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 STATE OF NEW YORK 

 COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. S040707A 

On July 7, 2004, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Martin R. Timm, P.O. Box 246, Glenwood, NY, 14069. 

 The issue raised by Petitioner, Martin R. Timm, is whether the sale of photographs from 
its library collection of stock photographs is subject to sales and use tax. 

 Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

 Petitioner owns a library of stock photographs and is starting a stock photo business.  
Petitioner will sell the photographic images owned by Petitioner to its customers.  While 
retaining all ownership rights in the photograph itself, Petitioner will sell copies of the 
photograph in tangible format (paper, disk, etc.) and intangible format (i.e., delivered 
electronically). Petitioner may also receive royalties from use of the photographic image in and 
on printed products (posters, brochures, etc.) or in the print media (newspapers, periodicals, etc.). 

Applicable law and regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for purposes of the taxes imposed by subdivisions (a), 
(b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section eleven hundred ten, the 
following terms shall mean: 

*  *  *  

  (4) Retail sale. (i) A sale of tangible personal property to any person for any 
purpose, other than (A) for resale as such. . . . 

*  *  *  

  (5) Sale, selling or purchase. Any transfer of title or possession or both, exchange 
or barter, rental, lease or license to use or consume (including, with respect to computer 
software, merely the right to reproduce), conditional or otherwise, in any manner or by 
any means whatsoever for a consideration, or any agreement therefor, including the 
rendering of any service, taxable under this article, for a consideration or any agreement 
therefor. 
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  (6) Tangible personal property. Corporeal personal property of any nature. . . . 

 Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax on the receipts from every retail sale of  
tangible personal property unless otherwise exempted or excluded from tax. 

 Section 526.7 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

  Sale, selling or purchase.  [Tax Law, § 1101(b)(5)] 

(a) Definition. (1) The words sale, selling  or purchase mean any  
transaction in which there is a transfer of title or possession, or both, of tangible  
personal property for a consideration. 

 (2) Among the transactions included in the words sale, selling  or purchase 
are exchanges, barters, rentals, leases or licenses to use or consume tangible 
personal property.

 *  *	  * 

 (c) Rentals, leases, licenses to use. (1) The terms rental, lease and license to use 
refer to all transactions in which there is a transfer for a consideration of possession of 
tangible personal property without a transfer of title to the property. Whether a 
transaction is a “sale” or a “rental, lease or license to  use” shall be determined in 
accordance with the provisions of the agreement. . . . 

*  *	  * 

  (e)(4) Transfer of possession with respect to a rental, lease or license to use, 
means that one of the following attributes of property ownership has been transferred: 

  (i) custody or possession of the tangible personal property, actual or  
constructive; 

  (ii) the right to custody or possession of the tangible personal property; 

  (iii) the right to use, or control or direct the use of, tangible personal 
property.

 *  *	  *  
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(f) Reproduction rights. (1) The granting of a right to reproduce an original 
painting, illustration, photograph, sculpture, manuscript or other similar work is not a 
license to use or a sale, and is not taxable, where the payment made for such right is in 
the nature of a royalty to the grantor under the laws relating to artistic and literary 
property. 

  (2) Mere temporary possession or custody for the purpose of making the 
reproduction is not deemed to be a transfer of possession which would convert the 
reproduction right into a license to use. (See Howitt v. Street and Smith Publications, 
Inc., 276 N.Y. 345 and Matter of Frissell v. McGoldrick, 300 N.Y. 370.) 

  (3) Where some use other than reproduction is made of the original work, such as 
retouching or exhibiting a photograph, the transaction is a license to use, which is 
taxable.

 Example 1: A person contracts with an artist for a right to reproduce one of the 
artist’s paintings on a book cover. No other right is given by the artist for the use 
of his painting. The person who obtains the reproduction right to the painting may 
have copies made and returns the painting to the artist without alteration, change 
or correction, and without having destroyed or publicly exhibited the painting. 
The transfer is not held to be a transaction subject to the sales tax, as a rental, 
lease or license to use. 

Example 2: A photographer takes photographs and furnishes the same to a 
magazine publisher for the purpose of reproduction. In the course of reproduction, 
the photograph is retouched by the publisher. After reproduction, the photograph 
is returned to the photographer. The receipts from such transaction are subject to 
the tax as a license to use. 

Example 3: A dealer collects photographs and photographic prints. He furnishes 
the prints to a magazine publisher for the purpose of further reproduction. After 
reproduction, the prints are returned to the dealer. The prints may or may not be 
changed or altered. The receipts from such transactions are subject to the tax.  
Since the dealer merely collects the photographic prints and does not have the 
right to grant the right to reproduce the original, the transaction is deemed to be a 
license to use tangible personal property. 

 Section 526.8(a) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

  The term tangible personal property means corporeal personal property of any 
nature having a material existence and perceptibility to the human senses. Tangible 
personal property includes, without limitation: 
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 *  *  *  

  (3) artistic items, such as sketches, paintings, photographs, moving picture films 
and recordings; 

Opinion 

 Petitioner has a stock photo business in which Petitioner sells photographic images 
owned by Petitioner. 

 When a photograph is sold on paper, slide, negative, CD, video, etc., such sale is the sale 
of tangible personal property and is subject to sales tax under section 1105(a) of the Tax Law. 

 On the other hand, Petitioner’s sale of photographic images delivered solely 
electronically with no tangible format transferred to the customer is not subject to sales tax. 
(See The Stock Market Photo Agency, Inc. Adv Op Comm T & F, November 12, 1999, 
TSB-A-99(48)S;Universal Music Group, Adv Op Comm T& F, April 18,2001, TSB-A-01(15)S.) 

Charges for the use of a photographic image in a book, newspaper, periodical or some 
other printed medium are not subject to sales tax where the rights purchased are in the nature of a 
royalty under the laws relating to artistic and literary property.  Similarly, royalty payments for 
permission to reproduce the photographic depiction itself in or on another product (e.g., poster, 
brochure, advertising copy, etc.) are not receipts from the sale, lease or license to use the 
photograph itself. (See section 526.7(f)(1) of the Sales and Use Tax Regulations.) 

If the charges to the customer for the use of the photograph are in the nature of a royalty, 
the transfer of temporary possession or custody of the photograph to the customer for the sole 
purpose of making the reproduction (i.e., incorporating the photograph into a poster, book cover, 
brochure, etc.) is not considered to be a transfer of possession which would convert the royalty 
right into a taxable use. (See Alan/Anthony, Inc., Adv Op Comm T & F, July 30, 1992, 
TSB-A-92(60)S; and section 526.7(f)(2) of the Sales and Use Tax Regulations.) 

However, if some use, other than mere reproduction, is made of the original photograph, 
such as retouching or exhibiting the photograph, the transaction is a lease or license to use which 
is taxable.  The transaction is also taxable if the customer were to receive permanent possession 
or use of the photograph or a copy of the photograph. (See Sherman Grinberg Film Libraries, 
Inc., Adv Op Comm T & F, December 26, 1991, TSB-A-91(79)S; and section 526.7(f)(3) of the 
Sales and Use Tax Regulations.  Petitioner must actually possess the right to grant reproduction 
rights in the original photograph, or its copies, in order for Petitioner’s charges to be considered 
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in the nature of a nontaxable royalty. See section 526.7(f)(3), Example 3 of the Sales and Use 
Tax Regulations. 

DATED: September 27, 2005    /s/ 
       Jonathan Pessen 
       Tax Regulations Specialist IV 
       Technical Services Division 

 NOTE:	   The opinions expressed in Advisory Opinions are 

   limited to the facts set forth therein. 



