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ADVISORY OPINION    PETITION NO  C910711B 

On July 11, 1991, a Petition for  Advisory Opinion was received from Himont USA, Inc., 
2801 Centerville Rd, P.O. Box 15439, Wilmington, Delaware 19850-5439. 

The issues raised by Petitioner, Himont USA, Inc., are: 

1)	 Whether for taxable years ending after October 31, 1987, "compensation of 
employees within New York" as used in section 4-5.1(a) of the Business Corporation 
Franchise Tax Regulations (hereinafter "Article 9-A Regulations") includes 
employees of a taxpayer that does not have an office or place of business within New 
York. 

2)	 If the answer to question "1" is yes, whether New York State would require the 
attribution of some amount, albeit small, of payroll to New York if such employees 
spend only insubstantial amounts of time within New York. 

Petitioner is incorporated and headquartered in the state of Delaware. Petitioner does not 
have an office or other business location in New York State, nor are any of Petitioner's employees 
residents of New York State. Petitioner has generally held a small amount of property (inventory) 
in New York and it does have a small amount of sales destined for New York. As an example, the 
average sales (single weighted) factor for taxable years ended 10/31/85, 10/31/86 and 10/31/87 was 
1.8276% and the average property factor for those periods was .1742%. 

Petitioner is a taxpayer under Article 9-A of the Tax Law and when computing its business 
allocation percentage it includes amounts in the numerator of the property and receipts factors, but 
treats the numerator of the payroll factor as zero. Petitioner estimates that the amount of time spent 
by its employees "within New York"  is only  about 30 - 35 man days per year.  This would represent 
only about .015% of all of Petitioner's payroll. 

Section 4-5.1 of the Article 9-A Regulations provides that: 

(a) The percentage of the taxpayer's payroll allocated to New York State is 
determined by dividing the wages, salaries and other personal service compensation 
of the taxpayer's employees, except general executive officers, within New York 
State during  the period covered by the report, by the total amount of compensation 
of all the taxpayer's employees, except general executive officers, during  the period 
covered by the report. 
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(d) Employees within New York State include all employees regularly connected with 
or working out of an office or place of business of the taxpayer within New York State, 
irrespective of where the services of such employees were performed.  However, if the 
taxpayer establishes to the satisfaction of the [Commissioner of Taxation and Finance] that 
(1) a substantial part of its payroll was paid to employees attached to an office in New York 
State who performed a substantial part of their  services outside New York State and (2) 
establishes that the computation of the payroll factor according  to the general rule stated 
above would not properly reflect the amount of the  taxpayer's business done within New 
York State by  its employees, then the [Commissioner of Taxation and Finance] may permit 
the payroll factor to be computed on the basis of the amount  of  compensation paid for 
services performed within New York State. 

Herein, none of Petitioner's employees are regularly connected with or working  out 
of an office or place of business of Petitioner within New York State. Petitioner does  not 
have an office or other business location in New York State and Petitioner's employees spend 
an insubstantial amount of time in New York State. 

Therefore,  in accordance with Section 4-5.1 of the Article 9-A Regulations, for 
taxable years ending  after October 31, 1987, the numerator of Petitioner's payroll factor, for 
purposes of the business allocation percentage, is  zero for those taxable years where 
Petitioner's circumstances are the same as the facts presented herein. 

DATED: October 22, 1991	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


