
 

 

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Office of Tax Policy Analysis  TSB-A-05(33)S
Technical Services Division     Sales Tax 

   September 27, 2005 

STATE OF NEW YORK 

 COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. S030912B 

On September 12, 2003, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Lawrence Lynn, 102-30 66th Road, Apt 8D, Forest Hills, New York, 
11375. Petitioner provided additional information pertaining to the Petition on January 5, 2004. 

 The issue raised by Petitioner is whether the fees charged by Petitioner for the events 
described below are subject to New York sales and use tax. 

 Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

 Petitioner organizes and markets events for singles.  The primary function of Petitioner’s 
events is to facilitate dating by providing a forum for single individuals within a specific age 
range to meet. Petitioner markets the events in the “singles” listing of newspapers.  In addition, 
Petitioner markets the events to his own mailing list of singles within the relevant age range that 
he has developed from previous events. This is facilitated through the use of postcards, 
telephone, e-mail and Web page. Engagements and marriages stemming from Petitioner’s events 
are sometimes announced to those on Petitioner’s mailing list. 

Petitioner’s events are held in Queens, Nassau and Suffolk County locations that include 
restaurants and catering facilities.  Those interested in attending Petitioner’s events pay on a per 
event basis; there are no additional fees. The fee for each of Petitioner’s events is generally $15 
or $17. The only revenue Petitioner receives is the fee.  Beverages are available at Petitioner’s 
events. The restaurant or catering hall sells these separately.  A buffet of food may be made 
available by the restaurant or catering hall to Petitioner’s customers at no additional charge to the 
customers. Entertainment (most often a disc jockey and occasionally a live entertainer) is 
normally provided at Petitioner’s events. 

Petitioner has the following methods for providing a venue for these functions: 

$	 Petitioner guarantees certain gross beverage revenue to the venue operator and 
agrees to make up any shortfall. 
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$ 	 Petitioner pays a rental fee to the operator in addition to providing a gross revenue 
guarantee and agreeing to make up any shortfall. 

Applicable law and regulations 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes sales tax upon the receipts from the sale of 
certain enumerated services. 

Section 1105(d)(i) of the Tax Law imposes sales tax upon “The receipts from every sale  
of beer, wine or other alcoholic beverages or any other drink of any nature, or from every sale of 
food and drink of any nature or of food alone, when sold in or by restaurants, taverns or other 
establishments in this state, or by caterers, including in the amount of such receipts any cover, 
minimum, entertainment or other charge made to patrons or customers.” 

Section 1105(f)(1) of the Tax Law imposes sales tax upon “Any admission charge where 
such admission charge is in excess of ten cents to or for the use of any place of amusement in the 
state.” 

Opinion 

The primary function of Petitioner’s events is not to provide entertainment or amusement, 
but to facilitate dating by providing a forum for single individuals within a specific age range to 
meet. Petitioner, in effect, provides a social networking service.  If Petitioner is not providing a 
social networking service, its charges for admission to a bar, restaurant or similar facility are 
subject to tax under section 1105(d)(i) of the Tax Law as a “cover, minimum, entertainment or 
other charge made to patrons or customers.” Similarly, if the charge is primarily for admission 
to a place of amusement, the admission charge is subject to tax under section 1105(f)(1) of the 
Tax Law. 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes sales tax only on receipts from the sale, except 
for resale, of certain enumerated services. The service provided by Petitioner is not included 
among such enumerated taxable services. Under the facts presented in this Advisory Opinion, 
and in view of the nature and function of Petitioner’s events, Petitioner is not charging 
individuals for entertainment or amusement. See Jeffrey M. Strank, Adv Op Comm T&F, 
December 12, 2002, TSB-A-02(58)S. 
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 Accordingly, the fees charged by Petitioner to individuals for these events are not 
admission charges subject to sales tax. Petitioner, therefore, is not required to collect sales tax  
on the fees charged to attend the events described in this Advisory Opinion. 

DATED: September 27, 2005     /s/ 
        Jonathan Pessen 
        Tax Regulations Specialist IV 
        Technical Services Division 

 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are 

limited to the facts set forth therein. 



