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The Department of Taxation and Finance received a Petition for an Advisory Opinion from 
REDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTE 
REDACTEDREDACTED.  Petitioner asks under which circumstances its office located REDAC 
REDACTEDREDACTEDRED [(“NY Office”] would be considered a “branch” under Tax Law § 
1454 (a)(5)(B) such that Petitioner would be required to include deposits from RED [NYOffice] in 
its deposits factor. 

Based on the information Petitioner has provided about REDAC [NY Office] current loan 
repayment procedures, we conclude that RED [NY Office] is not a “branch” under Tax Law § 
1454(a)(5)(B) and consequently, Petitioner cannot include deposits from RED [NY Office}in its 
deposit factor. This Advisory Opinion concerns an issue under Article 32 of the Tax Law, which was 
repealed by chapter 59 of the Laws of 2014, effective for taxable years beginning on or after January 
1, 2015. The facts in this Advisory Opinion are based on the Petitioner’s operations prior to January 
1, 2015. 

Facts  

We are advised that Petitioner is a REDACT [non-U.S.] banking organization headquartered 
REDACTED [outside the U.S.] that does business in various states throughout the United States 
directly through branches, representative offices, and agency offices and indirectly through various 
other legal entities. 

We are also advised that, from a United States bank regulatory perspective, Petitioner 
operates five branches in the United States of which RED [NY Office] is one of three within New 
York State.  We are also informed that the vast majority of deposits booked by Petitioner at the RED 
[NY Office] location are in excess of $100,000 and that the RED [NY Office] deposits are not 
handled by any other U.S. office – only RED [NY Office] and Petitioner’s headquarters in 
REDACT. 

Under Petitioner’s procedures, all loans require credit approval by its Group Risk 
Management (“GRM”) department.  Most GRM staff members are located in REDACTED [an 
office outside the U.S.], but there are several GRM employees at RED [NY Office] who provide 
credit approval for REDAC [NY Office’s] loans in certain industries. 

After a loan receives credit approval, Petitioner prepares a written loan agreement for 
signing.  The bank is not legally bound to perform until its representative has signed the loan 
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agreement.  RED [NY Office] employees and officers sign some, but not all, of the loan agreements 
for RED [NY Office] loans.  

RED [NY Office] does not permit its borrowers to make loan repayments by cash or check at 
the RED [NY Office] office.  In fact, all borrowers of RED [NY Office] loans are required, by the 
terms of their loan agreements, to make repayments via wire transfer into “a New York bank deposit 
account maintained by the Bank in an unrelated United States depository institution.” (emphasis 
added).1 

Once loan payments are made to the New York bank deposit account, Petitioner’s staff 
“debit cash and credit an internal deposit account in the Bank’s financial records.”  After being 
notified of the deposit, Petitioner’s loan administration department, located in REDACT[outside the 
U.S.], processes the payment and updates Petitioner’s financial records. 

Analysis 

Introduction 

It is conceded that RED [NY Office] is a location where Petitioner “carries on its business in 
a regular and systematic manner” and that it is “continuously maintained, occupied, and used by 
employees of the Bank.”  As such, it qualifies as a “bona fide office” as defined in Tax Law § 1454 
(a)(5)(A). 

In order for deposits from a bank location to be included in the numerator and denominator 
of a taxpayer’s deposits factor, the bank location at which the deposits are maintained must also 
qualify as a “branch.” See Tax Law § 1454 (a)(3). 

According to Tax Law § 1454 (a)(5)(B), a “branch” is defined as: 

a bona fide office which is used by the taxpayer on a regular and systematic basis to 
(i) approve loans (regardless of whether the approval of certain classes of loans 
requires review or final approval by another office of the taxpayer), (ii) accept loan 
repayments, (iii) disburse funds, and (iv) conduct one or more other functions of a 
banking business (emphasis added). 

Petitioner agrees that RED [NY Office] is used to disburse funds and conduct other banking 
business functions, two of the activities required to consider a location a “branch” under Tax Law § 
1454 (a)(5)(B).  Therefore, the only issue is whether the Petitioner uses RED [NY Office] “on a 
regular and systematic basis” to approve loans and accept loan repayments. 
 

1 The Bank has a few outstanding loans made to its prior employees that are repaid by means other than by wire transfer.  
These former employees repay their loans by remitting checks to a location of the Bank other than RED [NY Office], 
and the checks are deposited into the same New York Bank deposit account into which wire transfers from other 
borrowers are received. 
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A. RED [NY Office] is used to approve loans 

Petitioner asks whether REDAC [NY Office’s] activities relating to loan approval are 
sufficient to satisfy the loan approval requirement under Tax Law § 1454 (a)(5)(B)(i).  The term 
“approval” in Tax Law § 1454 (a)(5)(B), according to 20 NYCRR 16-2.9 (c), has the same meaning 
as the term “final approval” in 20 NYCRR 19-6.2 (d)(4), which is defined as: 

the act of employees or the board of directors of the taxpayer which legally binds the 
taxpayer to perform under an agreement.  Such activity is located at the office which 
the taxpayer’s employees are regularly connected with, regardless of where the 
services of such employees were actually performed.  If the board of directors make 
such final approval, such activity occurred where the actual seat of management and 
control of the taxpayer is located. 

Because many of REDAC [NY Office’s] loans are signed by a RED [NY Office] employee 
(the act that legally binds RED [NY Office] to perform), RED [NY Office] is being used to approve 
loans according to 20 NYCRR 19-6.2(d)(4). 

It should be noted that an office does not have to be used to approve (or review for final 
approval) 100% of its own loans in order to meet the branch definition found in Tax Law § 1454 
(5)(B) and 20 NYCRR 16-2.9(5).  Even an office that was not used to approve any loans in a given 
taxable year can be classified as a branch.  In some cases, an office may not approve any of its own 
loans during a taxable year because none of its loans during that taxable year were under the dollar 
amount threshold that office was authorized to approve.  According to 20 NYCRR 16-2.9 (d), as 
long as the office actually was regularly and subsequently used to approve loans within the given 
threshold in previous years, it still could potentially be classified as a branch. 

It is also worth noting that 20 NYCRR 16-2.9 (b)(5) contains an exception to the general rule 
in Tax Law § 1454 (a)(5)(B)(i), under which a bank’s office that is used to approve loans is not 
considered a branch if all of the office’s loans, 

pursuant to the taxpayer’s business policies or practices, receive on a regular and 
systematic basis review for final approval or final approval by another office or all of 
whose loans in fact receive on a regular and systematic basic review for final 
approval or final approval by another office. 

According to Petitioner, its GRM department reviews all of REDAC [NY Office’s] loans for final 
approval.  However, because some RED [NY Office] loans are reviewed for credit approval by 
GRM staff members who work at the RED [NY Office] office, RED [NY Office] does not trigger 
the exception in 20 NYCRR 16-2.9 (b)(5). 

B. RED [NY Office] is not used to accept loan repayments 
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Petitioner indicates that RED [NY Office] does not accept loan repayments because it does 
not permit payments made by cash or check at its RED [NY Office] office and instead requires that 
all repayments be made by wire transfer to a deposit account in an unrelated United State depository 
institution. 

The statute and regulations do not limit a bank’s receipt of “loan repayment” to any specific 
method of payment, or require that the payment be made at the physical location of the bank office. 
Tax Law § 1454 (a)(5)(B)(ii); 20 NYCRR 16-2.9.  Therefore, the fact that RED [NY Office] does 
not accept cash or checks for loan repayment at its branch office is not necessarily dispositive. 

However, in order for a bank office to accept loan repayments “on a regular and systematic 
basis,” the loan repayment process “must be conducted through its own employees who are regularly 
in attendance at such office during normal business hours.” 20 NYCRR 16-2.9 (a); 20 NYCRR 16-
2.8 (a).  Loan repayment for RED [NY Office] loans is not handled by RED [NY Office] employees.  
Instead, repayments on all RED [NY Office] loans are deposited into an account at an unrelated 
bank.  Therefore, RED[NY Office] is not used by Petitioner to accept loan repayments “on a regular 
and systematic basis” for purposes of Tax Law § 1454 (a)(5)(B)(ii). 

Consequently, because RED [NY Office] does not accept loan repayments on a regular and 
systematic basis, RED [NY Office] is not a branch according to Tax Law § 1454 (a)(5)(B). 
Petitioner therefore cannot include deposits from RED [NY Office] in its deposits factor, as 
described in Tax Law §§ 1454 (a)(3) and 1454 (a)(4). 

 

DATED:  December 16, 2016 
 
 
 
 
 
 
 /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person or 
entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately describes 
all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and Department 
policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific time period at 
issue in the Opinion.  The information provided in this document does not cover every 
situation and is not intended to replace the law or change its meaning. 


