
 
 

 

 

 
 

 

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Office of Tax Policy Analysis TSB-A-05(42)S

Sales Tax
Technical Services Division December 5, 2005 

 STATE OF NEW YORK 

 COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. S050527A 

On May 27, 2005, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from LaBella Associates, P.C., 300 State Street, Rochester, New York, 14614.  
Petitioner, LaBella Associates, P.C., provided additional information pertaining to the Petition on 
September 19, 2005. 

 The issue raised by Petitioner is whether purchases and sales of certain printing services 
are subject to sales tax. 

 Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion.   

 Petitioner is an engineering and architectural firm engaged in project design for various 
clients.  Most of Petitioner’s clients are, for sales tax purposes, exempt organizations or exempt 
governmental entities. Typically, at the conclusion of the planning process, Petitioner’s clients 
are provided with an original set of blueprints (final working drawings) as a part of Petitioner’s 
engineering or architectural service.  The final working drawings are produced by Petitioner in­
house and are delivered to the client.  Petitioner then engages a third party printer to reproduce 
copies of the final working drawings.  These copies of the final working drawings are used by 
Petitioner’s clients to solicit competitive bids from contractors for projects outlined in the 
drawings. Multiple copies of the final working drawings are necessary because these copies 
(referred to collectively as the bid set) are distributed by Petitioner’s clients to all qualified 
contractors interested in bidding on the project described in the final working drawings. 

Petitioner’s contracts with exempt organizations or governmental entities generally 
contain a provision that requires Petitioner to provide a maximum number of copies in the bid 
set. Petitioner charges its clients separately for the bid set and for the architectural/engineering 
fee which includes the final working drawings. Petitioner charges its client at Petitioner’s cost 
for the bid set.  The client determines the number of copies to be reprinted in the bid set and the 
location to which they are to be delivered. Petitioner’s charges for the bid set vary depending on 
the number of pages per copy and the number of copies in the bid set requested by the client. 
These clients are free to purchase a bid set directly from a printer of their choice without 
purchasing the bid set from Petitioner. 

Contracts with Petitioner’s nonexempt clients generally do not contain language calling 
for a bid set, but these clients often ask Petitioner to order a bid set on their behalf once the 
project is designed. Clients may, if they wish, enter into their own contracts with a printer for 
bid sets. 
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Applicable law and regulations 

 Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

 When used in this article for the purposes of the taxes imposed by subdivisions 
(a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section eleven hundred ten, the 
following terms shall mean: 

*  *  *  

 (4) Retail sale. (i) A sale of tangible personal property to any person for any 
purpose, other than (A) for resale as such or as a physical component part of tangible 
personal property, or (B) for use by that person in performing the services subject to tax 
under paragraphs (1), (2), (3), (5), (7) and (8) of subdivision (c) of section eleven hundred 
five where the property so sold becomes a physical component part of the property upon 
which the services are performed or where the property so sold is later actually 
transferred to the purchaser of the service in conjunction with the performance of the  
service subject to tax. . . . 

*  *  *  

 (5) Sale, selling or purchase. Any transfer of title or possession or both, exchange 
or barter, rental, lease or license to use or consume . . . conditional or otherwise, in any 
manner or by any means whatsoever for a consideration, or any agreement therefor,  
including the rendering of any service, taxable under this article, for a consideration or  
any agreement therefor. 

*  *  *  

(8) Vendor. (i) The term "vendor" includes: 

(A) a person making sales of tangible personal property or services, the receipts  
from which are taxed by this article; . . . 

 Section 1105 of the Tax Law provides, in part: 

 Imposition of sales tax - - . . . there is hereby imposed and there shall be 
paid a tax . . . upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except as 
otherwise provided in this article. 



documents given to him. The tax shall be paid to the person required to collect it as 
trustee for and on account of the state. 

*  *  *  

(c) (1) For the purpose of the proper administration of this article and to prevent 
evasion of the tax hereby imposed, it shall be presumed that all receipts for property or 
services of any type mentioned in subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven 
hundred five . . . are subject to tax until the contrary is established, and the burden of 
proving that any receipt . . . is not taxable hereunder shall be upon the person required to  
collect tax or the customer. Except as provided in subdivision (h) or (k) of this section, 
unless (i) a vendor, not later than ninety days after delivery of the property or the 
rendition of the service, shall have taken from the purchaser a resale or exemption 
certificate in such form as the commissioner may prescribe, signed by the purchaser and 
setting forth the purchaser’s name and address and, except as otherwise provided by 
regulation of the commissioner, the number of the purchaser’s certificate of authority,  
together with such other information as the commissioner may require, to the effect that 
the property or service was purchased for resale or for some use by reason of which the 
sale is exempt from tax under the provisions of section eleven hundred fifteen, and, 
where such resale or exemption certificate requires the inclusion of the purchaser's 
certificate of authority number or other identification number required by regulations of 
the commissioner, that the purchaser’s certificate of authority has not been suspended or  
revoked and has not expired as provided in section eleven hundred thirty-four, or (ii) the 
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 Section 1105(c) of the Tax Law imposes tax on receipts from the sale, except for resale,  
of certain enumerated services. 

Section 1116(a) of the Tax Law provides for exemption from the sales and compensating 
use taxes with respect to purchases by New York State governmental entities, United States 
governmental entities, certain nonprofit organizations and other entities who have received 
New York State sales tax exempt organization status. 

 Section 1131 of the Tax Law provides, in part: 

 Definitions When used in this part IV, (1) "Persons required to collect tax" or 
"person required to collect any tax imposed by this article" shall include: every vendor of 
tangible personal property or services. . . . 

 Section 1132 of the Tax Law provides, in part: 

 (a) (1) Every person required to collect the tax shall collect the tax from the 
customer when collecting the price . . . to which it applies. If the customer is given any 
sales slip, invoice, receipt or other statement or memorandum of the price . . . paid or 
payable, the tax shall be stated, charged and shown separately on the first of such 
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purchaser, not later than ninety days after delivery of the property or the rendition of the 
service, furnishes to the vendor: any affidavit, statement or additional evidence, 
documentary or otherwise, which the commissioner may require demonstrating that the 
purchaser is an exempt organization described in section eleven hundred sixteen, the sale 
shall be deemed a taxable sale at retail. . . . 

 Section 1139(a) of the Tax Law provides, in part: 

 In the manner provided in this section the tax commission shall refund or credit 
any tax, penalty or interest erroneously, illegally or unconstitutionally collected or paid if 
application therefor shall be filed with the tax commission (i) in the case of tax paid by 
the applicant to a person required to collect tax, within three years after the date when the 
tax was payable by such person to the tax commission as provided in section eleven  
hundred thirty-seven . . . Such application shall be in such form as the tax commission 
shall prescribe. . . . 

 Section 526.6 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Retail sale. (a) The term retail sale or sale at retail means the sale of tangible 
personal property to any person for any purpose, except as specifically excluded. 

*  *  *  

 (c) Resale exclusion. (1) Where a person, in the course of his business operations, 
purchases tangible personal property or services which he intends to sell, either in the 
form in which purchased, or as a component part of other property or services, the 
property or services which he has purchased will be considered as purchased for resale,  
and therefore not subject to tax until he has transferred the property to his customer. 

 (2) A sale for resale will be recognized only if the vendor receives a properly  
completed resale certificate. . . . 

*  *  *  

 (7) Tangible personal property purchased for use in performing a service not 
subject to tax is not purchased for resale. 

Example 10: A shoe repairman purchases leather to be used for resoling 
shoes. His purchase of the leather is not a purchase for resale, even though 
the leather will be transferred to the customer in connection with the 
performance of the service because the service he is performing is not 
taxable. 
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Section 529.2(b)(2) of the Sales and Use Tax Regulations provides: 

 New York State governmental entities as purchasers, users, consumers, occupants 
or patrons must exercise their right to exemption through the issuance of governmental 
purchase orders or the appropriate exemption document. 

Section 529.3(b)(2) of the Sales and Use Tax Regulations provides: 

 United States governmental entities as purchasers, users, consumers, occupants or 
patrons must exercise their right to exemption through the issuance of governmental  
purchase orders or the appropriate exemption document. 

Section 532.1(b) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Statement of and reference to tax.  (1) Whenever the customer is given any sales 
slip, invoice, receipt, or other statement or memorandum of the price, amusement charge,  
or rent paid or payable, the tax shall be stated, charged and shown separately on the first  
of such documents given to him. 

 (2) Whenever the sales and use tax is separately stated on such document, it may  
be referred to as tax. 

 (3) The words tax included or words of similar import, on a sales slip or other 
document, do not constitute a separate statement of the tax, and the entire amount 
charged is deemed the sales price of the property sold or services rendered. 

Section 541.3(d)(2)(v) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

 Documents. (a) If the customer is a governmental entity, copies of signed 
contracts and government purchase orders are sufficient evidence to establish the exempt 
status of the job between the governmental entity and the prime contractor. With respect 
to the documents required between a prime contractor and the subcontractors, a signed 
document between them which identifies the project, location, and exempt owner, will 
form the basis for tax exemption of tangible personal property purchased for 
incorporation into the exempt project. When purchasing such tangible personal property 
for the exempt project, the contractor or subcontractor will issue a properly completed 
contractor exempt purchase certificate to the supplier. 

Opinion 

 Petitioner’s architectural and engineering services are not services enumerated in section 
1105 of the Tax Law and receipts from the sale of these services are not subject to sales tax.  
However, all purchases of tangible personal property and taxable services used or consumed by 
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Petitioner in providing its architectural and engineering services are subject to sales tax.  See 
section 526.6(c)(7) of the Sales and Use Tax Regulations. 

Petitioner provides a "bid set" (printed copies of the final working drawings) to its clients 
who have requested it either as part of their contract with Petitioner or after the contract for 
design services is completed.  Clients are free to obtain their bid set directly from a printer of 
their choice and are not required to purchase the bid set from Petitioner.  Petitioner charges its 
client separately for the bid set.  Petitioner’s charges to its clients for bid sets are its cost of 
having the bid sets printed. 

Based on the facts in this Opinion, Petitioner is considered to be making sales to its 
clients of tangible personal property in the form of printed matter that are separate from its sales 
of architectural and engineering services.  Accordingly, Petitioner is a vendor of tangible 
personal property for sales tax purposes.  See section 1101(b)(8) of the Tax Law. Petitioner’s 
sales of such tangible personal property are subject to the sales tax imposed by section 1105(a) of 
the Tax Law, unless otherwise exempt. 

Petitioner is required to collect sales tax from its client on sales of the bid set unless the 
client qualifies as an exempt organization or governmental entity under section 1116(a) of the 
Tax Law. Where Petitioner’s client is an exempt governmental entity, a copy of the signed 
contract with such entity received by Petitioner within 90 days of delivery of the bid set will be 
sufficient to relieve Petitioner of the burden of proving the exempt status of the sale of the bid 
set. See sections 529.2(b)(2), 529.3(b)(2) and 541.3(d)(2)(v) of the Sales and Use Tax 
Regulations.  If Petitioner’s client is an exempt organization other than a governmental entity, a 
properly completed Exempt Organization Exempt Purchase Certificate (Form ST-119.1) 
received by Petitioner within 90 days of delivery of the bid set will be sufficient to relieve 
Petitioner of the burden of proving the exempt status of the sale of the bid set.  See section 
1132(c)(1) of the Tax Law. If Petitioner’s client is not otherwise exempt from sales tax, 
Petitioner is required to collect the sales tax on the charges shown on its bill, invoice or contract 
for the bid set. The sales tax must be stated, charged and shown separately on the first of such 
documents given to the client. See section 1132(a)(1) of the Tax Law and section 532.1(b) of the 
Sales and Use Tax Regulations. 

Since Petitioner is making sales of bid sets to its clients, Petitioner may purchase the bid 
sets without the payment of sales tax as purchases for resale. Petitioner should provide the 
printer of the bid sets with a properly completed Resale Certificate (Form ST-120) within 90 
days of the delivery of the bid sets in order to relieve the printer of the burden of proving the 
exempt status of the sale of the bid sets. See section 1101(b)(4)(i) of the Tax Law and section 
526.6(c) of the Sales and Use Tax Regulations.  If Petitioner has paid tax on its purchase of bid 
sets purchased for resale, it may claim a credit or refund on its periodic sales tax return for such 
sales tax paid. Such credit or refund must be claimed within three years of the due date of the 
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sales tax return on which the tax was paid or payable by the printer of the bid sets. See section 
1139(a) of the Tax Law. 

DATED:  December 5, 2005      /s/ 
        Jonathan Pessen 
        Tax Regulations Specialist IV 
        Technical Services Division 

 NOTE:	  The opinions expressed in Advisory Opinions are 

limited to the facts set forth therein. 



