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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION  PETITION NO.  M 911002B 

On October 2, 1991, a Petition for Advisory Opinion was received from Martin J.Walzer, 
Esq., 230 Park Avenue, New York, New York 10169. 

The issue raised by Petitioner, Martin J. Walzer, Esq. is whether a transfer by Petitioner's 
client of her partnership interest will be aggregated with transfers by an unrelated transferor in 
determining whether a controlling interest is transferred for Real Property Transfer Gains Tax 
purposes (hereinafter the “gains tax”). 

A New York general partnership (“P”) owns New York City real estate which is 
encumbered by a substantial mortgage. Record title to the real property is in the name of Holding 
Corp., but beneficial interest is, and has been, held at all times by the partners of the partnership. 

The partnership comprises the following partners holding the following percentages in 
capital, profits and beneficial interest: 

Holding corp. (“Corp”)  40%
 
Petitioner's client  40%
 
Unrelated individual, but related to Corp.  10%
 
Unrelated individual, but related to Corp.  10%
 

100%
 

Petitioner's client is a woman over the age of 80. Petitioner's client intends to transfer all 
her interest in P to an amendable, revocable living trust under which she and her two daughters 
will be the trustees. Petitioner's client has already transferred substantially all her other assets to 
the trust. The trust provides that all of the income of the trust will be payable to Petitioner's client 
during her lifetime and on her death, the property will be distributed to her issue. Since the trust is 
amendable and revocable and provides for all the income to go to Petitioner's client, there are no 
gift tax consequences and, in fact, for federal income tax purposes, since Petitioner's client is a 
trustee, the trust will file income tax returns under the same tax ID number as Petitioner's client, 
i.e., Petitioner's clients’, social security number. 

The sole shareholder of Corp., S, recently died and his estate now owns all of the stock in 
Corp. S's estate has advised Petitioner's client that it may be necessary for S's estate to sell the 
estate's interest in Corp., and if there is no sale, the interest will be distributed in accordance with 
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S’s will. This would probably occur within three years of the transfer to be made by Petitioner's 
client. 

S and Petitioner's client are not related. Moreover, Petitioner's client has no interest in 
Corp. and Corp. and Petitioner's  client  have each held their 40% interest in P for a substantial 
number of years. Neither Petitioner's client nor her trust will purchase S’s interest in Corp. 

Section 1440.7 of the Tax Law defines the term “transfer of real  property”, in part, to 
mean the transfer or acquisition of a controlling interest in any entity with an interest in real 
property. 

Section 1440.2 of the Tax Law provides as follows: 

2. "Controlling interest" means (i) in the case of a corporation, either 
fifty percent or more if the total combined voting power of all classes of stock of 
such corporation, or fifty percent or more of the capital, profits or beneficial 
interest in such voting stock of such corporation, and (ii)  in  the case of a 
partnership, association, trust or other entity. fifty percent of more of the capital. 
profits  or  beneficial interest in such partnership, association, trust or other entity. 
(emphasis added) 

Section 590.44 of the Gains Tax Regulations provides, in pertinent part, as follows: 

(a) Question: How is the phrase "acquisition of a controlling interest in 
an entity with an interest in real property" applied. 

Answer:   .  .  . for purposes of the gains tax . . . In the case of a partnership, 
association, trust or other entity, the acquisition occurs when a group of persons, 
acting in concert, acquires a total of 50 percent or more of the capital, profits or 
beneficial interest in such entity. (emphasis added) 

Section 590.45 of the Gains Tax Regulations provides, in part, as follows: 

(b) Question: When is a group of persons acting in concert? 

Answer: When the various purchasers have a relationship such that one 
purchaser influences or controls the actions of another. For example,  if a parent 
and a wholly owned subsidiary each purchase a 25 percent interest in an entity, the 
two corporations will be considered  to  have acted in concert to acquire a 
controlling interest (i.e.. 50 percent) in the entity. 
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Where the individuals or entities are not commonly controlled or owned 
persons will be treated as acting, in concert only when the unity with which the 
purchasers have negotiated and will consummate the transfer of ownership 
interests supports a finding that they are acting as a single entity. If the acquisitions 
are completely independent, each purchaser buying without regard to the identity 
of other purchasers, then the acquisition will be treated as separate  acquisitions. 
The transferees must provide affidavits swearing that  they acquisitions are 
independent of each other. 

Factors that will indicate whether persons are acting in concert include the 
following: 

(1) The acquisitions are closely related in time. 

(2) There are few purchasers. 

(3) The contracts to purchase contain mutual terms. 

(4) The  purchasers have entered into an agreement in addition to the 
purchase contract binding themselves to a course of action with respect to the 
acquisition. (emphasis added) 

Although the above regulation only sets forth the criteria of "acting in concert" for 
transferees, the criteria concerning "acting in concert" also applies to  transferors. (See Section 
575.6 of the Transfer Tax Regulations for similar treatment for transfer tax purposes.) 

Accordingly, pursuant to Sections 590.44 and 590.45 of the Gains Tax Regulations, since 
Petitioner's client will transfer only a 40% interest in P and Petitioner's client and S are unrelated, 
Petitioner's  client will not be deemed to have transferred or acted in concert to transfer a 
controlling interest pursuant to Sections 1440.2 and 1440.7 of the Tax Law. In addition, since the 
trust will only acquire a 40% in P from Petitioner's client and  neither Petitioner's client nor the 
trust will acquire S's interest, pursuant to Sections 1440.2 and 1440.7 of the Tax Law the trust will 
not be deemed to have acquired a controlling interest. 

DATED: December 31, 1991	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director

  Taxpayer Services Division 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


