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STATE OF NEW YORK 

COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


ADVISORY OPINION     PETITION NO. S080620B 

Petitioner, Sensis Corporation (Company), asks whether the New York sales and use tax applies to the costs 
reimbursed by Company to a contractor (Contractor), who is responsible for managing all aspects of the operations of 
Company’s dining facility, as well as for serving meals daily.  The Company subsidizes the operation of the dining 
facility by paying the costs that exceed the revenue generated from daily sales of meals to the employees.  Petitioner 
asked whether any of the costs paid by Company are exempt from the New York sales and use tax under the qualified 
empire zone enterprise (QEZE) sales and use tax exemption.  We conclude that the costs paid by the Company are 
subject to sales tax. 

The New York sales tax is imposed on the receipts from every sale of food and drink, when it is sold in or by a 
restaurant….or other establishments….or by caterers”.  Tax Law §1105(d).  When an employer subsidizes a food 
service contractor, the subsidy is taxed as a receipt from the sale of food and drink, regardless of whether the 
reimbursement is called a management fee, guarantee of profit, or something else.  20 NYCRR §527.8(k)(3). 
New York court decisions have held the same.  The Court of Appeals has held that payments to a food service 
business, under contract to operate an in-house restaurant serving employees of the business’s client, constituted 
“sales” that rendered the business liable for sales tax on the reimbursed costs.  The court said that “[t]he amounts 
received from the corporate clients under the reimbursed costs, subsidy and management fee arrangements are sales of 
food and drink within the intent and meaning of the statute.”  Stouffer Management Food Service Inc. v. Tully, 98 
Misc.2d 1128, 415 N.Y.S.2d 559 (1978), aff’d, 69 A.D.2d 1023, 414 N.Y.S.2d 948, appeal denied, 47 N.Y.2d 709, 419 
N.Y.S.2d 1025.  In light of the regulation and court cases directly on point, any reimbursable expenses paid by 
Company to Contractor for dining room operations, whether the expenses are for food or for management functions, 
are deemed receipts from restaurant meals, and, thus are taxable receipts to Contractor for purposes of the New York 
sales and use tax. 

Petitioner asks whether Company would be exempt from the sales tax charged by Contractor to Company on 
reimbursable amounts if Company is certified as an Empire Zone business under Article 18-B of the General 
Municipal Law and as a Qualified Empire Zone Enterprise (QEZE) by the Department of Taxation and Finance. 
Under §1115(z) of the Tax Law, the receipts from the retail sale of tangible personal property described in §1105(a) of 
the Tax Law and the receipts from the services described in §1105(b) and (c) are exempt from the New York sales and 
use tax if sold to a QEZE. The meals subsidized by Company are taxed under §1105(d), and therefore are not eligible 
for the New York QEZE sales tax exemption. 

DATED:  October 10, 2008 	 /S/ 
 Jonathan Pessen

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

  

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 
facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person 
or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately 
describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and 
Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific 
time period at issue in the Opinion. 


