are accessible to persons with disabilities. 
The credit allowed under these new sections apply to purchases of new vehicles and to incremental costs incurred 
for taxable years beginning on or after January 1, 2011, but expire for purchases or costs incurred after December 
31, 2016.  TSB-M-12(1)C, (1)I.  
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not exceed $10,000 per vehicle and it may only be claimed once per vehicle.  See 20 NYCRR § 
5-5.4(a).   
 
 In the opinion request you asked if Petitioner may claim a credit for the van that was 
converted by the previous owner for the incremental costs associated with Petitioner’s excess 
purchase price of the van.  The Petitioner did not provide any information on whether the van 
qualifies as a taxicab or livery service.  Thus we cannot reach a conclusion on this aspect of the 
credit requirements.  Assuming the van qualifies as a taxicab or livery service, Petitioner will be 
entitled to claim a tax credit for the incremental costs specifically associated with the purchase 
price of the van in accordance with the statutory and regulatory requirements listed above in an 
amount not to exceed $10,000, provided that a tax credit for this vehicle was not previously 
claimed.   
 
 
 
 
DATED:  September 27, 2012    /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 


