
  

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-91 (4) R 

Real PropertyTechnical Services Bureau Transfer Gains Tax 
May 23, 1991 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION    PETITION NO. M910408A 

On April 8, 1991, a Petition for Advisory Opinion was received from John S. Pereira, 150 
East 58th Street, New York, New York 10155. 

The issues raised by Petitioner, John S. Pereira, are whether for purposes of the Real Property 
Transfer Gains Tax (hereinafter the "gains tax"): 

(1)	 Will "consideration" include the outstanding principal amount of mortgages 
encumbering the transferred real property to the extent such amount exceeds the price 
paid by the transferee if the transferee is not  the mortgagee and does not assume the 
mortgages or take the real property subject to the mortgages. 

(2)	 Will "consideration" include the outstanding  principal amount of mortgages 
encumbering  the transferred real property to the extent such amount exceeds the sum 
of that portion of the mortgages assumed (or taken subject to) by the transferee and 
other consideration paid by the transferee if a non-mortgagee transferee partially 
assumes the mortgages encumbering  the transferred real property (or takes the real 
property subject to a portion of the  mortgages less than the outstanding principal 
amount of the mortgages). 

(3)	 What portion, if any, of the outstanding principal amount of mortgages encumbering 
the transferred real property  will be included in consideration if the transferee is the 
sole mortgagee or one of the mortgagees and the transferee/mortgagee acquires the 
real property by "credit bidding" an amount less  than the outstanding principal 
amount of its mortgage encumbering the transferred real property at an auction sale 
conducted by order of the Bankruptcy Court. 

In March 1990, Petitioner was appointed as trustee of 68 limited partnerships which filed for 
bankruptcy under Chapter 11 of the Bankruptcy Code on  February 15, 1990. Each limited 
partnership owns at least one parcel of real property. Pursuant to orders of the Bankruptcy Court for 
the Southern District of New York, Petitioner has sold and will sell the real properties owned by each 
limited partnership free and clear of liens, claims or interests, with said liens, claims or interests, if 
any, to attach to the net proceeds of the sale in their order of priority, and to the extent of their 
validity pursuant to subsections 363(b) and (f) and Section 506(c) of the Bankruptcy Code. 

Section 590.65 of the Gains Tax Regulations provides as follows: 

Question: Is a transfer pursuant to a plan under the liquidation or 
reorganization provisions of the Bankruptcy Code taxable? 
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Answer: Yes. Section 1440(7) of the Tax Law defines transfer of real 
property to include a transfer of any interest in real property, including a conveyance 
upon liquidation or by a receiver. Therefore, such a conveyance is subject to the gains 
tax. 

The U.S. Bankruptcy Court held that the debtor is not exempt from liability for the 
gains tax under section 1146(c) of the Federal Bankruptcy Code, In re Jacoby Bender, 
Inc., 40 BR 10, 15 (Bkrtcy. 1984). 

Consideration is defined to include the cancellation or discharge of an indebtedness 
or obligation. Therefore, the consideration for a transfer of real property pursuant to 
a liquidation or reorganization plan is the amount paid by a purchaser of the real 
property pursuant to such a plan plus the amount of liens the property was taken 
subject to (if any) or, in the case of a transfer to a creditor mortgagee, the amount of 
indebtedness extinguished. 

A trustee in bankruptcy may file returns on behalf of a bankrupt transferor, and 
should withhold the tax due under the gains tax until the tax is paid. (emphasis 
added) 

Therefore, in issue "1" where the non-mortgagee transferee purchases real property, but does 
not take subject to or assume the amount of any existing  mortgages on the property, the consideration 
for the transfer will be the amount actually  paid by  the transferee to the transferor pursuant to Section 
590.65 of the Gains Tax Regulations. 

Accordingly in issue "2", where a  non-mortgagee transferee purchases real property and 
partially assumes or takes subject to a portion of the mortgage on the property, the consideration for 
the transfer will be the price paid by the transferee for the real property plus the proportionate 
amount of the outstanding mortgage principal assumed or taken subject to pursuant to Section 590.65 
of the Gains Tax Regulations. 

Finally in issue "3", where the transferee who is the sole mortgagee acquires the real property 
by "credit bidding" an amount less than the outstanding principal amount of its mortgage, the 
consideration  for the transfer will be the amount of the indebtedness extinguished by the 
transferee/mortgagee in accordance with Section 590.65 of the Gains Tax  Regulations. In  situations 
where the transferee is not the sole mortgagee and the amount of any additional mortgages survives 
the transfer, the consideration for the transfer will be the amount of indebtedness the transferee 
extinguished plus the amount of any additional mortgages assumed or taken subject to. If the 
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additional mortgages do not survive the transfer, then the consideration for the transfer will be the 
portion of the indebtedness the transferee/mortgagee extinguished or the bid price, whichever is 
higher. 

DATED: May 23, 1991	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


