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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
REDACTED.  Petitioner asks whether wages he receives as a Foreign Service member assigned by 
the United States Department of State to the United States Mission to the United Nations (USUN) 
in New York City is New York source income.   
 
Facts 

 
Petitioner states he is a member of the Foreign Service and received orders to work for up to 

three years at the USUN in New York City.  Petitioner notes that his “home of record” is not in 
New York State, but in the State of Florida and he intends to return to his Florida home permanently 
when his career with the Foreign Service ends.  Petitioner and his spouse reside in an apartment in 
New York City that was leased by the USUN for their sole use during the pendency of Petitioner’s 
assignment with the USUN, pursuant to a Lease and Corporate Sole Occupancy Rider. 

 
Analysis 

 
Petitioner asks whether the wages he receives from USUN are New York source income 

subject to New York State personal income taxes.  He contends that because he is a member of the 
Foreign Service and is only in New York on a temporary basis, his wages should not be subject to 
tax by New York State, similar to the treatment of military compensation received by nonresidents 
stationed in New York.  The Tax Law specifically exempts that military compensation from tax.  
See Tax Law § 631(e).  There is no similar provision in the Tax Law applicable to members of the 
foreign service.  Further, federal law does not preclude States from taxing foreign service members 
and provides that career foreign service members “…shall not represent to the income tax 
authorities of the District of Columbia or any other State or locality that they are exempt from 
income taxation…”  See 22 USCA § 3941(d).  Thus, there is no statutory exemption for wages paid 
to foreign service members under state tax law. 

 
If a person is a nonresident of New York, he or she is subject to tax on the portion of his or 

her items of income, gain, loss and deductions that enter into the person’s federal adjusted gross 
income (FAGI), to the extent that such items are derived from or connected with New York State 
sources.  See Tax Law § 631(a).  Income from New York sources includes income attributable to a 
business, trade, profession or occupation carried on in New York.  See Tax Law § 631(b)(1)(B).  
This includes compensation paid to a nonresident individual for personal services rendered within 
New York State if the compensation is included in the individual’s FAGI. See 20 NYCRR § 
132.4(b).  Thus, if Petitioner is taxed as a nonresident in New York, his wages for his work at the 
USUN are subject to tax. 
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However, based on the information provided, Petitioner may be a statutory resident of 
New York State and New York City for personal income tax purposes.   Tax Law § 605(b) defines a 
New York resident to include an individual “who is not domiciled in this state but maintains a 
permanent place of abode in this state and spends in the aggregate more than one hundred eighty-
three days of the taxable year in this state, unless such individual is in active service in the armed 
forces of the United States.”  See Tax Law § 605(b)(1)(B).  The definition of “resident” for 
New York City purposes is provided under the New York City Administrative Code § 11-1705(b), 
and is identical in substance to that for New York State income tax purposes.  Petitioner did not 
provide sufficient information to determine whether he was present in the State for more than 183 
days in any taxable year.   

 
The Personal Income Tax Regulations provide that “[a] permanent place of abode means a 

dwelling place of a permanent nature maintained by the taxpayer, whether or not owned by such 
taxpayer, and will generally include a dwelling place owned or leased by such taxpayer’s spouse.”  
20 NYCRR § 105.20(e)(1); see also Matter of Evans, 199 AD2d 840 (3d Dep’t 1993).  Such 
dwelling place must be maintained by the taxpayer for substantially all of the taxable year.  See 
NYCRR § 105.20(a)(2).  The apartment in New York City rented for Petitioner’s and his spouse’s 
sole occupancy would qualify as a permanent place of abode.  However, Petitioner did not provide 
sufficient information to determine whether he maintained a permanent place of abode within the 
State for substantially all of the taxable year. 

 
Although Petitioner submits that he is a domiciliary of Florida, Petitioner would be subject 

to New York State and New York City personal income taxes on all of his income if he is deemed a 
New York statutory resident.  However, if Petitioner is not deemed to be a New York statutory 
resident, he would be subject to New York income tax only on his New York source income.  
 
 
 
 
DATED:  August 20, 2014     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person 
or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately 
describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and 
Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific time 
period at issue in the Opinion.  The information provided in this document does not 
cover every situation and is not intended to replace the law or change its meaning. 


