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STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION    PETITION NO. C870515A 

On May 15, 1987, a Petition for Advisory Opinion was received from Manufacturers 
Hanover Corporation, 270 Park Avenue, New York, New York 10017. 

The issue raised is whether the last two clauses of section 1450(e) of Article 32 of the 
Tax Law, which concern the reduction of subsidiary capital by certain short-term liabilities of the 
parent corporation, are to be taken into account in applying the 17 percent and 60 percent 
deduction under section 1453(e)(11) of the Tax Law. 

Petitioner is a bank holding company incorporated in Delaware and qualified to do 
business in New York.  Petitioner is subject to Article 3-A of the New York State Banking Law 
and is the parent corporation of a group of banking corporations.  Pursuant to section 1462(f) of 
the Tax Law, Petitioner also owns more than 50 percent of the voting stock in various other 
corporations which are not included in the Article 32 combined return group (hereinafter 
"noncombined subsidiaries"). 

In the course of its business operations, Petitioner issues several types of debt instruments 
(e.g., commercial paper, notes, debentures) to unrelated third parties which evidence its 
obligation to pay principal and interest. The debt instruments issued by Petitioner have various 
maturity dates which, for purposes of this Petition, will be classified as follows: (1) debt 
instruments payable by their terms on demand or within one year from the date issued, and (2) 
debt instruments payable by their terms beyond one year from the date issued. 

Petitioner receives dividends and interest from its noncombined subsidiaries in the 
ordinary course of its business. Pursuant to Section 1453(e)(11) of the Tax Law, Petitioner 
deducts 17 percent of all interest income and 60 percent of all dividend income received from the 
noncombined subsidiaries in determining its entire net income (provided the noncombined 
subsidiary does not deduct the interest expense on its New York return). 

Petitioner queries whether the modifications provided by section 1453(e)(11) of the Tax 
Law should be reduced because of expenses which are attributable to current liabilities 
attributable to subsidiary capital. 

Section 1450(e) of the Tax Law provides, in pertinent part "...there shall be deducted 
from subsidiary capital any liabilities payable by their terms on demand or within one year from 
the date incurred, other than loans or advances outstanding for more than a year as of any date 
during the year covered by the return, which are attributable to subsidiary capital." 
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Section 1453(e) of the Tax Law states "There shall be allowed as a deduction in 
determining entire net income, to the extent not deductible in determining federal taxable 
income... (11)(i) seventeen percent of interest income from subsidiary capital, and (ii) sixty 
percent of dividend income, gains and losses from subsidiary capital". 

There are no provisions under Article 32 of the Tax Law to add back any expenses which 
are attributable to any interest income, dividend income, gains or losses from subsidiary capital. 
In addition, Article 32 does not provide for any reduction in the amount on which the 17 percent 
or 60 percent modification contained in section 1453(e)(11) is computed. 

Accordingly, when computing the modifications provided by section 1453(e)(11) of the 
Tax Law, Petitioner should not reduce the amount of interest income, dividend income, gains or 
losses from subsidiary capital by the amount of expenses which are attributable to current 
liabilities that are attributable to such subsidiary capital. 

DATED:  July 23, 1987 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:   The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


