
 
 

 
 

 

  

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 
   

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Office of Tax Policy Analysis 
Technical Services Division 

TSB-A-06(33)S
Sales Tax
December 29, 2006 

STATE OF NEW YORK 

COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. S050510B 

On May 10, 2005, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Lewis Van Arnam, 881 7th Avenue, New York, New York 10019. 
Petitioner, Lewis Van Arnam, submitted additional information pertaining to the Petition on  
June 27, 2005. 

The issue raised by Petitioner is whether services provided by a fashion stylist are subject 
to sales tax. 

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

According to Petitioner, a fashion stylist is an individual commissioned to coordinate the 
acquisition and presentation of clothing, fashion accessories, props, and related merchandise for 
fashion photography. The merchandise is obtained by purchase, rental, or loan depending on the 
specifications of the assignment.  The costs of purchasing or renting merchandise, as well as any 
expense incurred for assistants, messengers, taxis, or equipment rental (such as steamer, iron and 
ironing board, etc.) are passed on to the contracting client.  Most of the time, the merchandise is 
rented. When merchandise is purchased, it is always permanently transferred to the client.  The 
services of a fashion stylist are charged by a daily rate or project rate, on a freelance basis.  A 
fashion stylist may be hired by a photographer or the client who will use the photographs (e.g., 
an advertising agency or a direct marketing catalog agency, etc). Generally, photographic 
images created are for use in magazines, catalogs, or similar advertising outlets. 

Applicable law and regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by subdivisions 
(a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section eleven hundred ten, the 
following terms shall mean: 

*  *  * 

(3) Receipt.  The amount of the sale price of any property and the charge for any 
service taxable under this article . . . and also including any charges by the vendor to the 
purchaser for shipping or delivery . . . regardless of whether such charges are separately 
stated in the written contract, if any, or on the bill rendered to such purchaser and 
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regardless of whether such shipping or delivery . . . is provided by such vendor or a third 
party. . . . 

(4) Retail sale. (i) A sale of tangible personal property to any person for any 
purpose, other than (A) for resale as such or as a physical component part of tangible 
personal property, or (B) for use by that person in performing the services subject to tax 
under paragraphs (1), (2), (3), (5), (7) and (8) of subdivision (c) of section eleven hundred 
five where the property so sold becomes a physical component part of the property upon 
which the services are performed or where the property so sold is later actually 
transferred to the purchaser of the service in conjunction with the performance of the 
service subject to tax. . . . 

(5) Sale, selling or purchase. Any transfer of title or possession or both, exchange 
or barter, rental, lease or license to use or consume . . . for a consideration. . . . 

(6) Tangible personal property. Corporeal personal property of any nature. . . . 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes sales tax, in part, upon: 

The receipts from every retail sale of tangible personal property, except as 
otherwise provided in this article. 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes sales tax upon the receipts from every sale, 
except for resale, of certain enumerated services. 

Section 1132(a)(1) of the Tax Law provides: 

Every person required to collect the tax shall collect the tax from the customer 
when collecting the price, amusement charge or rent to which it applies. If the customer 
is given any sales slip, invoice, receipt or other statement or memorandum of the price, 
amusement charge or rent paid or payable, the tax shall be stated, charged and shown 
separately on the first of such documents given to him.  The tax shall be paid to the 
person required to collect it as trustee for and on account to the state. 

Section 1134(a)(1) of the Tax Law provides, in part: 

(i) Every person required to collect any tax imposed by this article . . . 
commencing business or opening a new place of business, (ii) every person purchasing or 
selling tangible personal property for resale commencing business or opening a new place 
of business . . . shall file with the commissioner a certificate of registration, in a form 
prescribed by the commissioner, at least twenty days prior to commencing business or 



  
  
 

 

 

 
 
 
  
 
 

 

 

 

 
 
 

 

 
 

 

 

- 3 ­
 TSB-A-06(33)S
 Sales Tax
   December 29, 2006 

 
  

opening a new place of business or such purchasing, selling or taking of possession or 
payment, whichever comes first. . . . 

Section 525.2(a)(3) of the Sales and Use Tax Regulations provides: 

Except as specifically provided otherwise, the sales tax is a "destination tax." The 
point of delivery or point at which possession is transferred by the vendor to the 
purchaser, or the purchaser’s designee, controls both the tax incidence and the tax rate. 

Section 526.6(c)(7) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Tangible personal property purchased for use in performing a service not subject 
to tax is not purchased for resale. 

Example 10: A shoe repairman purchases leather to be used for resoling shoes. 
His purchase of the leather is not a purchase for resale, even though the leather 
will be transferred to the customer in connection with the performance of the 
service because the service he is performing is not taxable. 

Section 526.7(e) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Transfer of possession.  (1) Except as otherwise provided in paragraph (3) of this 
subdivision, a sale is taxable at the place where the tangible personal property or service 
is delivered, or the point at which possession is transferred by the vendor to the purchaser 
or his designee. . . . 

Section 527.1(b) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Taxable and exempt items sold as a single unit.  When tangible personal property, 
composed of taxable and exempt items is sold as a single unit, the tax shall be collected 
on the total price. 

Opinion 

According to Petitioner, a fashion stylist coordinates the acquisition and presentation of 
clothing, fashion accessories, props and related merchandise for fashion photography.  The 
stylist’s costs of purchasing or renting merchandise, as well as any expenses incurred for 
assistants, messengers, taxis, etc., are passed on to the  client. The services of a stylist are 
charged by a daily rate or project rate. A fashion stylist may be hired by a photographer or the 
client who will use the photographs (e.g., an advertising agency or a direct marketing catalog 
agency). 
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The service provided by a fashion stylist, as described above, is not one of the services 
enumerated under section 1105(c) of the Tax Law.  Therefore, such service is not subject to sales 
tax. See Jeffrey J. Coren CPA, Adv Op Comm T&F, December 30, 1998, TSB-A-98(92)S. 

However, Petitioner has stated that in conjunction with providing services a fashion 
stylist also provides clothing, fashion accessories, props, and related merchandise, as needed to 
produce the desired effect in the photographs.  A fashion stylist rents many of the items to be 
used for a particular assignment, but also may purchase some items.  Petitioner states that any 
items purchased are permanently transferred to the client.  The provision of such items by a 
fashion stylist to a client may be considered to be the sale of tangible personal property subject to 
New York State and local sales taxes under section 1105(a) of the Tax Law.  Items that are 
transferred to the client or become a component part of tangible personal property transferred to 
the client are considered to be a sale of tangible personal property.  The sale of such items 
including any expenses incurred in conjunction with the transfer of the tangible personal 
property is subject to tax under section 1105(a) of the Tax Law, unless a client qualifies for an 
exemption and provides the fashion stylist with the appropriate exemption document. However 
when the fashion stylist delivers tangible personal property to a location outside of New York 
State, the sale of such property is not subject to New York State or local sales tax regardless of 
the customer’s business location. See sections 525.2(a)(3) and 526.7(e) of the Sales and Use Tax 
Regulations. 

A fashion stylist may make exempt purchases of tangible personal property if the 
property is purchased exclusively for resale as such or as a physical component part of tangible 
personal property. See section 1101(b)(4)(i) of the Tax Law. To make purchases for resale, the 
fashion stylist is required to register as a vendor and to collect and remit sales tax on its sales of 
taxable items. See sections 1132 and 1134 of the Tax Law. 

Items that are not transferred to a client (such as irons and ironing boards to press 
clothing worn by the models, etc.) are considered to be used by the fashion stylist to perform the 
stylist’s required services. This is the case even though the costs of such property are passed 
through to and reimbursed by a client.  The purchase or rental of such items by the fashion stylist 
is subject to the sales tax imposed by section 1105(a). Further, property purchased by the 
fashion stylist for use in performing nontaxable services may not be purchased for resale, even 
when the property will be transferred to the client in conjunction with the performance of the 
service. See section 526.6(c)(7) of the Sales and Use Tax Regulations.  

When tangible personal property composed of taxable and exempt items is sold as a 
single unit, sales tax must be collected on the total price. See section 527.1(b) of the Sales and 
Use Tax Regulations. This rule is likewise applicable to sales of taxable and exempt services 
and sales of services combined with sales of tangible personal property. See 
PricewaterhouseCoopers LLP, Adv Op Comm T&F, March 25, 2003, TSB-A-03(11)S; Salomon 
& Leitgeb CPA’s, LLP, Adv Op Comm T&F, July 23, 1997, TSB-A-97(44)S.  Therefore, when a 
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fashion stylist sells clients a single unit consisting of taxable items combined with nontaxable 
services, the entire amount charged to the client is taxable. If the fashion stylist’s services are 
separately available apart from the tangible personal property sold by the fashion stylist and the 
charges for such services and property are reasonable in relation to the value of the services and 
property and separately stated on the customer invoice, the receipt for the tangible personal 
property is taxable and the charges for services are not taxable.  See J.P. Molyneux Studio Ltd., 
Adv Op Comm T & F, May 22, 1996, TSB-A-96(31)S. 

DATED: December 29, 2006 	 /s/ 
 Jonathan Pessen 
        Tax Regulations Specialist IV 
        Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are 

limited to the facts set forth therein. 



