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STATE OF NEW YORK 

COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. S050520A 

On May 20, 2005, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Brentwood Pain and Rehabilitation Services, Hempstead Pain and 
Medical Services, and South Bronx Pain and Medical Services, 468 Suffolk Avenue, Brentwood, 
NY 11717. Petitioners, Brentwood Pain and Rehabilitation Services, Hempstead Pain and 
Medical Services, and South Bronx Pain and Medical Services, provided additional information 
pertaining to the Petition on November 27, 2006. 

The issue raised by Petitioners is whether medical practitioners may purchase medical 
equipment for resale. 

Petitioners submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Petitioners are medical practitioners who provide professional medical services to 
patients.  During the course of treatment, a medical practitioner will provide a patient a medical 
device such as a neck brace, knee brace, or cervical collar.  All of these devices are used to 
alleviate a medical condition or reduce a patient’s discomfort.  Quite often, the patient could 
obtain the same medical device at a retail surgical supply store or a retail drug store.  None of the 
devices requires a prescription; however, prescriptions for the purchase of these items are 
generally necessary to ensure that medical insurance companies will reimburse patients for 
purchasing the items. 

None of the items in question are used during either the medical practitioner’s 
examination or subsequent treatment of the patient.  All items in question are used by the patient 
outside of the medical practitioners’ office to alleviate the medical condition.  Approximately 
95% of the time, the medical practitioner provides the medical equipment to the patient on the 
initial visit following the practitioner’s evaluation of the patient. 

Petitioners provide medical equipment directly to their patients in an effort to make it 
easier for patients to get the precise medical equipment needed and to create additional revenue 
for Petitioners. When Petitioners purchase this equipment, the items in question are billed to an 
account separate from the items used by Petitioners in the course of treatment, such as ultrasound 
gels, headrest paper, lotions, etc.  The patient’s insurance company is charged separately for the 
medical equipment provided to the patient and for the professional medical services provided. 

The medical practitioner dispenses the medical equipment to the patient in a shopping 
bag. If the medical equipment, such as braces or cervical collars, is the wrong size, the patient is 
allowed to return the equipment to the medical practitioner for a different size device. 
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Applicable law and regulations 

Section 1101(b)(4)(i) of the Tax Law defines retail sale, in part, as follows: 

A sale of tangible personal property to any person for any purpose, other than (A) 
for resale as such. . . . 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes sales tax on “The receipts from every retail sale 
of tangible personal property, except as otherwise provided in this article.” 

Section 1115(a) of the Tax Law provides, in part: 

Receipts from the following shall be exempt from the tax on retail sales  imposed 
under subdivision (a) of section eleven hundred five and the compensating use tax 
imposed under section eleven hundred ten: 

*  *  * 

(3) Drugs and medicines intended for use, internally or externally, in the cure, 
mitigation, treatment or prevention of illnesses or diseases in human beings,  medical 
equipment (including component parts thereof) and supplies required for such use or to 
correct or alleviate physical incapacity, and products consumed by humans for the 
preservation of health but not including cosmetics or toilet articles notwithstanding the 
presence of medicinal ingredients therein or medical equipment (including component 
parts thereof) and supplies, other than such drugs and medicines, purchased at retail for 
use in performing medical and similar services for compensation. 

Section 526.6 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(a) The term retail sale or sale at retail means the sale of tangible personal 
property to any person for any purpose, except as specifically excluded. 

* * * 

(c) Resale exclusion. (1) Where a person, in the course of his business operations, 
purchases tangible personal property or services which he intends to sell, either in the 
form in which purchased, or as a component part of other property or services, the 
property or services which he has purchased will be considered as purchased for resale, 
and therefore not subject to tax until he has transferred the property to his customer. 

Section 528.4(a) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 
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Exemption. (1) Drugs and medicines intended for the use, internally or externally 
in the cure, mitigation, treatment or prevention of illnesses or diseases in human beings, 
medical equipment (including component parts thereof) and supplies required for such 
use or to correct or alleviate physical incapacity, and products consumed by humans for 
the preservation of health are exempt. 

* * * 

(e) Medical equipment.  (1) Medical equipment means machinery, apparatus and 
other devices (other than prosthetic aids, hearing aids, eyeglasses and artificial devices 
which qualify for exemption under section 1115(a) (4) of the Tax Law), which are 
intended for use in the cure, mitigation, treatment or prevention of illnesses  or diseases 
or the correction or alleviation of physical incapacity in human beings. 

(2) To qualify, such equipment must be primarily and customarily used for 
medical purposes and not be generally useful in the absence of illness, injury or physical 
incapacity.

 * * * 

(4) Medical equipment is not exempt if purchased by a person performing 
medical or similar services for compensation. (See subdivision (g) of this section.) 

* * * 

(h) Taxable medical equipment and supplies.  (1) Medical equipment and supplies 
purchased for use in performing medical or similar services for compensation are not 
exempt from tax. 

* * * 

(3) It is immaterial whether the compensation is paid to the practitioner or 
institution by the patient or another source. 

Opinion 

Petitioners are medical practitioners who provide professional medical services to 
patients.  During the course of treatment, the medical practitioner may determine that a patient 
needs a medical device, such as a neck brace, knee brace, or cervical collar.  All of these devices 
are used to alleviate a medical condition or reduce a patient’s discomfort. Petitioners state that 
the devices in question are separately stated when charged to the patient’s insurance company 
and are not used during the medical practitioner’s examination or treatment but are only used by 
the patient outside the medical practitioner’s office. 
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Purchases of medical equipment, other than for use in the performance of medical service 
for compensation, are exempt from sales tax under section 1115(a)(3) of the Tax Law. 

As part of their provision of medical services for compensation, Petitioners provide 
patients with medical devices (neck braces, knee braces, cervical collars, etc.) that Petitioners 
have determined to be useful or necessary to the patient for the patients’ treatment or 
rehabilitation. Petitioners bill their patients for their services, and the charges for medical 
devices are included in the bill for services as part of Petitioners’ cost of providing medical 
service. Whether or not the charge is separately shown on the patient’s invoice, the charge for 
such devices is separately billed to the patient’s insurance carrier.  Regardless of how the 
devices are billed to the patient or insurer, the facts submitted by Petitioners indicate that the 
devices provided to Petitioners’ patients are purchased by Petitioners for use in performing 
medical services for compensation and are not provided to patients other than in conjunction 
with Petitioners’ performance of medical services for compensation for such patients. 

Whether Petitioners, as persons engaged in the provision of medical services for 
compensation, might operate a retail medical supply business offering medical devices for sale 
from the same premises at which they perform medical services for compensation is subject to 
the law and regulations regarding Petitioners’ professional licensure. This Opinion makes no 
determination of the legality and viability of such an arrangement.  However, the facts in this 
Opinion do not indicate that Petitioners make any sales of medical equipment separate from the 
provision of medical services to patients. Thus, Petitioners’ purchases of such medical 
equipment provided to their patients in conjunction with the provision of medical services for 
compensation are subject to sales tax under section 1105(a) of the Tax Law and do not qualify as 
purchases made for resale as such. 

DATED: July 26, 2007 	 /s/ 
       Jonathan Pessen 
       Tax Regulations Specialist IV 
       Taxpayer Guidance Division 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is 
limited to the facts set forth therein and is binding on the Department only 
with respect to the person or entity to whom it is issued and only if the 
person or entity fully and accurately describes all relevant facts.  An 
Advisory Opinion is based on the law, regulations, and Department 
policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific 
time period at issue in the Opinion. 


