
New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division	 
Technical Services Bureau 

TSB-A-97(15)C 
Corporation Tax

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. C970321B 

On March 21, 1997, a Petition for Advisory Opinion was received from 
Coopers & Lybrand, LLP, 1301 Avenue of the Americas, New York, New York 10019­
6013. 

The issue raised by Petitioner, Coopers & Lybrand, LLP, is whether the 
"distortion" requirement of section 6-2.3 of the Business Corporation Franchise 
Tax Regulations ("Article 9-A Regulations"), may be satisfied by two or more 
corporations seeking to file combined reports where one of the corporations is 
taxed as a "cooperative" under Subchapter T of the Internal Revenue Code ("IRC"). 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory 
Opinion. 

Corporation X, a New York taxpayer, is an investment banking firm which is 
involved in all major areas of investment banking, securities sales and trading, 
securities research, investment advising, money management and risk arbitrage. 
Its principal activity is that of a full-service broker-dealer providing a wide 
range of financial services to retail and institutional clients, including 
securities and options brokerage, investment banking and investment advisory 
services. It also trades in corporate, government, municipal and federal agency 
securities for its own account. 

Corporation X owns 80 percent of the voting stock of Corporation Y, another 
New York taxpayer. Corporation Y acts as a clearing broker for Corporation X and 
other broker-dealers and is treated for federal income tax purposes as a non­
exempt cooperative under Subchapter T (sections 1381-1388) of the IRC. As a 
clearing broker, Corporation Y processes and settles the securities transactions 
of Corporation X and its other owners (the "patrons") in exchange for fees. Fees 
charged by Corporation Y generally approximate its cost of providing clearing 
services to Corporation X and its other patrons, rather than an arm's length 
charge. In fact, amounts charged to Corporation X and its other patrons for 
services provided by Corporation Y are sometimes less than cost because 
Corporation Y engages in certain other income-producing activities related to its 
cooperative business, the income from which is used to offset the cost of the 
services provided to Corporation X and its other patrons. Corporation Y derives 
more than 50 percent of its receipts from the fees which it charges for services 
provided to Corporation X. 

As a cooperative, Corporation Y distributes the taxable income which it 
earns in the conduct of its cooperative business to Corporation X and its other 
patrons in proportion to their volume of business with Corporation Y. 
Corporation Y is allowed to deduct these distributions ("patronage dividends"), 
and as a consequence, Corporation Y generally does not report federal taxable 
income or loss. Petitioner states that to qualify as patronage dividends under 
section 1388(a) of the IRC, distributions of earnings derived from patronage­
related activities must be made pursuant to a pre-existing obligation of the 
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cooperative to pay such amounts, and must be based on the quantity or value of 
business done with or for each patron, not on the basis of relative 
stockholdings. 

Petitioner is not asking whether the distortion requirement is actually 
satisfied, rather, the question focuses on whether a finding of distortion would 
necessarily be precluded where one or more of the corporations seeking permission 
to file a combined report is a cooperative and generally reports no federal 
taxable income or loss. It is assumed that Corporation X and Corporation Y 
satisfy the stock ownership and unitary business requirements for filing a 
combined report. 

Section 6-2.1 of the Article 9-A Regulations provides that: 

(a) Every corporation is a separate taxable entity and shall file 
its own report. However, the [Commissioner of Taxation and 
Finance], in [his] discretion, may require a group of corporations 
to file a combined report or may grant permission to a group of 
corporations to file a combined report where: 

(1) the requirement of stock ownership or control (as 
described in section 6-2.2(a) of this Part) is met; 

(2) the group of corporations is engaged in a unitary business 
(as described in section 6-2.2(b) of this Part); and 

(3) the other requirement set forth in section 6-2.3 ... of 
this Part ... has been met. 

(b) Each corporation in the combined report must compute and show 
the tax which would have been required to be shown if filed on a 
separate basis. 

(c) The decision to permit or require a combined report will be 
based on the facts in each case using the requirements set forth in 
this Part. 

Section 6-2.3 of the Article 9-A Regulations provides that: 

(a) If the capital stock and unitary business requirements described 
in section 6-2.2 of this Part have been met, the [Commissioner of 
Taxation and Finance] may permit or require a group of taxpayers to 
file a combined report if reporting on a separate basis distorts the 
activities, business, income or capital in New York State of the 
taxpayers. The activities, business, income or capital of a 
taxpayer will be presumed to be distorted when the taxpayer reports 
on a separate basis if there are substantial intercorporate 
transactions among the corporations. 

... 
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(c) In determining whether there are substantial intercorporate 
transactions, the [Commissioner of Taxation and Finance] will 
consider transactions directly connected with the business conducted 
by the taxpayer, such as: 

(1) manufacturing or acquiring goods or property or performing 
services for other corporations in the group; 

(2) selling goods acquired from other corporations in the 
group; 

(3) financing sales of other corporations in the group; or 

(4) performing related customer services using common 
facilities and employees. 

Service functions will not be considered when they are 
incidental to the business of the corporation providing such 
service. Service functions include, but are not limited to, 
accounting, legal and personnel services. The substantial 
intercorporate transaction requirement may be met where as little as 
50 percent of a corporation's receipts or expenses are from one or 
more qualified activities described in this subdivision. It is not 
necessary that there be substantial intercorporate transactions 
between any one member with every other member of the group. It is, 
however, essential that each corporation have substantial 
intercorporate transactions with one other corporation or with a 
combined or combinable group of corporations... 

(d) If a taxpayer fails to meet the presumption of distortion 
because it does not have substantial intercorporate transactions 
with any corporation described in section 6-2.2 of this Part or with 
a combined or combinable group of such corporations and if the 
filing of a report on a separate basis nevertheless results in a 
distortion of such taxpayer's activities, business, income or 
capital in New York State then the [Commissioner of Taxation and 
Finance] will permit or require the filing of a combined report. If 
a taxpayer meets the presumption of distortion because it has 
substantial intercorporate transactions with any corporation 
described in section 6-2.2 of this Part or with a combined or 
combinable group of such corporations and if the filing of a report 
on a separate basis does not result in a distortion of such 
taxpayer's activities, business, income or capital in New York 
State, then the [Commissioner of Taxation and Finance] will not 
permit or require the filing of a combined report.... 

In this case, it is assumed that Corporation X and Corporation Y meet the 
stock ownership requirement and the unitary business requirement of section 6-2.1 
of the Article 9-A Regulations. The third requirement set forth in section 6-2.3 
of the Article 9-A Regulations discusses the distortion of activities, business, 
income or capital in New York State of a group of taxpayers that may occur if 
they report on a separate basis. The fact that Corporation Y does not generally 
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have federal taxable income or loss would not preclude the finding of distortion 
of the activities, business, income or capital between Corporation X and 
Corporation Y pursuant to section 6-2.3 of the Article 9-A Regulations. 

However, the question of whether Corporation X and Corporation Y meet the 
distortion requirement set forth in section 6-2.3 of the Article 9-A Regulations 
is a question of fact that is not susceptible of determination in an advisory 
opinion. Tax Law, §171.Twenty-fourth; 20 NYCRR 2376.1(a).

 /s/ 
DATED: June 26, 1997 John W. Bartlett 

Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


