
 
 

 

 
   

 
  

 
 
 

 

 
 

  

 
   

 

 
 
 

  

  

 

 
 

  

 
  

 
 

New York State Department of Taxation and Finance  
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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. I091106A 

On November 6, 2009 the Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory 
Opinion from name and address redacted.  Petitioner asks whether the trusts qualify as nontaxable 
resident trusts for purposes of Tax Law section 605(b)(3)(D).  Because the trusts hold no real or tangible 
property in New York and the trustee is not domiciled in New York, the trusts are nontaxable resident 
trusts for purposes of Tax Law section 605(b)(3)(D). 

Facts 

In April 2005, name redacted as grantor created irrevocable trusts for the benefit of name 
redacted and name redacted (the Trusts).  The Trusts were funded with cash.  The trust agreements 
provided for two trustees: name redacted (S), a domiciliary of New York City, and name redacted (R), a 
non-domiciliary of New York State.  R became the sole trustee upon the death of S on August 1, 2008.  R 
remained a nonresident of New York State after becoming sole trustee.  For the calendar year ended 
December 31, 2008, the Trusts paid New York State fiduciary income tax on income earned from January 
1, 2008 to July 31, 2008. The Trusts do not own any real property or tangible personal property in New 
York State. 

Analysis 

Tax Law section 605(b)(3) defines a resident trust as follows: 

•	 a trust, or a portion of a trust, consisting of property transferred by will of a decedent who at 
his death was domiciled in this state, or 

•	 a trust, or portion of a trust, consisting of the property of: 

a person domiciled in this state at the time such property was transferred to the trust, 
if such trust or portion of a trust was then irrevocable, or if it was then revocable and 
has not subsequently become irrevocable; or 

a person domiciled in this state at the time such trust, or portion of a trust, became 
irrevocable, if it was revocable when such property was transferred to the trust but 
has subsequently become irrevocable. 

Tax Law section 605(b)(3)(D)(i) provides that a resident trust is not subject to New York State 
income tax if all of the following conditions are satisfied: 

(I) all the trustees are domiciled in a state other than New York; (II) the entire corpus of the trusts, 
including real and tangible property, is located outside the state of New York; and (III) all income 
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and gains of the trust are derived from or connected with sources outside of the state of 
New York, determined as if the trust were a non-resident trust. 

For purposes of section 605(b)(3)(D)(i), intangible property shall be located in New York State if 
one or more of the trustees are domiciled in the State. Tax Law section 605(b)(3)(D)(ii). 

Tax Law section 605(b)(6) defines a part-year resident trust as a trust that is not a resident or 
nonresident for the entire taxable year. 

As admitted by Petitioner, the Trusts are resident New York trusts.  The Trusts, however, 
satisfied the conditions to be deemed a resident trust not subject to New York State income tax effective 
August 2, 2008. On that date, their sole trustee was a non-domiciliary of New York.  The Trusts owned 
no real property or tangible personal property located in New York.  Because the sole trustee is a non-
domiciliary, trust income from intangible assets is not New York source income.  Charles B. Moss Trust, 
Adv Op Comm T & F, April 8, 1994, TSB-A-94(7)I.  Therefore, any income the Trusts earned after they 
satisfied the requirements of Tax Law section 605(b)(3)(D)(i)is not subject to New York income tax.  

Once a resident trust satisfies the conditions in Tax Law section 605(b)(3)(D)(i), it is no longer 
subject to further taxation by New York State so long as the trustee remains a non-domiciliary and the 
trust continues to meet the other conditions in section 605(b)(3)(D)(i).  The Trusts must, however, accrue 
to the period of their taxable residence any income, gain, loss, deduction, items of tax preference or any 
ordinary income portion of a lump sum distribution accruing prior to the Trusts’ change of tax status, 
regardless of the Trusts’ method of accounting. 

DATED: June 8, 2010  /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to 
the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to 
the person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued 
or for the specific time period at issue in the Opinion. 


