
 

 
 

 
                                   
 
 

 

 

 
 

 

 

 
 

 
 

 

 

 
  

 

 
 

 

 
 

 

New York State Department of Taxation and Finance  
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 

TSB-A-09(28)S
Sales Tax
July 14, 2009 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


     ADVISORY OPINION     PETITION NO. S090206A 

Petitioner name and address redacted, requests an advisory opinion as to whether its charges for the 
sale of asphalt delivered at a railway terminal in  Albany,  New York are subject to sales tax.  The customers 
may use the asphalt in the performance of contracts with federal, state, and local governments, and other 
exempt entities. Some of the customers will sell or otherwise use the asphalt out of state. We conclude that 
Petitioner’s charges for sales of asphalt delivered to its customers within New York State are subject to tax, 
unless the asphalt is (1) purchased for resale by in-state or out-of- state vendors who are not construction 
contractors; (2) purchased by construction contractors registered as New York vendors who will be 
incorporating the asphalt as an integral component part of the real property of a governmental entity or 
exempt organization described in section 1116(a) of the Tax Law; or (3) delivered to the custody of a 
common carrier for delivery by the common carrier to the customer outside New York State for use outside 
the State. 

Facts 

Petitioner is one of the largest asphalt refiners and marketers in the United States.  Petitioner’s 
product comes into the railway terminal in Albany, New York in railroad cars in a “wet” and 
“heated/warmed” condition.  The asphalt is delivered to customers at the Albany terminal by loading the 
product into tractor-trailer (tanker) combinations or tank trucks capable of maintaining the product in its wet 
and heated condition during transport.   These vehicles may be owned by the customer or may be owned and 
operated by a third-party carrier contracted and paid directly by the customer to transport the asphalt from 
Albany to the customer’s desired destination.  Many of Petitioner’s customers are out-of-state entities that 
are not doing business in New York.  The customers may subject the asphalt to further processing and either 
resell the asphalt or use it in fulfillment of construction projects.  These customers all assert that the asphalt 
is not for use in New York.  Additionally, some customers claim that the asphalt will be used outside the 
State in projects for the federal government or other state governments and political subdivisions.   

Analysis 

Generally, the sales tax is a "destination tax."  The point of delivery or point at which possession is 
transferred by the vendor to the purchaser, or the purchaser's designee, controls both the tax incidence and 
the tax rate. See 20 NYCRR 525.2(a)(3); Tax Law §1213 (with respect to local sales tax).  Section 
526.7(e)(2) of the Sales and Use Tax Regulations provides that a sale of tangible personal property, where 
title to the property passes in New York State, but delivery occurs outside of New York State, is not subject 
to tax. Accordingly, sales of tangible personal property that are delivered to customers, or their designees, in 
New York are subject to tax, unless otherwise exempt.  Out-of-state delivery to the customer, whether by the 
vendor’s own vehicles, private and contract carriers hired by the vendor, or common carrier, is considered to 
be a nontaxable out-of-state sale. 

If a vendor relinquishes possession of tangible personal property directly to a common carrier, the 
sales tax is to be collected at the combined State and local rate in effect where the common carrier delivers 
the property (Audio-Video Corporation, Adv Op Comm T&F, November 14,1989, TSB-A-89(42)S). This is 
so, even if the common carrier is directly contracted and paid by the purchaser (Norman Levy Associates, 
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Inc. Adv Op Comm T&F, April 22, 1996, TSB-A-96(23)S). Thus, regardless of the contract terms of sale 
(e.g., FOB, FAS., etc.), for purposes of the incidence of the sales tax, delivery by common carrier is deemed 
to be delivery by the seller.  See Crowe Chizek & Company LLC Adv Op Comm T&F, December 15, 2008, 
TSB-A-08(53)S; 1982 Legislation Information For Sellers and; Purchasers of Automotive Fuel, October 26, 
1982, Technical Services Bureau Memorandum, TSB-M-82(28)S. 

Accordingly, if Petitioner relinquishes possession of the asphalt directly to the custody of a common 
carrier, Petitioner is required to collect the appropriate sales tax in effect at the point where the common 
carrier delivers the asphalt to the customer.  Provided that Petitioner maintains records indicating points of 
delivery, Petitioner is liable to collect sales tax only on deliveries made to locations in New York.  All sales 
are deemed to be taxable unless satisfactory evidence to the contrary is maintained.  Records indicating 
delivery should include, in addition to the records required to be kept by section 1135 of the Tax Law and 
section 533.2 of the Sales and Use Tax Regulations, the customer invoice showing the location of the 
delivery and copies of bills of lading from the common carrier (Norman Levy Associates Inc, supra). 
Petitioner is not required to collect New York State and local sales tax when the records indicate that 
Petitioner has released the asphalt directly to a common carrier for delivery by that common carrier to the 
customer at an out-of-state destination. Crowe Chizek & Company LLC, supra. 

However, any delivery of the asphalt to an agent, representative, employee, or other designee of the 
customer would be considered a taxable transfer of the possession of the asphalt to the customer in 
New York.  If a vendor delivers property to a customer’s own truck in New York ( F & M Schaefer Brewing 
Co. v Gerosa, 4 NY 2d 423, 427; affd 3 AD2d 898; appeal dismissed, 358 U.S. 282) or to the customer’s 
private or contract carrier (Matter of Savemart, Inc. v State Tax Commission, 105 AD2d 1001, appeal 
dismissed, 64 NY2d 1039, lv denied, 65 NY2d 604), an in-state transfer of possession of purchased goods is 
considered to have occurred.  If the customer itself is a common carrier, in-state delivery to the customer, 
after which the customer will provide its own transportation and delivery to an out-of-state location is also 
considered a transfer of possession within New York (James Waite, Officer of Harrison Radio Corp; 
Michael Waite, Officer of Harrison Radio Corp, Det Tx App Trib, January 12, 1995, DTA Nos. 806363, 
806419). Thus, if Petitioner’s customers take delivery of the asphalt in their own vehicles or by a private or 
contract carrier hired by the customer for the purposes of transporting the asphalt to the customer, regardless 
of whether the ultimate destination is within or without New York, Petitioner is required to collect sales tax 
on the receipts from those sales, unless the sale is otherwise exempt.   

If Petitioner’s customer is not a construction contractor (i.e., the customer never sells asphalt to its 
customers on an installed basis) and the customer will resell the asphalt as such or will further process the 
asphalt and sell it as a new product, then Petitioner’s customer may purchase the asphalt for resale without 
paying tax by issuing to Petitioner a New York State Form ST-120, Resale Certificate. An out of state 
vendor who is not registered or doing business within New York but who is registered for purposes of its 
home state sales and use tax may also use Form ST-120, Resale Certificate, to make purchases of the asphalt 
for resale. A construction contractor who paid tax on its purchase of asphalt and subsequently resells the 
asphalt on an uninstalled basis may claim a refund or credit of the tax it paid on that purchase.  (See Tax Law 
§1119(c).) 

An out-of-state construction contractor who purchases from Petitioner asphalt that is delivered to the 
contractor’s own vehicle or to a contract or private carrier hired by the contractor may be eligible for a credit 
or refund of the New York State and local sales tax paid to Petitioner on that sale, if the contractor 
subsequently installs the asphalt into realty outside the State. (See Tax Law §1119(a)(1).)  
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Purchases of tangible personal property by contractors for use in adding to, altering, or improving 
real property of an organization or governmental entity exempt from sales tax under Tax Law §1116(a), or 
for use in maintaining, servicing, or repairing real property of an exempt organization or governmental 
entity, are exempt from sales tax, provided that the tangible personal property becomes an integral 
component part of the real property.  See Tax Law §1115(a)(15), (16). Accordingly, asphalt used by 
Petitioner's customers in projects for the federal government may qualify for exemption. A contractor must 
be registered as a vendor with New York in order to use the Contractor Exempt Purchase Certificate (Form 
ST-120.1) to make exempt purchases of tangible personal property.  States other than New York, and their 
political subdivisions, are not exempt under section 1116(a) of the Tax Law.  See Lockwood Support 
Services, Inc., Adv Op St Tx Comm, August 31, 1987, TSB-A-87(26)S.  Sales of asphalt to a customer for 
installation into the real property owned by other states and their political subdivisions or by private 
organizations that are not exempt under Tax Law §1116(a) are not exempt.  Petitioner is required to collect 
tax from the customer on those sales.  However, the refund and credit provisions under Tax Law §1119(a)(1) 
for tangible personal property installed into realty outside New York would apply to those purchases.   

DATED: July 14, 2009 /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 
facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion. 


