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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
name and address redacted.  Petitioner asks whether the term, “qualified college tuition 
expenses,” as defined by section 606(t)(2)(C) of the Tax Law, includes tuition payments made on 
behalf of a dependent student.  The student is enrolled in a special six-year name redacted 
University program where, when completed, the student receives a professional degree.  The 
student does not receive a Bachelor’s degree as part of this program. 
 
 We conclude that “qualified college tuition expenses,” as defined by section 606 (t)(2)(C) 
of the Tax Law, does not include payments for enrollment or attendance in the graduate 
equivalent of a program leading to a professional degree. 
 
Facts 
 
 Petitioner is a resident of New Jersey who works in New York and files a New York 
nonresident personal income tax return each year.  He has a dependent enrolled in name redacted 
University’s pre-pharmacy/pharmacy program.  Name redacted University is an institution of 
higher education in the State of name of state redacted, and its pharmacy program is accredited 
by the Accreditation Council for Pharmacy Education. 
 
 Under the special program, the student studies for two years as a pre-pharmacy 
undergraduate major.  After two years, the student can be admitted into the four-year Doctor of 
Pharmacy (Pharm.D.) program.  According to the university’s web site, the Doctor of Pharmacy 
is a professional degree, not a graduate degree.  Admission into the program requires some prior 
college level study, but not a Bachelor’s degree.  Students admitted into the Doctor of Pharmacy 
program can, however, have a Bachelor’s degree.  Admission into the program is not automatic 
after two years; students not admitted can use their undergraduate credits to pursue a Bachelor’s 
degree at name redacted.  The students in the Doctor of Pharmacy program pay a special 
professional tuition rate which is not applicable to the two-year pre-pharmacy program.  The 
four-year Doctor of Pharmacy program is a necessary step in the process of becoming a 
registered pharmacist.  Petitioner’s dependent was admitted into the Doctor of Pharmacy 
program after completing two years in the undergraduate pre-pharmacy program. 
 
Analysis 
 
 As a nonresident, Petitioner cannot claim the college tuition credit provided by section 
606(t) of the Tax Law on his New York nonresident return.  However, in his calculation of 
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New York tax owed, he may be able to take an itemized deduction for “allowable college tuition 
expenses,” as defined in section 606(t)(2) of the Tax Law.  See Tax Law §§ 601(e) and 
615(d)(4).  “Allowable college tuition expenses” is defined as the amount of qualified college 
tuition expenses . . . paid by the taxpayer during the taxable year, limited to $10,000 for each 
student.  See Tax Law §606(t)(2)(A).  “ ‘Qualified college tuition expenses’ shall mean the 
tuition required for the enrollment or attendance of an eligible student at an institution of higher 
education.  Provided, however, tuition payments made pursuant to the receipt of any scholarships 
or financial aid, or tuition required for enrollment or attendance in a course of study leading to 
the granting of a post baccalaureate or other graduate degree, shall be excluded from the 
definition of ‘qualified college tuition expenses.’ ”  Tax Law §606(t)(2)(C). 
 
 Under New York case law, tax deductions are a matter of legislative grace, and a 
taxpayer must be able to show that he or she comes within the provisions of an applicable statute 
or regulation.  See Matter of Grace v. New York State Tax Commission, 37 N.Y.2d 193 (1975).  
The Tax Law specifically excludes tuition payments required for a course of study leading to the 
“granting of a post baccalaureate or other graduate degree.”  It makes no mention of professional 
programs that combine aspects of both undergraduate and graduate study.  Although Petitioner’s 
dependent did not need a Bachelor’s degree to be enrolled in the Doctor of Pharmacy program, 
he or she could have applied after earning one, and this makes the Doctor of Pharmacy program 
analogous to the “post baccalaureate or graduate” category.  For this reason, a deduction cannot 
be claimed for that aspect of the program’s tuition expenses.  However, tuition payments for the 
undergraduate-level study years of the program prior to formal entry into the Doctor of 
Pharmacy program would qualify as “qualified college tuition expenses” under section 
606(t)(2)(C) of the Tax Law as such undergraduate study is indistinguishable from other 
undergraduate-level study.   
 
 
 
 
DATED:  October 15, 2012     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 


