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ADVISORY OPINION PETITION NO. M930823D 

On August 23, 1993, a Petition for Advisory Opinion was received from Burton B.  Brous, 
c/o Nodgson, Russ, Andrews, Woods & Goodyear, 1300 One M & T Plaza, Buffalo, NY 14203. 

The issue raised by  Petitioner, Burton B. Brous, is whether the transfer of Petitioner's beach 
house and a barn located on the same parcel by  a single deed to one purchaser will be subject to the 
Real Property Transfer Gains Tax  (hereinafter the "gains tax"). 

On June 15, 1988, Petitioner purchased a nine acre parcel of beach front property on Long 
Island, New York with the intention of making the property his principal residence. The nine acre 
parcel had then and still has three  structures:  a main house, a beach house and an old barn. After 
renovations necessary to make the main house habitable, Petitioner occupied the main house, sold 
his prior principal residence and claimed the benefit of Section 1034 of the Internal Revenue Code 
with respect to the gain recognized upon the sale of his prior principal residence. Petitioner has 
consistently treated the entire nine acre parcel as his "principal residence" under IRC § 1034. 

Petitioner has continuously occupied the entire nine acre parcel as his principal residence. 
The beach house is used for guest entertainment and during summers for Petitioner's personal use. 
On occasion, Petitioner has spent the night at the beach house. It has never been rented and Petitioner 
views the beach house as an adjunct to the main house. Additionally, Petitioner has never taken 
depreciation or any other business expense deduction on his federal or New York State income tax 
returns in connection with the beach house. 

Similarly, the old barn has not been rented nor has Petitioner allowed any use other than 
personal use of the old barn. Petitioner has not taken any depreciation or any other business expense 
deduction on any tax returns in connection with the old barn. Consistent with Petitioner treatment 
of the entire nine acre parcel and the three structures on it, the old barn has been used for residential 
purposes, i.e., storing of Petitioner's lawn and garden equipment, Petitioner's vehicles, Petitioner's 
off-season wardrobe, etc. 

The beach house and the old barn have not been utilized by Petitioner for business purposes. 

Petitioner has received an offer to purchase the beach house and old barn as part of a total 
area of six acres. To effectuate the transfer, the nine acre parcel would be subdivided into two 
parcels. One for the main house and one for the beach house and old barn. The offer has come from 
one purchaser and if the purchase takes place, the six acre parcel may be structured for zoning or 
other "real estate" concerns. Also, the purchaser may require Petitioner to remove or demolish the 
old barn prior to the transfer. 
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Pursuant to Sections 1441 and 1443.1 of the Tax Law and Section 590.1 of the Gains Tax 
Regulations the gains tax is a ten percent tax on the gain derived from the transfer of real property, 
which includes the acquisition or transfer of a controlling interest in any entity with an interest in real 
property, where the property is located in New York State and where the consideration for the 
transfer is one million dollars or more. 

Section 1443 of the Tax Law provides, in part, as follows: 

Sec. 1443. Exemptions.--A total or partial exemption shall be allowed in the 
following cases: 

* * * 

2. If the real property consists of premises occupied by the transferor as his 
residence (but only with respect to that portion of the premises actually occupied and 
used for such purposes). 

Section 590.24 of the Gains Tax Regulations provides, in part, as follows: 

(a) Question: Is the sale of an individual's personal residence subject to the 
gains tax where the consideration received is in excess of $1 million? 

Answer:  No.  Section 1443(2) of the Tax Law specifically exempts from the 
gains tax  the sale of premises occupied by the transferor exclusively as his residence. 

(b) Question:  Is the sale of the premises occupied and used solely by the 
transferor as his summer residence subject to gains tax? 

Answer: No. The exemption does not state that it must be  the transferor's 
primary residence. Thus, a summer residence qualifies for the exemption. 

* * * 

(f) Question: When a residence is sold, does all  of the land abutting the 
residence qualify for the exemption? 

Answer: Yes . A residence includes all  the land on which the dwelling is 
located and the land abutting the dwelling as long as the abutting  land was never used 
for business purposes (e.g., farm, rental, etc.). (See section 590.25 of this Part for a 
discussion on property  used for business.) However, the land alone is not a residence 
and thus where part of the land is sold separately, the portion or portions sold without 
the dwelling will not qualify for the residential exemption found in section 1443(2) 
of the Tax Law. 
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The beach house was used by Petitioner as a second residence during the summer months. 
In addition, the beach house and the old barn were neither depreciated nor used for business 
purposes. In accordance with Section 590.24(b) of the Gains Tax Regulations, the sale of a 
transferor's residence qualifies for exemption from the gains tax under Section 1443(2) of the Tax 
Law even though such summer home was not the transferor's primary residence. Also, pursuant to 
such regulation, there is no requirement that the summer residence be in a different location than that 
of the primary residence. Moreover, pursuant to Section 590.24(f) provided the premises has not 
been used for business purposes, the residence includes all the land on which the dwelling is located 
and the land abutting the dwelling. Therefore, pursuant to Section 1443.2 of the Tax Law and 
Section 590.24 of the Gains Tax Regulations the transfer by Petitioner of his beach house, with or 
without the old barn, is not subject to the gains tax. 

DATED: November 1, 1993 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


