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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S010612A 

On June 12, 2001 the Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory 
Opinion from Rochester Curling Club, Inc., 71 Deep Rock Road, Rochester, NY 14624. 

The issue raised by Petitioner, Rochester Curling Club, Inc., is whether the organization’s 
change in status from a social/athletic club to an exempt organization affects the taxability of its 
membership dues. 

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Petitioner is an association of curlers that incorporated in 1961 and have been curling 
together since that time at their own facility.  On April 7, 2000, Petitioner amended its Certificate 
of Incorporation to reflect a change in its purpose and activities.  Petitioner conducts training 
programs for children, junior curlers and adult education classes.  Petitioner will also hold 
competitions for mural and intermural teams, ultimately leading to national and international 
competitions, as well as tryouts to compete in the World Olympics. 

Petitioner received an advance ruling from the Internal Revenue Service on August 1, 2000, 
indicating that it is exempt from federal tax under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, 
based on the additional activities described above. Prior to August 1, 2000, Petitioner was exempt 
from federal tax under Section 501(c)(7) of the Internal Revenue Code as a social or athletic club, 
and collected the sales tax imposed on membership dues by Section 1105(f)(2) of the Tax Law.  

Petitioner has applied for and received from the New York State Department of Taxation and 
Finance exempt status under Section 1116(a)(4) of the Tax Law based on the advance ruling. 

pplicable Law and Regulations 

Section 1101(d) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for purposes of the tax imposed under subdivision 
(f) of section eleven hundred five, the following terms shall mean:
 

* * *
 

(3) Amusement charge.  Any admission charge, dues or charge of roof 
garden, cabaret or other similar place. 

A
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* * * 

(6) Dues. Any dues or membership fee including any assessment, 
irrespective of the purpose for which made, and any charges for social or sports 
privileges or facilities, except charges for sports privileges or facilities offered to 
members’ guests which would otherwise be exempt if paid directly by such guests. 

* * * 

(13) Social or athletic club. Any club or organization of which a material 
purpose or activity is social or athletic. 

Section 1105(f) of the Tax Law imposes sales tax, in part, on: 

(2)(i) The dues paid to any social or athletic club in this state if the dues . . 
. are in excess of ten dollars per year, and on the initiation fee alone, regardless of the 
amount of dues, if such initiation fee is in excess of ten dollars. . . . 

Section 1116 of the Tax Law provides, in part: 

(a) Except as otherwise provided in this section, any sale or amusement 
charge by or to any of the following or any use or occupancy by any of the following 
shall not be subject to the sales and compensating use taxes imposed under this 
article: 

* * * 

(4) Any corporation, association, trust, or community chest, fund or 
foundation, organized and operated exclusively for religious, charitable, scientific, 
testing for public safety, literary or educational purposes, or to foster national or 
international amateur sports competition (but only if no part of its activities involve 
the provision of athletic facilities or equipment), or for the prevention of cruelty to 
children or animals. . . . 

* * * 

(b) Nothing in this section shall exempt: 

(1) retail sales of tangible personal property by any shop or store operated by 
an organization described in paragraph (4), paragraph (5) or paragraph (6) of 
subdivision (a) of this section; 
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(2) sales of food or drink in or by a restaurant, tavern or other establishment 
operated by an organization described in paragraph (1), paragraph (4), paragraph (5) 
or paragraph (6) of subdivision (a) of this section, other than sales exempt under 
paragraph (ii) of subdivision (d) of section eleven hundred five, from the taxes 
imposed hereunder, unless the purchaser is an organization exempt under this 
section; 

(3) sales of the service of providing parking, garaging or storing for motor 
vehicles by an organization described in paragraph (4) or paragraph (5) of 
subdivision (a) of this section operating a garage . . . parking lot or other place of 
business engaged in providing parking, garaging or storing for motor vehicles; 

* * * 

(d)(1) Except as provided in paragraph (2) of this subdivision, any admissions 
all of the proceeds of which inure exclusively to the benefit of the following 
organizations shall not be subject to any of the taxes imposed under subdivision (f) 
of section eleven hundred five: 

(A) an organization described in paragraph (4), (5) or (6) of subdivision (a) 
of this section; 

(2) The exemption provided under paragraph (1) of this subdivision shall not 
apply in the case of admissions to: 

(A) Any athletic game or exhibition unless the proceeds shall inure 
exclusively to the benefit of elementary or secondary schools or unless in the case 
of an athletic game between two elementary or secondary schools, the entire gross 
proceeds from such game shall inure to the benefit of one or more organizations 
described in paragraph (4) of subdivision (a) of this section; 

* * * 

(f) (1) For purposes of paragraph four of subdivision (a) of this section, in the 
case of a qualified amateur sports organization (A) the requirement of such 
paragraph that no part of its activities involve the provision of athletic facilities or 
equipment shall not apply, and (B) such organization shall not fail to meet the 
requirement of such paragraph merely because its membership is local or regional 
in nature. 

(2) For purposes of this subdivision, the term “qualified amateur sports 
organization” means any organization organized and operated exclusively to foster 
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national or international amateur sports competition if such organization is also 
organized and operated primarily to conduct national or international competition in 
sports or to support and develop amateur athletes for national or international 
competition in sports. 

Section 527.11 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(a) Imposition. (1) A tax is imposed upon the dues paid to any social or 
athletic club in this State if the dues of an active annual member, exclusive of the 
initiation fee, are in excess of $10 per year. 

* * * 

(b) Definitions. As used in this section the following terms shall mean: 

(5) Club or organization. (i) The phrase club or organization means any 
entity which is composed of persons associated for a common objective or common 
activities. Whether the organization is a membership corporation or association or 
business corporation or other legal type of organization is not relevant.  Significant 
factors, any one of which may indicate that an entity is a club or organization, are: 
an organizational structure under which the membership controls social or athletic 
activities, tournaments, dances, elections, committees, participation in the selection 
of members and management of the club or organization, or possession by the 
members of a proprietary interest in the organization.  The organizational structure 
may be formal or informal. 

* * * 

(6) Social club. A social club is any club or organization which has a 
material purpose or activity of arranging periodic dances, dinners, meetings or other 
functions affording its members an opportunity of congregating for social 
interrelationship. 

* * * 

(7) Athletic club. (i) An athletic club is any club or organization which has 
as a material purpose or activity the practice, participation in or promotion of any 
sports or athletics. 

Section 529.7 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(a) General. (1) Any corporation, association, trust, or community chest, fund 
or foundation, organized and operated exclusively for religious, charitable, scientific, 
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testing for public safety, literary or educational purposes, or to foster national or 
international amateur sports competition (but only if no part of its activities involve 
the provision of athletic facilities or equipment) . . . In addition, such organizations 
may, except under the circumstances described in subdivision (i) of this section, 
make sales without collecting the sales or use tax. 

(2) An organization is not exempt from tax because it is organized and 
operated as a nonprofit organization or because it appears to meet the requirements 
of this section. In order to establish its exempt status, it is necessary to file a 
completed application as set forth in subdivision (f) of this section and prove that the 
organization meets the statutory requirements. 

* * * 

(b) Qualifications. (1) In order to qualify for exemption, an organization must 
be formally organized. An organization will not be considered formally organized 
unless it has an organizing document defining its purposes and activities and a code 
of regulations describing how it will function and select the officers empowered to 
act for it. . . . 

* * * 

(2) In addition to the formal organization requirement, an organization must 
prove that it is both organized and operated exclusively for one or more of the 
purposes specified in subdivision (e) of this section. If an organization fails to meet 
either the organizational test or the operational test, it is not exempt. 

(c) Organizational test. (1) General. The organizational test relates solely to 
the provisions of the organizing documents. 

(i) An organization is organized exclusively for one or more exempt purposes 
only if its organizing documents: 

(a) limit the purposes of such organization to one or more exempt purposes; 
and 

(b) do not expressly empower the organization to participate, other than as 
an insubstantial part of its activities, in activities which in themselves are not in 
furtherance of one or more exempt purposes. 

(ii) In no case will an organization be considered to be organized exclusively 
for one or more exempt purposes, if, by the terms of its organizing documents, the 
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purposes for which such organization is created are broader than the purposes 
specified in section 1116(a)(4) of the Tax Law. . . . 

* * * 

(d) Operational test. (1) General. The operational test relates solely to an 
organization's activities. 

(2) Activities. An organization will be regarded as “operated exclusively” for 
one or more exempt purposes only if almost all of its activities accomplish one or 
more exempt purposes specified in section 1116(a)(4) of the Tax Law and described 
in subdivision (e) of this section. An organization will not be so regarded if more 
than an insubstantial part of its activities is not in furtherance of an exempt purpose. 

* * * 

(e) Exempt purposes. (1) In order to be exempt from the sales and use tax as 
an organization described in section 1116(a)(4) of the Tax Law, an organization must 
be both organized and operated exclusively for one or more of the purposes listed in 
this subdivision. 

* * * 

(ii) Charitable. The term “charitable” includes: relief of the poor, distressed, 
or underprivileged; advancement of religion; advancement of education or science. 
. . . . 

* * * 

(v) Educational shall mean the instruction or training of the individual for the 
purpose of improving or developing his capabilities or the instruction of the public 
on subjects useful to the individual and beneficial to the community. . . . 

* * * 

(viii) Fostering national or international amateur sports competition. 
Notwithstanding paragraph (a)(1) of this section, an organization that provides 
athletic facilities or equipment will qualify for exemption as an organization 
organized and operated exclusively to foster national or international amateur sports 
competition if it is a qualified amateur sports organization.  If an organization is not 
a qualified amateur sports organization, it will not qualify for exemption as an 
organization organized and operated exclusively to foster national or international 
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amateur sports competition if it provides athletic facilities or equipment. For 
purposes of this subparagraph the term “qualified amateur sports organization” 
means any organization organized and operated exclusively to foster national or 
international amateur sports competition and which is also organized and operated 
primarily to conduct national or international competition in sports or to support and 
develop amateur athletes for national or international competition in sports.  A 
qualified amateur sports organization shall not fail to meet the requirements of this 
subdivision merely because its membership is local or regional in nature. An 
organization provides athletic facilities or equipment if the organization permits the 
use of athletic facilities or equipment that it owns, or pays for, or otherwise assumes 
the cost of the use of athletic facilities or equipment owned by any other person, or 
reimburses amateur athletes for the cost of athletic facilities or equipment.  The term 
“foster national or international amateur sports competition” refers to organizations 
that: 

(a) prescribe rules and standards for competition in an amateur sport 
or represent the United States in an international body that prescribes such 
rules and standards; 

(b)sponsor national championships or international competition in an 
amateur sport; 

(c) sponsor local, regional and national competition to select 
participants in national championships or international competition in an 
amateur sport; 

(d) provide security, ticket sales and similar administrative services 
at amateur sports competitions described in clauses (b) and (c) of this 
subparagraph; 

(e) provide administrative, coaching and training services to amateur 
athletes; 

(f) provide medical care and insurance to amateur athletes; 

(g) conduct equipment research for the benefit of amateur athletes; 

(h) disseminate information to amateur athletes; and 

(i) provide financial assistance to amateur athletes, but only if such 
assistance does not affect the amateur status of athletes to whom it is 
provided. 
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For purposes of clauses (e), (f) and (h) of this subparagraph, the term 
“amateur athletes” refers only to athletes who participate, or reasonably can be 
expected to participate, in national championships or international competition in an 
amateur sport. 

(2) An organization is not organized or operated for one or more of the above 
exempt purposes unless it serves the public rather than a private interest.  Thus, to 
meet the requirements of this subdivision, it is necessary for an organization to prove 
that it is not organized or operated for the benefit of private interests such as 
designated individuals, the creator or his family, shareholders of the organization, or 
persons controlled, directly or indirectly, by such private interests. 

(3) If an organization is organized and operated exclusively for an exempt 
purpose or purposes, exemption will be granted to such an organization regardless 
of which exempt purpose or purposes is specified in its application for exemption. 
For example, if an organization claims exemption on the ground that it is 
“educational,” exemption will not be denied if, in fact, it is “charitable.” 

Opinion 

Petitioner has established it is organized for exempt purposes and received an advance ruling 
under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code. Having received an advance ruling from the 
Internal Revenue Service, Petitioner has established that it is organized for exempt purposes. 
Petitioner has also received certification from the Department of Taxation and Finance as an exempt 
organization under Section 1116(a)(4) of the Tax Law. 

Section 1116(a) of the Tax Law provides, with certain exceptions not relevant in this case, 
that any sale or amusement charge by any of the organizations or government entities described in 
such Section 1116(a) is not subject to sales tax. The term “amusement charge” includes club dues. 
See Section 1101(d)(3) of the Tax Law. Accordingly, provided that Petitioner remains organized 
and operated exclusively for exempt purposes, in a manner qualifying for exemption under Section 
1116(a)(4) of the Tax Law, membership dues charged by Petitioner, including charges to members 
for use of Petitioner’s facilities, are not subject to tax. 

Should Petitioner’s exempt status change because it fails to meet the organizational or 
operational test for exempt status under Section 1116(a)(4) of the Tax Law, then such dues may be 
subject to tax under Section 1105(f)(2) of the Tax Law to the extent that Petitioner constitutes a 
social or athletic club. 

It should be noted that although Petitioner may be an exempt organization under Section 
1116(a)(4) of the Tax Law, sales of tangible personal property by a shop or store operated by 
Petitioner, and sales of food and drink by a restaurant, tavern or other establishment operated by 
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Petitioner, as well as other transactions, may be subject to tax.  See Section 1116 of the Tax Law. 
If Petitioner made taxable sales, it would be required to register under Section 1134 of the Tax Law 
and collect and remit the appropriate sales tax. 

DATED: July 12, 2002 /s/ 
Jonathan Pessen 
Tax Regulations Specialist IV 
Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


