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On September 16, 1980, a Petition for Advisory Opinion was received from
Michael A. Badeau, 204 Mason Drive, Syracuse, New York 13219. 

The issue raised is whether a taxpayer is entitled to a modification, under
the Personal Income Tax imposed under Article 22 of the Tax Law, based on the
payment of tuition expenses on behalf of his spouse. 

Section 6ll(a) of the Tax Law provides that a taxpayer's New York adjusted
gross income, the starting point in determining his New York taxable income, is
equal to his Federal adjusted gross income as modified by certain specified
additions and subtractions. Section 612(c)(17) provides for such a subtraction
based on the amount of tuition paid during the taxable year "...on behalf of each
dependent for full-time attendance at an institution of higher education...." The
dispositive question here, then, is whether a taxpayer's spouse may be his
"dependent" with the meaning of section 612(c)(17)of the Tax Law. 

Section 607(a) of the Tax Law provides that terms used in Article 22 of the
Tax Law "...shall have the same meaning as when used in a comparable context in
the laws of the United States relating to federal income taxes unless a different
meaning is clearly required...." Federal law defines the term "dependent," for
income tax purposes, in section 152 of the Internal Revenue Code. A dependent of
a taxpayer is there described as an individual over half of whose support during
a taxable year is received from the taxpayer and who bears any of nine specified
relationships to the taxpayer. The relationship of marriage is not included in
any of these categories, and indeed, the spouse of a taxpayer is explicitly
excluded from the category of any individual "...who, for the taxable year of the
taxpayer, has as his principal place of abode the home of the taxpayer and is a
member of the taxpayer's household." 26 USCA §152(a)(9). 

Accordingly, the term "dependent" as used in section 612(c)(17) of the Tax
Law does not include a taxpayer's spouse and tuition payments made on behalf of
such spouse may not be made the basis of a modification under such provision of
law. 
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