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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


ADVISORY OPINION PETITION NO. I100211A 

On February 11, 2010 the Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory 
Opinion from name and address redacted.  Petitioner asks whether the trusts qualify as nontaxable resident 
trusts for purposes of Tax Law section 605(b)(3)(D).  Because the trusts hold no real or tangible property in 
New York and their trustee is not domiciled in New York, the trusts are nontaxable trusts for purposes of Tax 
Law section 605(b)(3)(D).  

Facts 

In January 2005, name redacted, then a domiciliary of New York, created a trust. The trust was 
funded with cash, which was used to purchase equities.  The trust agreement provided for two trustees:  name 
redacted (S), a domiciliary of New York City, and name redacted (R), a non-domiciliary of New York State. 
R became the sole trustee upon the death of S on August 1, 2008.  R remained a non-domiciliary of 
New York State after becoming sole trustee.  The trust agreement provided that S was to receive trust income 
up until her death. After her death, the corpus of the trust was to be divided into two separate trusts, one for 
each of her children: 

Name redacted Family Trust f/b/o name redacted (Family Trust 1); 

Name redacted Family Trust f/b/o name redacted (Family Trust 2). 

Both trusts were funded in December 2008, even though they were formed on S’s death.  R is the 
sole trustee of these two trusts. 

The final 2008 federal and New York State fiduciary income tax returns of the name redacted Family 
trust reflected income for the full calendar year but allocated the income on the K-1’s as follows: 

S - income from January 1, 2008 to August 1, 2008; 

Family Trust 1– income from August 1, 2008 to December 31, 2008; and 

Family Trust 2 - income from August 1, 2008 to December 31, 2008. 

Analysis 

Tax Law section 605(b)(3) defines a resident trust as follows: 

•	 a trust, or a portion of a trust, consisting of property transferred by will of a decedent who at his 
death was domiciled in this state, or 

•	 a trust, or portion of a trust, consisting of the property of: 
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a person domiciled in this state at the time such property was transferred to the trust, if 
such trust or portion of a trust was then irrevocable, or if it was then revocable and has 
not subsequently become irrevocable; or 

a person domiciled in this state at the time such trust, or portion of a trust, became 
irrevocable, if it was revocable when such property was transferred to the trust but has 
subsequently become irrevocable.  

Tax Law section 605(b)(3)(D)(i) provides that a resident trust is not subject to New York State 
income tax if all of the following conditions are satisfied: 

(I) all the trustees are domiciled in a state other than New York; (II) the entire corpus of the trusts, 
including real and tangible property, is located outside the state of New York; and (III) all income 
and gains of the trust are derived from or connected with sources outside of the state of New York, 
determined as if the trust were a non-resident trust. 

For purposes of section 605(b)(3)(D)(i), intangible property shall be located in New York State if 
one or more of the trustees are domiciled in the State. Tax Law section 605(b)(3)(D)(ii).  

It is not clear from the facts presented whether Family Trusts 1and 2 are resident trusts.  Whether the 
trusts are resident trusts is moot because they would be nontaxable trusts even if they were New York 
resident trusts. Their sole trustee, R, was a non-domiciliary of New York.  The trusts owned no real property 
or tangible personal property located in New York.  Because the sole trustee is a non-domiciliary, trust 
income from intangible assets is not New York source income. Charles B. Moss Trust, Adv Op Comm T& F, 
April 8, 1994, TSB-A-94(7)I. Therefore, the trusts’ income is not subject to New York income tax, as long as 
the conditions in Tax Law section 605(b)(3)(D)(i) are satisfied. 

DATED: June 8, 2010 /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 
facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion. 


