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ADVISORY OPINION   PETITION NO.  C861203A 

On December 3, 1986, a Petition for Advisory Opinion was received from Goulds Pumps, 
Inc., 240 Fall Street, Seneca Falls, New York  13148. 

The issue raised is the proper treatment to be accorded to contributions to a tax credit 
employee stock ownership plan for purposes of computing New York State entire net income 
under Article 9-A of the Tax Law. 

Petitioner states that it maintains an employee stock ownership plan, as defined in section 
41(c) of the Internal Revenue Code, to which it annually contributes Petitioner's stock in an 
amount equal to ½ of 1% of the compensation of all employees covered by the plan. A federal 
tax credit is allowed equal to the amount of the contribution. This contribution, which is reflected 
on the books of the company as an employee benefit expense, must be added to "book income" in 
arriving at federal taxable income. Thus, it is not deductible for federal income tax purposes. 

Section 280C of the Internal Revenue Code disallows a deduction for wages paid in an 
amount equal to a corporation's targeted jobs credit under section 51(a) of the Internal Revenue 
Code. However, section 208.9(a)(7) of the Tax Law provides that entire net income shall not 
include that portion of wages and salaries paid or incurred for the taxable year for which a 
deduction is not allowed pursuant to the provisions of section 280C of the Internal Revenue 
Code. 

Petitioner contends that since the federal income tax treatment of contributions to an 
employee stock ownership plan is virtually identical to that accorded wages qualifying  for  the 
targeted jobs credit, it would appear that in  computing  entire net income, pursuant to section 
208.9 of the Tax Law, an adjustment similar to section  208.9(a)(7) should be allowed to enable 
the taxpayer to subtract from its federal taxable income the amount of  the contribution to the 
employee stock ownership plan that was not deducted for federal income tax purposes. 

Section 208.9  of  the Tax Law defines entire net income as "total net income from all 
sources, which shall be  presumably  the same as the entire taxable income which the taxpayer is 
required to report to the United States treasury department ... except as hereinafter provided ...." 

When computing entire net income, the starting point is federal taxable income. After 
determining federal taxable income, it must be modified as required by section 208.9(a) and (b) 
of the Tax Law. The modification contained in section 208.9(a)(7) specifically provides for a 
subtraction of the portion of wages and salaries paid or incurred for which a deduction is not 
allowed pursuant to section 280C of the Internal Revenue Code. 
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Section 41(c) of the Internal Revenue Code, rather than section 280C, contains the 
provision that disallows a deduction for federal income tax purposes for the amount of the contri­
bution to the employee stock ownership plan. Accordingly, section 208.9(a)(7) of the Tax Law 
cannot be applied to allow a subtraction modification for such a contribution. 

In addition, section 208.9 of the Tax Law does not provide for a modification that allows 
for a subtraction from federal taxable income for the amount of a contribution to an employee 
stock ownership plan. 

Therefore, when computing entire net income, pursuant to section 208.9 of the Tax Law, 
Petitioner may not adjust federal taxable income by subtracting from it the amount of the 
contribution to the employee stock ownership plan that is not allowed as a deduction for federal 
income tax purposes pursuant to section 41(c) of the Internal Revenue Code. 

DATED:  March 11, 1987	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:   The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


