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 STATE OF NEW YORK 

 COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. S031121A

 On November 21, 2003, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Gilbert Displays, Inc., 110 Spagnoli Road, Melville, NY 11747.   
Petitioner, Gilbert Displays, Inc., furnished additional information with respect to the Petition on  
February 11, 2004. 

 The issue raised by Petitioner is whether its charges for delivery, freight, drayage and 
dismantling of trade show displays are subject to sales tax. 

 Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion.  

 Petitioner is a corporation that manufactures displays for sale or rental to customers to  
use in trade shows and convention centers throughout the world.  In addition, Petitioner contracts 
with customers to deliver, assemble and disassemble the displays, and to provide any other  
necessary services for exhibiting the displays at trade shows and convention centers. Petitioner’s 
staff provides some of the required services, while other services are provided by outside 

 

contractors and trucking companies retained by Petitioner.  When needed, Petitioner may rent 
furniture and other exhibit components to customers.  Petitioner also provides storage at its 
facilities for customers’ displays when not in use at trade shows and convention centers. All of 
these functions are the sole responsibility, and under the direction of, Petitioner.  Petitioner bills 
each service separately by line item, including trucking, freight handling, drayage, erecting the 
displays, and the other services noted above. Petitioner represents that its charges for drayage 
are the cost of moving booths and displays from the trucks to the trade show floor and back. 
Each exhibitor is billed based upon the subcontractors’ and truckers’ invoices to Petitioner plus 
an added administration fee. 

Applicable law and regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by 
subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section 
eleven hundred ten, the following terms shall mean: 

*  *  *  

 (3) Receipt.  The amount of the sale price of any property and the charge 
for any service taxable under this article . . . and also including any charges by the 
vendor to the purchaser for shipping or delivery . . . regardless of whether such 
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charges are separately stated in the written contract, if any, or on the bill rendered 
to such purchaser and regardless of whether such shipping or delivery . . . is 
provided by such vendor or a third party. . . . 

 (4) Retail sale. (i) A sale of tangible personal property to any person for  
any purpose, other than (A) for resale as such or as a physical component part of 
tangible personal property, or (B) for use by that person in performing the 
services subject to tax under paragraphs (1), (2), (3), (5), (7) and (8) of 
subdivision (c) of section eleven hundred five where the property so sold becomes 
a physical component part of the property upon which the services are performed 
or where the property so sold is later actually transferred to the purchaser of the 
service in conjunction with the performance of the service subject to tax.  
Notwithstanding the preceding provisions of this subparagraph, a sale of any  
tangible personal property to a contractor, subcontractor or repairman for use or 
consumption in erecting structures or buildings, or building on, or otherwise 
adding to, altering, improving, maintaining, servicing or repairing real property, 
property or land, as the terms real property, property or land are defined in the 
real property tax law, is deemed to be a retail sale regardless of whether the 
tangible personal property is to be resold as such before it is so used or consumed, 
. . . 

*  *  *  

 (5) Sale, selling or purchase. Any transfer of title or possession or both, 
exchange or barter, rental, lease or license to use or consume . . . for a 
consideration. . . . 

 Section 1105 of the Tax Law imposes sales tax, in part, upon: 

 (a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except 
as otherwise provided in this article. 

*  *  *  

 (c) The receipts from every sale, except for resale, of the following  
services: 

*  *  *  

 (3) Installing tangible personal property . . . or maintaining, servicing or 
repairing tangible personal property . . . not held for sale in the regular course of  
business . . . and whether or not any tangible personal property is transferred in 
conjunction therewith, . . . 
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*  *  *  

 (4) Storing all tangible personal property not held for sale in the regular course of  
business . . . . 

 Section 525.2(a)(3) of the Sales and Use Tax Regulations provides: 

 Except as specifically provided otherwise, the sales tax is a "destination 
tax." The point of delivery or point at which possession is transferred by the 
vendor to the purchaser, or the purchaser’s designee, controls both the tax 
incidence and the tax rate. 

 Section 526.5 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

 (a) Definition. The word receipt means the amount of the sale price of 
any property and the charge for any service taxable under articles 28 and 29 of the 
Tax Law, valued in money, whether received in money or otherwise.  The 
following subdivisions of this section discuss elements of a receipt. 

*  *  *  

 (e) Expenses. All expenses, including telephone and telegraph and other 
service charges, incurred by a vendor in  making a sale, regardless of their taxable 
status and regardless of whether they are billed to a customer are not deductible 
from the receipts. 

*  *  *  

 (g) Shipping or delivery. (1) Shipping or delivery charges by a vendor to 
its customer for the cost of transporting tangible personal property to the customer 
are part of the vendor's receipt subject to tax where the sale of the property is 
subject to tax or where taxable services were performed on the property. This is 
so regardless of whether the vendor separately states such charges in a written  
contract or on an invoice and regardless of whether the vendor ships or delivers 
the property itself or hires a third party to ship or deliver the property.  Similarly, 
charges by a vendor to its customer for picking up the customer's property upon 
which the vendor is to perform taxable services are part of the vendor's receipt 
from the sale of the service subject to tax. 

 Section 526.7(e) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

 Transfer of possession. (1) Except as otherwise provided in paragraph (3) 
of this subdivision, a sale is taxable at the place where the tangible personal 
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property or service is delivered, or the point at which possession is transferred by 
the vendor to the purchaser or his designee. 

 Section 527.1(b) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Taxable and exempt items sold as a single unit. When tangible personal property, 
composed of taxable and exempt items is sold as a single unit, the tax shall be collected 
on the total price. 

Section 527.5(a) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

 Imposition. (1) The tax is imposed on receipts from every sale of the services of 
installing, maintaining, servicing or repairing tangible personal property, by any means 
including coin-operated machines, whether or not any tangible personal property is 
transferred in conjunction with the services. 

 (2) Installing means setting up tangible personal property or putting it in place for 
use. 

Opinion 

 Petitioner manufactures displays for sale or rental to customers to use in trade shows and  
convention centers throughout the world.  In addition to manufacturing the displays, Petitioner 
contracts with customers for the shipment and delivery of the displays to a convention site, and 
for drayage, assembling and disassembling of displays at the convention site. The term drayage 
is defined in Black’s Law Dictionary 532 (8th ed 2004) as, “A charge for transporting property.” 
Petitioner represents that its drayage charge to customers is for the cost of moving booths and 
displays from the trucks to the trade show floor and back. 

Petitioner also provides storage at its facilities for customers’ displays when they are not 
in use at trade shows and convention centers. Petitioner’s staff provide some of the required 
services, while other services are provided by outside contractors and trucking companies. 
Petitioner may also rent furniture and other exhibit components to customers.  Petitioner charges 
its customers for each service separately, billed by line item based upon Petitioner’s costs plus an 
added administration fee. 

Petitioner’s sales of displays are sales of tangible personal property under section 1105(a) 
of the Tax Law. Rentals are included within the definition of sale, selling or purchase, under 
section 1101(b)(5) of the Tax Law. Therefore the rental of displays, furniture, and other exhibit 
components are sales of tangible personal property pursuant to section 1101(b)(5). Petitioner’s 
sales or rentals of this property to customers for use at trade shows and conventions are retail 
sales subject to sales tax. See section 1101(b)(4)(i) of the Tax Law. Petitioner’s charges to 
customers for the initial delivery, drayage and assembly of the displays, furniture and other 
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exhibit components are considered to be part of the total charge to the customer for the sale or 
rental of the display, furniture or other exhibit components. Under the provisions of section 
1101(b)(3) of the Tax Law and section 526.5 of the Sales and Use Tax Regulations, such charges 
are not deductible from the taxable receipt. 

Accordingly, Petitioner is liable for collecting and remitting State and local sales taxes on 
the total receipts, including shipping, drayage and assembly charges, from its sales or rentals of 
displays, furniture or other exhibit components in any transaction where delivery of the tangible 
personal property occurs within New York State, regardless of whether the customer’s business 
location is within or outside New York State.  However, if delivery of the displays and related 
property occurs outside New York State, the receipts from the sales or rentals are not subject to 
State or local sales tax. See sections 525.2(a)(3) and 526.7(e) of the Sales and Use Tax 
Regulations. 

The service of dismantling is not one of the services taxed under section 1105(c) of the 
Tax Law. Petitioner’s charge for dismantling will not be subject to tax if the charge is 
reasonable in relation to the charges for other services provided, the dismantling service may be 
purchased from Petitioner separately from the other services provided, and the charge is shown 
separately on the invoice or receipt given to Petitioner’s customer. 

Petitioner’s charges to customers for storage services provided at a location in New York 
State are subject to the sales tax imposed under section 1105(c)(4) of the Tax Law. 

After the initial delivery and setup of a display which is manufactured for and purchased 
by customers, Petitioner may additionally provide its customers with delivery, freight handling, 
drayage, assembling and disassembling of displays at subsequent events.  If Petitioner, other than 
in conjunction with the rental or initial sale of a display, separately offers these services, and the 
charges for these services are separately stated on its invoices or in its contracts, the taxability of 
each of the charges is determined separately.  The assembly of displays is a service to tangible 
personal property taxable under section 1105(c)(3) of the Tax Law.  Accordingly, Petitioner’s 
charges for this service are subject to sales tax when performed in New York State.  Delivery, 
freight handling, drayage and disassembling are not included among the enumerated services 
taxable under section 1105(c). See Buehler Moving Ltd., Adv Op St Tx Comm, February 4, 
1982, TSB-A-82(1)C; I & D Inc., Adv Op St Tx Comm, May 29, 1985, TSB-A-85(16)S. 
Accordingly, the charges for each of these services, when sold by Petitioner other than in 
conjunction with the rental or initial sale of a display to a customer, are not subject to tax if the 
charge for such service is reasonable; the service may be separately purchased from Petitioner; 
and the charge is shown separately on the invoice or receipt given to the client. However, if 
assembly service, which is taxable, is sold with one or more of the other nontaxable services 
(delivery, freight handling, drayage, disassembling) and the services are provided for a single 
price, or cannot be purchased separately, the entire charge is taxable.  See section 527.1(b) of the 
Sales and Use Tax Regulations. See also PricewaterhouseCoopers LLP, Adv Op St Tx Comm, 
March 25, 2003, TSB-A-03(11)S; Salomon & Leitgeb CPA’s, LLP, Adv Op St Tx Comm, 
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July 23, 1997, TSB-A-97(44)S.  If these additional services for subsequent events are provided 
outside New York State, the charges are not subject to State or local sales tax.  See sections 
525.2(a)(3) and 526.7(e) of the Sales and Use Tax Regulations. 

In the case of a rental of tangible personal property, each periodic rent payment is 
considered a separate sale for purposes of Article 28 of the Tax Law.  See Petrolane Northeast 
Gas Service, Inc. v State Tax Commission, 79 AD2d 1043 (3d Dept 1981). Therefore, the 
charges for delivery, drayage and assembly of the rented displays are considered to be a 
constituent part of the taxable rental. Such charges whether or not separately stated and billed in 
conjunction with the rental are a part of the taxable receipt for such rental.  However, as 
previously noted, reasonable and separately stated charges for the service of dismantling may not 
be subject to sales tax under section 1105(c) of the Tax Law. 

Dated: June 24, 2005 /s/ 
        Jonathan Pessen 
        Tax Regulations Specialist IV 
        Technical Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


