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Sales Tax
August 25, 2009 

STATE OF NEW YORK
 COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE

 ADVISORY OPINION PETITION NO. S070730A 

On July 30, 2007, the Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory 
Opinion from National Football League, 280 Park Avenue, New York, New York 10017 

The issue raised by Petitioner, National Football League, is whether its purchases of payroll 
processing and related items described below are subject to sales tax.  

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion.   

Petitioner pays a provider (hereinafter “Provider”) a monthly fee for processing payroll 
checks and tracking payroll data.  Petitioner's personnel enter Petitioner's payroll data into 
Petitioner's computers in New York.  This data is transferred via Provider’s secure website to 
Provider’s computers located in Michigan.  Using this information, Provider prints Petitioner's 
employees’ payroll checks, pay statements, and management reports and has them delivered to 
Petitioner's corporate office in New York.  The checks are subsequently distributed by Petitioner's 
personnel to Petitioner's employees throughout the United States.  Provider also uses this data to 
track Petitioner's payroll taxes, produce W-2’s for distribution to Petitioner's employees, and file 
payroll tax returns for Petitioner. 

Annex B of the agreement between Provider and Petitioner (the Agreement) states that 
Provider will perform payroll services for Petitioner.  Annex Z of the Agreement specifies that the 
payroll services include payroll processing (including check stuffing and signing, direct deposit, and 
check reconciliation services); tax filing services; furnishing pay statements; and providing various 
payroll reports. 

The Agreement also provides that Provider will furnish computer software (“Application 
Programs”) to Petitioner in connection with the payroll services.  Annex F of the Agreement refers 
to the software as “services,” but defines these “services” as “(i) the grant to [Petitioner] of a license 
to the Application Programs listed in Annex Z . . . and (ii) operation of the System….”  The 
“System” is defined as “the Application Programs as run on the [Provider] hardware using the 
operating system software.”  The Agreement grants to Petitioner a “right and license to use solely 
for [Petitioner’s] internal business purposes the Application Programs listed in Annex Z.”  Annex 
Z of the agreement lists as Application Programs various software products used for human 
resource and payroll administration functions.  The Agreement provides that Petitioner “will use the 
Application Programs only to process its own internal data and only in connection with its receipt of 
[Provider’s] Payroll Services.”  The Application Programs are hosted on Provider’s computers in 
Michigan. 
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A sample Provider invoice charges Petitioner a monthly license fee of $6,000 for the 
“services" covered by Annex F of the Agreement.  In addition to the monthly license fee, Provider 
also bills Petitioner separate charges for: 

(1) 	 processing and printing checks and payroll statements based on the number of 
checks processed (@$1.00 each) and statements printed (@$ .19 each); 

(2) 	 delivering checks and statements to Petitioner’s corporate office (a flat fee [$7.00]); 
and 

(3) 	 providing copies of management reports ($50.00 each) to Petitioner.  

The filing of Petitioner's monthly payroll taxes is included in the above-stated fees. 

Applicable law and regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by 
subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section eleven 
hundred ten, the following terms shall mean: 

* * * 

(5) Sale, selling or purchase.  Any transfer of title or possession or both, 
exchange or barter, rental, lease or license to use or consume (including, with respect 
to computer software, merely the right to reproduce), conditional or otherwise, in any 
manner or by any means whatsoever for a consideration, or any agreement therefor, 
including the rendering of any service, taxable under this article, for a consideration 
or any agreement therefor. 

 (6) Tangible personal property. Corporeal personal property of any nature.  
However, except for purposes of the tax imposed by subdivision (b) of section 
eleven hundred five, such term shall not include gas, electricity, refrigeration and 
steam.  Such term shall also include pre-written computer software, whether sold as 
part of a package, as a separate component, or otherwise, and regardless of the 
medium by means of which such software is conveyed to a purchaser. . . .  
 

*  *  *  

 (14) Pre-written computer software.  Computer software (including pre-
written upgrades thereof) which is not software designed and developed by the 
author or other creator to the specifications of a specific purchaser.  The combining 
of two or more pre-written computer software programs or pre-written portions 
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thereof does not cause the combination to be other than pre-written computer 
software. Pre-written software also includes software designed and developed by the 
author or other creator to the specifications of a specific purchaser when it is sold to 
a person other than such purchaser.  Where a person modifies or enhances computer 
software of which such person is not the author or creator, such person shall be 
deemed to be the author or creator only of such person’s modifications or 
enhancements.  Pre-written software or a pre-written portion thereof that is modified 
or enhanced to any degree, where such modification or enhancement is designed and 
developed to the specifications of a specific purchaser, remains pre-written software; 
provided, however, that where there is a reasonable, separately stated charge or an 
invoice or other statement of the price given to the purchaser for such modification 
or enhancement, such modification or enhancement shall not constitute pre-written 
computer software. 

Section 1105(a) of the Tax Law provides, in part: 

On and after June first, nineteen hundred seventy-one, there is hereby 
imposed and there shall be paid a tax . . . upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except as 
otherwise provided in this article. 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes sales tax upon the receipts from every sale, 
except for resale, of certain enumerated services. 

Section 526.7 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(a) Definition.  (1) The words sale, selling or purchase mean any transaction 
in which there is a transfer of title or possession, or both, of tangible personal 
property for a consideration. 

(2) Among the transactions included in the words sale, selling or purchase are 
exchanges, barters, rentals, leases or licenses to use or consume tangible personal 
property. 

*  *  * 

(b) Consideration. The term consideration includes monetary consideration, 
exchange, barter, the rendering of any service, or any agreement therefor.  Monetary 
consideration includes assumption of liabilities, fees, rentals, royalties or any other 
charge that a purchaser, lessee or licensee is required to pay. 

* * * 



   
   
    
 
 

 

 

 
   

 
  

 

 

 

 
  

 
 

 

 
 

 

 

 

 
 

- 4 -	 TSB-A-09(37)S 
Sales Tax 
August 25, 2009 

(e) Transfer of possession. (1) Except as otherwise provided in paragraph (3) 
of this subdivision, a sale is taxable at the place where the tangible personal property 
or service is delivered, or the point at which possession is transferred by the vendor 
to the purchaser or his designee. 

*  *  * 

(4) Transfer of possession with respect to a rental, lease or license to use, means that 
one of the following attributes of property ownership has been transferred: 

(i) custody or possession of the tangible personal property, actual or 
constructive; 

(ii) the right to custody or possession of the tangible personal property; 

(iii) the right to use, or control or direct the use of, tangible personal property.  

Opinion 

Petitioner's personnel enter Petitioner's payroll data into Petitioner's computers in New York. 
This data is transferred via Provider’s secure website to Provider’s computers located in Michigan. 
Using this information Provider prepares and provides Petitioner with its employees’ paychecks and 
pay statements which are delivered to Petitioner in New York, for fixed fees per check and 
statement.  Petitioner then provides the payroll checks and statements to its employees both within 
and outside New York.  Provider furnishes management reports to Petitioner and charges $50.00 
per copy. Provider also files Petitioner's payroll tax returns for no additional charge.  Provider’s 
monthly charges to Petitioner include a license fee of $6,000 for “services” relating to Petitioner’s 
use of Provider’s Application Programs. 

The Agreement between Provider and Petitioner makes clear that Provider’s license fee is a 
charge for granting to Petitioner a license to use the Application Programs.  The Application 
Programs are prewritten computer software.  Accordingly, Provider's charges for the license to use 
the Application Programs are receipts from the sale of prewritten computer software.  Prewritten 
computer software is included within the definition of tangible personal property, “regardless of the 
medium by means of which such software is conveyed to a purchaser.” Section 1101(b)(6) of the 
Tax Law. The sale of prewritten computer software is subject to tax as the sale of tangible personal 
property. See sections 1101(b)(6) and 1105(a) of the Tax Law. Sale is defined as “Any transfer of 
title or possession or both, exchange or barter, rental, lease or license to use or consume (including, 
with respect to computer software, merely the right to reproduce), conditional or otherwise, in any 
manner or by any means whatsoever for a consideration, or any agreement therefor.”  Section 
1101(b)(5) of the Tax Law. Section 526.7(e) of the Sales and Use Tax Regulations provides 
generally that “a sale is taxable at the place where the tangible personal property or service is 
delivered or the point at which possession is transferred by the vendor to the purchaser or his 
designee.” Section 526.7(e)(4) further provides that, with respect to a “license to use,” a transfer of 
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possession has occurred if there is a transfer of actual or constructive possession, or if there has 
been a transfer of “the right to use, or control or direct the use of, tangible personal property.”  The 
location of the code embodying the software is irrelevant, because the software can be used just as 
effectively by the customer even though the customer never receives the code on a tangible medium 
or by download. 

Provider’s Application Programs perform a variety of automated payroll or other human 
resource and administrative functions, and the license to use the software gives Petitioner the right 
to access and use the software “for [Petitioner’s] internal business purposes” and “to process its own 
internal data.” The sale to Petitioner of the license to use the software constitutes a transfer of 
possession of the software.  In such case, Petitioner has constructive possession of the software, and 
gains the “right to use or control or direct the use” of the software.  Petitioner has the right to use 
the software to upload and manipulate its payroll information, and to perform other human resource 
and administrative functions.  This would be true even if no “copy” of the software is transferred to 
Petitioner. Absent a showing that Provider’s software was created and designed specifically for 
Petitioner’s use, the monthly license fee of $6,000 for the license to use Provider’s software 
constitutes receipts from the sale of prewritten computer software.   

Accordingly, the sale of the license to use Provider’s Application Programs to Petitioner in 
New York, as described in the preceding paragraph, would be subject to State and local sales tax 
under section 1105(a) of the Tax Law.  The situs of the sale for purposes of determining the proper 
local tax rate and jurisdiction is the location associated with the license to use (i.e., the location of 
Petitioner’s employees that use the software).  If Petitioner’s employees used the software from 
locations both in and out of New York State, Petitioner would owe tax based on the portion of the 
receipt attributable to its use from locations in New York. 

In addition to licensing to Petitioner the use of its software (“Application Programs”), it 
appears from the facts in this Opinion and terms of the Agreement that Provider may be performing 
other services for Petitioner.  After Petitioner’s payroll has been processed by the software, Provider 
for additional fees will print the actual paychecks and pay statements, and for a separate charge 
physically deliver the checks and statements to Petitioner in New York.  Petitioner then distributes 
the checks and pay statements to its employees.  Using the information obtained via the software, 
Provider will file payroll tax returns with the appropriate authorities on Petitioner’s behalf and send 
management reports to Petitioner.  

To the extent these additional services include components that might be considered to be an 
information service they may be exempt from tax under section 1105(c)(1) of the Tax Law as 
information services which are personal or individual in nature, provided that the information 
furnished to a client is not or may not be substantially incorporated in reports furnished to other 
persons. Provider’s accounting/bookkeeping service of filing Petitioner’s payroll tax returns is not 
an enumerated service of a kind subject to sales tax. Petitioner states that no separate charge for 
such service is noted on its customer invoices.  However, if a reasonable and separate charge for 
such service were made, the amount for such service could be excluded from the taxable receipts. 
If, using the information compiled by the software, Provider sells additional book-keeping services 
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to Petitioner, the charges for these services (i.e., producing individual employees’ paychecks and 
pay statements in connection with the bookkeeping services) based on the number of checks 
processed @$1.00 each and statements printed @$.19 each, and the flat fee of $7.00 for delivery of 
the checks and statements are not subject to sales tax, provided that these charges are reasonable. 
See Cincinnati Bell Information Systems, Inc., Adv Op Comm T & F, July 27, 1999, TSB-A-
99(37)S. However, if the software has processed the payroll information as discussed above, and 
Provider is merely charging Petitioner for printing and delivering checks and pay statements, then 
Provider will be selling printed materials to Petitioner and these charges (including the charge for 
delivery) will be subject to sales tax under section 1105(a) of the Tax Law.  See MGI Output 
Technologies, Inc., Adv Op Comm T&F, December 13, 1996, TSB-A-96(77)S.  In either 
circumstance, the monthly license fee of $6,000 for the use of the software (“Application 
Programs”) is subject to tax.  

If Provider’s charges to Petitioner for the management reports are merely a taxable 
photocopying or printing charge for a report produced by the software, then such charges are 
subject to sales tax under section 1105(a) of the Tax Law as charges for sales of tangible personal 
property. Alternatively, if Provider adds significant intelligence to Petitioner's data that is derived 
from a database the provision of the management reports may be subject to the tax on information 
services pursuant to section 1105(c)(1) of the Tax Law, unless the reports come within the 
exclusion for personal and individual information discussed above. 

DATED: August 25, 2009 /s/ 
       Jonathan  Pessen  

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is 
limited to the facts set forth therein and is binding on the Department only 
with respect to the person or entity to whom it is issued and only if the person 
or entity fully and accurately describes all relevant facts.  An Advisory 
Opinion is based on the law, regulations, and Department policies in effect as 
of the date the Opinion is issued or for the specific time period at issue in the 
Opinion. 


