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On September 28, 1982, a Petition for Advisory Opinion was received from Richard W.
Genetelli, C.P.A., of Coopers and Lybrand, 1251 Avenue of the Americas, New York, New York
10020.

At issue is whether interest on loans paid by a taxpayer to its subsidiaries, on funds which
the taxpayer then lends to its own parent, would be deductible by the taxpayer when computing its
entire net income, for purposes of the Franchise Tax on Business Corporations imposed under
Article 9-A of the Tax Law.

The taxpayer in this instance is a holding company incorporated in Delaware. The taxpayer
contemplates borrowing funds from its wholly owned subsidiaries and, in turn, lending these same
funds to its parent corporation. The parent will use these funds for its own operating requirements,
and will pay the taxpayer the same rate of interest which the taxpayer paid to its subsidiaries to
acquire the funds.

Section 208.9(b)(6) of the Tax Law provides for an addition to Federal entire taxable income,
in computing entire net income for purposes of Article 9-A, of:

in the discretion of the tax commission, any amount of interest directly or indirectly and any
other amount directly attributable as a carrying charge or otherwise to subsidiary capital or to
income, gains or losses from subsidiary capital.

Inasmuch as the interest expenses at issue herein is patently not "directly" attributable to
subsidiary capital (or income, gain or losses therefrom, such items hereinafter, where applicable,
subsumed under the rubric of "subsidiary capital"), the dispositive question is whether such interest
expense is "indirectly attributable" to subsidiary capital. The reference to indirect attribution was
added to the Tax Law by Chapter 715 of the Laws of 1955. This legislation addressed itself to the
situation, under the then-existing statute, "where a parent corporation advances funds to its
subsidiary and later borrows additional funds to replenish its working capital," nonetheless retaining
its entitlement to a deduction for the interest expended in connection with the borrowed funds.
McKinney's 1955 Session Laws of New York, 1791. While the Franchise Tax Regulations offer no
elucidation of the term "indirectly", and there appear to be no applicable judicial decisions, a number
of State Tax Commission decisions point toward the conclusion that interest which is neither directly
nor indirectly attributable to subsidiary capital is not subject to the add-back requirement. In B.R.
Hewitt, Inc., TSB-H-80(14)C, for example, the Tax Commission concluded that a portion of the
taxpayer's interest expense was directly attributable to subsidiary capital (where money was
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borrowed in order to provide funds to the subsidiary) and therefore to be added back in full. Certain
other interest income, however, having been shown to be neither directly nor indirectly attributable
to subsidiary capital, was held not to be subject to a "percentage formula." In Sussex Hall, Inc., TSB-
H-81(41)C, the Tax Commission, having concluded that some of the proceeds acquired through the
refinancing of a mortgage were utilized to acquire or retain subsidiary capital, held "a proportionate
part of the interest paid ... [to be] indirectly attributable to subsidiary capital," such portion to be
determined by formulary allocation.

The question here, then, is whether the interest paid by Petitioner is directly attributable to
its lending operation. That is, the issue is whether the funds were borrowed for the effectuated
purpose of supporting the described operation. Matter of Texaco, State Tax Commission, December
22, 1971; Matter of Chock Full O'Nuts Corporation State Tax Commission August 11, 1971. It is
noteworthy that an issue similar to that treated herein arises under the Internal Revenue Code.
Section 265(2) of the code denies a deduction with respect to interest incurred to acquire or carry
Federally tax-exempt securities. The Internal Revenue Service, in Rev. Proc. 72-18, applies a
"purpose*' test and holds, with respect to corporations not dealers in tax-exempt obligations, that the
"purpose to purchase or carry tax-exempt obligations will generally not be inferred with respect to
indebtedness incurred or continued to provide funds for carrying on an active trade or business..,
unless it is determined that the borrowing was in excess of business needs...". That ruling, similarly,
holds that "the purpose to carry tax-exempt obligations will be inferred unless rebutted by other
evidence where the taxpayer could reasonably have foreseen at the time of purchasing the tax-exempt
obligations that indebtedness probably would have to be incurred to meet future economic needs of
the corporation of an ordinary, recurrent variety."

Such considerations appear properly to be applicable to the application of Tax Law
§208.9(b)(6). Thus, in the present matter, where Petitioner borrows funds solely in order to make
loans to its parent corporation, and did not knowingly render itself subject to the necessity of
resorting to such borrowing because of the making of investments in subsidiaries, the interest paid
with respect to such borrowing will not be subject to the add-back requirement of Section
208.9(b)(6) of the Tax Law.

DATED: June 12, 1984 s/FRANK J. PUCCIA
Director
Technical Services Bureau
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are limited to the facts set forth therein.



