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STATE OF NEW YORK 

COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE

 ADVISORY OPINION  PETITION NO. I941006B 

On October 6, 1994, a Petitioner for Advisory Opinion was received from 
Richard A. Eisner & Company, LLP, 575 Madison Avenue, New York, New York 10022. 

The issue raised by Petitioner, Richard A. Eisner & Company, LLP, is 
whether, the taxpayer described herein, is a New York City resident individual 
within the meaning of section ll-1705(b)(1)(B) of the New York City 
Administrative Code. 

Taxpayer and his spouse own a home outside of New York City and are 
domiciled outside of New York City.  Their child lives with them and attends 
school in the community. Since both spouses are employed on a full-time basis, 
they employ domestic help at their home. They do not currently own or rent a 
residence in New York City, or in any way have a permanent place of abode in New 
York City. Both taxpayer and his spouse work in New York City. 

Taxpayer's spouse expects to obtain new employment requiring her to have 
a New York City residence. Such residence need not be her principal residence 
and there is no requirement that she be domiciled in New York City. She will 
rent a one bedroom apartment in New York City in her own name and pay the rent 
with her own funds. Generally, she will use the apartment for sleeping quarters 
during some or all of the week and return to her home outside New York City for 
weekends. The Petitioner states that since taxpayer's spouse will spend more 
than 183 days in New York City during the taxable year. Since she will be 
maintaining a permanent place of abode in New York City and spending more than 
183 days of the year there, she will be deemed a statutory resident of New York 
City, pursuant to section ll-1705(b)(1)(B) of the New York City Administrative 
Code. 

The taxpayer works on a full-time basis in New York City and spends more 
than 183 days in New York City during the taxable year.  However, each night, 
after work, he returns to his home outside New York City and intends to continue 
this lifestyle.  He does not intend ever to be present in his wife's New York 
City apartment, which is located in a different borough of New York City than his 
employment. He does not even intend to have a key to his wife's apartment.  The 
apartment will be maintained and used exclusively by the taxpayer's spouse. The 
taxpayer will not provide any financial contribution to the maintenance of his 
wife's apartment. 

The New York City personal income tax authorized under Article 30 of the 
Tax Law is similar to the New York State personal income tax authorized under 
Article 22 of the Tax Law and is administered by New York State in the same 
manner as the New York State Personal Income Tax. 
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Section ll-1705(b)(1)(B) of the New York City Administrative Code defines 
a residential individual, in part, as an individual who is not domiciled in New 
York City, but maintains a permanent place of abode in New York City and spends 
in the aggregate more than 183 days of the taxable year in New York City. This 
is similar to Section 605(b) of the Tax law which defines a resident individual, 
in part, as an individual who is not domiciled in this state but maintains a 
permanent place of abode in this state and spends in the aggregate more than 183 
days of the taxable year in New York State. 

In People ex rel Mackall v Bates, 278 AD 724 (3rd Dept 1951), the 
petitioner lived with his wife in an apartment in New York City. Petitioner moved 
to Washington, D.C. when he took employment there. His wife remained in the New 
York apartment and took over the rental of it, but the apartment remained 
accessible to petitioner and he made continuous contributions to his wife's 
general support. The Court agreed with the State Tax Commission that petitioner 
"maintained" a permanent place of abode in New York while he worked in 
Washington. 

However, the Department of Taxation and Finance's residency audit 
guidelines note that a residence maintained by one individual but used 
exclusively by another should not be deemed a permanent place of abode for the 
individual who maintains it. 

Herein, the taxpayer's spouse will rent an apartment in her own name and 
pay the rent with her own funds. The taxpayer will not provide any financial 
contribution to the maintenance of his wife's apartment. The taxpayer states 
that he does not intend to ever be present in such apartment and will not even 
have a key to such apartment. 

If the taxpayer does not, in fact, provide any financial contribution to 
the maintenance of his wife's apartment and he does not use such apartment, such 
apartment maintained and used exclusively by the taxpayer's wife is not a 
permanent place of abode for the taxpayer. Accordingly, the taxpayerwould not 
be a resident of New York City for purposes of the New York City personal income 
tax under section ll-1705(b)(1)(B) of the New York City Administrative Code. 

DATED: February 23, 1995 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


