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ADVISORY OPINION PETITION NO. M950314A 

On March 14, 1995, a Petition for Advisory Opinion was received from BDL Properties, Inc., 
c/o Timothy Downing, P.O. Box 235, Fairport, New York 14450. 

The issues raised by  Petitioner, BDL Properties, Inc., are: 

1.	 Whether  the transfers of subdivided lots improved with residences thereon 
to transferees for use as their residences for a  consideration of less than 
$1,000,000 each, using two deeds, one from the corporation which owned the 
land, and one from the building  company which did not own the land, where 
deed descriptions were identical and deeds were recorded simultaneously, are 
deemed not to be a single transfer and, therefore, not subject to aggregation 
under Section 1440.7 of the Tax Law. 

2.	 Whether the transfers would constitute a mere change  of identity or form of 
ownership and thus be exempt from  the  Real Property Transfer Gains Tax 
(the "gains tax") if the transfers are determined to be transfers of real property 
from the corporation to the individual building companies. 

In the 1980's, four individuals, who own three home building companies, discussed the 
development, by their respective companies, of a large parcel of land located in New York State. The 
building companies (hereinafter referred to as "A", "B" and "C") were separately owned 100% by 
each said individual, except for A, which was owned 100% by two brothers. A, B and C standing 
alone, did not have the capital or  buying power available to develop a parcel as large as the one 
contemplated. Thus, A, B and C pooled their resources and formed Petitioner to help streamline 
management, allow for more efficiency in  developing the land and increase their probability of 
obtaining construction loans. 

The ownership of Petitioner was set up so that the owners of A, B and C each held one-third 
of the corporate stock. The two brothers who owned A held five shares each. The owners of B  and 
C owned 10 shares each. The Petitioner had four shareholders; two of the shareholders owned 100% 
of A and the other two shareholders owned 100% of B and C separate and distinct from each other. 
There were no other shareholders or interest holders in Petitioner or A, B or C at any other time. 

With Petitioner in place as the legal title holder of the property, the shareholders determined 
an equitable manner in which to carry out their intentions. The intent was for each shareholder (the 
two brothers treated as one) to have enough lots to equal one-third of the value of the total parcel, 
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and then to sell the individual lots with personal residences constructed on them to individuals who 
would use them as  such.  To do this, the shareholders first established a market value for each lot 
by group of lots. There were five or six  groups of lots which were grouped by location. Thus, there 
was a group of lots with woods, a group by the stream, and a group inside a circle. 

Once market values were determined, a method had  to  be  devised to divide the lots fairly 
among the shareholders to yield to the individuals who owned A, B  and C one-third of the value, or 
as close to that value as possible, of the total parcel. It was decided that the easiest and fairest method 
to divide the lots was to utilize a lottery type system.  In a manner similar to drawing straws, A 
received the opportunity to pick the first lot, B received the second lot and C received the third lot. 
After the first round, the order was reversed, giving C, who previously had third choice, first choice. 
After that, the order was changed to give B who previously had second choice, first choice. This was 
done until A, B and C each had 16 lots. 

When that was accomplished, each shareholder went his or her own way. A, B and C placed 
signs on their respective lots and used their own offices for contracts of sales and their own sales 
staff. 

The transfer of the lots occurred in the following manner. When a prospective buyer wanted 
to purchase a home, they approached the individual builder whose sign was on the lot. The individual 
home builder (either A, B or C) would have the customer sign two contracts, one with Petitioner for 
the lot and one with the builder for the home. The contracts were signed simultaneously and were 
tied together in such a way that a lot could not be transferred without an improved residence on it. 
The contract stated that one could not buy a lot without a house, and that the transfer of the house 
and lot must be simultaneous. The contract for the lot contained a contingency requiring not only 
that the buyer qualify for a home mortgage, but that the builder of the home must be the builder who 
acquired the lot by lottery.  No one could buy the house without buying the lot simultaneously and 
Petitioner could not close on the lot without a residence being constructed on it. 

Title to the lots was never transferred from Petitioner to the builders. In some instances only 
one deed for both the lot and house was given by Petitioner to the home buyer. In other instances 
there were two deeds (sometimes one warranty and one quit claim deed, and sometimes two warranty 
deeds) given to the buyer, one from Petitioner and one from the home builder. The deeds were 
always given simultaneously and recorded simultaneously. Two deeds were often used since 
Petitioner owned the lot and the buyer's attorney wanted a deed from the builder rather than a bill 
of sale which traditionally cannot be recorded. The deed descriptions were identical, were delivered 
simultaneously and recorded simultaneously. Since there was never a transfer from Petitioner to the 
builder, the deed from the builder was redundant and served only as a bill of sale. Every house sold 
in the subdivision sold for less than $1 million. All the transfers occurred between October 28, 1987 
and January 25, 1990. 
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In addition, Petitioner made transfers of lots to builders other than A, B  and C. The taxability 
of those transfers are not being considered as part of this Advisory Opinion. 

Pursuant to Sections 144 and 1443.1 of the Tax Law and Section 590.1 of the Gains Tax 
Regulations the gains tax is a ten percent tax  on the gain derived from the transfer of real property, 
which includes the acquisition or transfer of a controlling inte rest in any entity with an interest in real 
property, where the property is located in New York  State and where the consideration for the 
transfer is one million dollars or more. 

At the time of the transfer of the lots at issue, Section 1440.7 of the Tax Law provided, in 
pertinent part, as follows: 

7. "Transfer of real property" means the transfer or transfers of any interest 
in real property by any method, including but not limited to sale, exchange, 
assignment, surrender, mortgage foreclosure, transfer in lieu of foreclosure, option, 
trust indenture, taking by eminent domain, conveyance upon liquidation or by a 
receiver, or transfer or acquisition of a controlling interest in any entity with an 
interest in real property. 

... Transfer of real property shall also include partial or successive transfers, 
unless the transferor or transferors furnish a sworn statement that such transfers are 
not pursuant to an agreement or plan to effectuate by partial or successive transfers 
a transfer which would otherwise be included in the coverage of this article, and the 
transfer of real property by tenants in common, joint tenants or tenants  by  the 
entirety, provided that the subdividing of real property and the sale of such 
subdivided parcels improved with residences to transferees for use as their 
residences, other than transfers pursuant to a cooperative or condominium plan, shall 
not be deemed a single transfer of real property. (emphasis added) 

Moreover, at the time of the transfer of the lots at issue, Section 590.43(g) of the Gains Tax 
Regulations provides as follows: 

(g)  Question: Will the subdividing of real property be subject to aggregation 
pursuant to section 1440(7) of the Tax Law? 

Answer: Yes.  Section 1440(7) of the Tax Law specifically provides that all 
subdividing of real property is subject to the aggregation rule, except in the case 
where the subdivided property is improved with residences and is used for residential 
purposes, other than those pursuant to cooperative or condominium plans. (See 
section 590.68 of this Part for information on payment of tax  in aggregated transfer 
situations.) (emphasis added) 

In  the instant case, subdivided lots owned by Petitioner were contracted to be purchased by 
individual purchasers contingent upon such purchasers contracting with A, B or C, entities related 
to the beneficial owners of Petitioner, to build a residence on such lots. At the time of closing, the 
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lots were improved with residences built by  A, B  or C. Titles to the lots were never transferred from 
Petitioner to A, B or C. In some instances only one deed for both the lot  and house was given by 
Petitioner to the home buyer. In other instances there were two deeds given to the buyer, one from 
Petitioner and one from the home builder. The deeds were always given simultaneously and recorded 
simultaneously. Pursuant to Section 1440.7 of the Tax Law and Section 590.43(g) of the Gains Tax 
Regulations, the consideration received from the transfer of subdivided real property is not subject 
to aggregation where the subdivided parcels are transferred improved with residences to transferees 
for use as their residences. Accordingly, with respect to issue "1", since title to the lots did not pass 
between Petitioner and A, B or C, but the lots were transferred from Petitioner to the individual 
purchasers improved with residences, the consideration received by Petitioner for the sale of such 
lots was not required to be aggregated for purposes of establishing the $1 million threshold. 

Concerning issue "2", since the transfers by Petitioner of lots in the subdivision were deemed 
transferred directly to the individual home purchaser improved with residences and not to A, B or 
C, this issue need not be addressed. 

It is noted that Section 1440.7 of the Tax Law was amended by Chapter 61 of the Laws of 
1989 and Chapter 170 of the Laws of 1994. Such amendments, however, do not affect the Advisory 
Opinion rendered. In addition, Section 590.43(g) of the Gains Tax Regulations has been amended 
and since renumbered to be 590.44(g). The amendments to 590.43(g)also do not affect the Advisory 
Opinion rendered. 

DATED: August 22, 1995 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


