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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S000914B 

On September 14, 2000,  the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Ramada Inn Syracuse, 1305 Buckley Road, N. Syracuse, NY 13212. 

The issue raised by Petitioner, Ramada Inn Syracuse, is whether an American Express credit 
card issued to a New York State governmental employee embossed with the words “tax exempt” is 
sufficient, in and of itself, to relieve Petitioner from responsibility for collecting State and local sales 
taxes from the employee. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Petitioner operates a hotel in New York State.  Periodically, employees of the State of 
New York, who are on official business for the State, stay at the hotel.  The employees of the State 
of New York have been issued “American Express” credit cards for use in making authorized 
purchases in the course of their official duties while on official business. The cards are issued in the 
employee’s name and may be embossed with the words “tax exempt.”  When the credit cards are 
swiped through the card reader, cash register, etc., the receipt printed is solely in the employee’s 
name and makes no mention that the State of New York, or a representative or employee of the State 
of New York on official business, is paying for the hotel occupancy. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1116 of the Tax Law provides, in part: 

Exempt organizations. (a) Except as otherwise provided in this section, any 
sale or amusement charge by or to any of the following or any use or occupancy by 
any of the following shall not be subject to the sales and compensating use taxes 
imposed under this article: 

(1) The state of New York, or any of its agencies, instrumentalities, public 
corporations (including a public corporation created pursuant to agreement or 
compact with another state or Canada) or political subdivisions where it is the 
purchaser, user or consumer, or where it is a vendor of services or property of a kind 
not ordinarily sold by private persons. . . . 

Section 1132(c)(1) of the Tax Law provides, in part: 

For the purpose of the proper administration of this article and to prevent 
evasion of the tax hereby imposed, it shall be presumed that all receipts for property 
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or services of any type mentioned in subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section 
eleven hundred five, all rents for occupancy of the type mentioned in subdivision (e) 
of said section, and all amusement charges of any type mentioned in subdivision (f) 
of said section, are subject to tax until the contrary is established, and the burden of 
proving that any receipt, amusement charge or rent is not taxable hereunder shall be 
upon the person required to collect tax or the customer.  Except as provided in 
subdivision (h) or (k) of this section, unless . . . the purchaser, not later than ninety 
days after delivery of the property or the rendition of the service, furnishes to the 
vendor: any affidavit, statement or additional evidence, documentary or otherwise, 
which the commissioner may require demonstrating that the purchaser is an exempt 
organization described in section eleven hundred sixteen, the sale shall be deemed 
a taxable sale at retail. . . Where such a resale or exemption certificate or such an 
affidavit, statement or additional evidence has been furnished to the vendor, the 
burden of proving that the receipt, amusement charge or rent is not taxable hereunder 
shall be solely upon the customer. . . . 

Section 529.2(b) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

As purchaser. (1) New York State, or any of its agencies, instrumentalities, 
public corporations or political subdivisions (hereinafter referred to as New York 
State governmental entities) are not subject to sales or use tax when they are the 
purchaser, user, or consumer of tangible personal property or services or when they 
are the occupant of a hotel room or a patron at a place of amusement, club, roof 
garden, cabaret or other similar places. 

(2) New York State governmental entities as purchasers, users, consumers, 
occupants or patrons must exercise their right to exemption through the issuance of 
governmental purchase orders or the appropriate exemption document. 

Section 532.4(b) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(1) The burden of proving that any receipt, amusement charge, or rent is not 
taxable shall be upon the person required to collect the tax and the customer. 

(2) A vendor who in good faith accepts from a purchaser a properly 
completed exemption certificate, or as authorized by the Department, other 
documentation evidencing exemption from tax not later than 90 days after delivery 
of the property or the rendition of the service is relieved of liability for failure to 
collect the sales tax with respect to that transaction.  The timely receipt of the 
certificate or documentation itself will satisfy the vendor’s burden of proving the 
nontaxability of the transaction and relieve the vendor of responsibility for collecting 
tax from the customer. 
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Opinion 

Petitioner is providing hotel occupancy to employees of the State of New York who are 
engaged in official business for the State. The employees are paying for their occupancy using 
credit cards embossed with the words “tax exempt.”  When the credit cards are swiped through the 
card reader, cash register, etc., the receipt printed is solely in the employee’s name.  Thus, the record 
of the transaction retained by the hotel makes no mention  that the State of New York is paying for 
the hotel occupancy or that a State employee is paying for the occupancy in the course of his or her 
official duties. 

Pursuant to Section 529.2(b)(1) of the Sales and Use Tax Regulations, the State of New York 
is not subject to State and local sales taxes when it is the occupant of a hotel room.  This would 
include a State employee, on official business for the State.  Petitioner must maintain records to 
substantiate the exempt occupancy.  Pursuant to Section 529.2(b)(2) of the Sales and Use Tax 
Regulations, New York State governmental entities as purchasers, users, consumers, occupants or 
patrons exercise their right to exemption through the issuance of governmental purchase orders or 
the use of appropriate exemption documentation.  Though the credit card issued to the State 
employee may be embossed with the words “tax exempt,” the record generated by swiping the card 
through a card reader or cash register does not substantiate that the hotel occupancy was paid for by 
the State or by a State employee in the course of his or her official duties.  Accordingly, the use of 
this credit card by State employees is not sufficient, in and of itself, to relieve Petitioner of its burden 
of proving the nontaxability of the transaction or its responsibility for collecting sales tax on the 
transaction. 

State employees should give Petitioner a properly completed Exemption Certificate, Tax on 
occupancy of hotel rooms, Form ST-129 (10/00), when paying for hotel occupancy.  Form ST-129 
certifies that the person signing the form is a government employee or representative acting in the 
course of his or her official duties and that such person’s hotel occupancy is paid for directly or 
indirectly (including reimbursement) by the government.  Thus, if Petitioner receives a properly 
completed Form ST-129 from a State employee, regardless of the method of payment, Petitioner will 
have satisfied its burden of proving the nontaxability of the transaction and will not have to collect 
tax. See Section 532.4(b) of the Sales and Use Tax Regulations. 

DATED: June 25, 2002	 /s/ 
Jonathan Pessen 
Tax Regulations Specialist IV 
Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


