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On October 30, 1980 a Petition for Advisory Opinion was received from
Surasak Nimmannit, 575 Grove Street, Wayne, New Jersey 07015.

The issue raised is whether a domiciliary of another state would become a
resident of New York for purposes of the Personal Income Tax imposed under
Article 22 of the Tax Law by virtue of the purchase of a vacation home in New
York.

Section 605 of the Tax Law, contained in Article 22 thereof, defines the
term "resident individual," in relevant part, as "...an individual... (2) who is
not domiciled in this state but maintains a permanent place of abode in this
state and spends in the aggregate more than one hundred eighty-three days of the
taxable year in this state, unless such individual is in active service in the
armed forces of the United States." The Personal Income Tax Regulations define
the term "permanent place of abode," in relevant part, as follows: "A permanent
place of abode means a dwelling place permanently maintained by the taxpayer.
whether or not owned by him, and will generally include a dwelling place owned
or leased by his or her spouse. However, a mere camp or cottage which is suitable
and used only for vacations, 1s not a permanent place of abode." 20NYCRR
102.2 (e) .

If the vacation home to be purchased by Petitioner constitutes "a mere camp
or cottage, which is suitable and used only for vacations," its purchase would
not render Petitioner a resident of New York for purposes of the Personal Income
Tax. If the home is more substantial in nature and does constitute a permanent
place of abode, its purchase could not by itself render the Petitioner a resident
for purposes of the Personal Income Tax. However, if Petitioner purchases such
a permanent place of abode and in addition spends "in the aggregate more than one
hundred eighty-three days of the taxable year in this state" he would become a
resident subject to tax as such under the Personal Income Tax. It is to be noted
that an individual who is a nonresident is subject to the Personal Income Tax
with respect to income derived from or connected with New York sources. Tax Law,
§§ 632.
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