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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


  ADVISORY OPINION  PETITION NO. S090413A 

Petitioner name redacted asks whether its charges for the use of its driving facilities are subject to 
sales and use tax.  We conclude that those charges are not taxable.  

Facts 

Petitioner sells long-term licenses to persons wanting to access and use driving facilities that 
petitioner operates on a 166-acre site in upstate New York.  The site includes a road course that is 
approximately four miles long and a clubhouse that features dining room facilities, locker rooms, spa, and 
overnight accommodations.  

Attached to the petition is an agreement entitled  “Founding Resident Membership Agreement.” 
Under the agreement, petitioner may sell a specified number of various classes of membership licenses 
granting the license holders varying rights to use the facility.  An individual wanting to use the facility must 
purchase the membership license and also pay annual dues.  At no extra charge, members are given a 
specified number of qualified driver guest passes, which entitle the guest to drive on the road course, as well 
as non-driver guest passes. 

The agreement provides that persons possessing resident memberships have no interest in the club. 
The agreement further provides that petitioner has the power to make most decisions regarding the facilities 
and the club’s operating and financing activities.  According to petitioner, members have no control over the 
choice of members or the operation of the club.  The membership license and the annual dues entitle only the 
purchaser to use the facilities.  Petitioner separately charges for food and drink, car storage, and over-night 
occupancies. It collects tax on those charges.  The only limitation on the number of memberships sold is the 
size of the facility, and all are free to apply. 

Analysis 

Sales tax is imposed upon any admission charges or for the use of any place of amusement, but not 
including “charges to a patron for admission to, or use of, facilities for sporting activities in which such 
patron is to be a participant” (Tax Law section 1105[f][1]).  Here, the licenses permit purchasers to use a 
road track facility, a participatory sport.  Accordingly, those charges are not taxable under section 1105(f)(1) 
(TSB-A-90(6)S, Feb. 8, 1990 [charge for the use of a Go-Kart and racing track is exempt as charge for the 
use of facilities for sporting activities]). 

 Sales tax is also imposed upon the dues of any social or athletic club in excess of ten dollars a year 
(Tax Law section 1105[f][2][i]).  In the present case, members do not control any social or athletic activities,  
do not participate in the selection of members or club management, and do not possess any proprietary  
interest in petitioner. The only limitation on the number of memberships sold is the size of the facility, and 
all are free to apply.  Therefore, petitioner is not operating an athletic club as defined in paragraphs (5) and  
(7) of section 527.11(b) of the Sales and Use Tax Regulations, and its charges are not subject to tax as dues 
paid to an athletic club  under section 1105(f)(2) of  the Tax Law (Sales Tax Reg. 527.11(b)(5][ii][Ex. 15]; 



 
   
 
 
 

 

 

 
 
 

 
 
 
 

  

 
 
 
 

  

 
 
 

TSB-A-09(26)S 
Sales Tax 
June 24, 2009 

- 2 -	

TSB-A-93(56)S [membership dues at a golf club not subject to sales tax because membership is limited 
solely based on the facilities’ physical capacity and members had no control over the facilities management 
or operation]).  

Petitioner also makes other sales that would be taxable, such as car storage and meals (see Tax Law 
section 1105[c][6], [d]).  Petitioner separately charges for and collects tax on those sales, so those 
transactions are not at issue here.   

DATED: June 24, 2009  /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 
facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion. 


