
 
 

 
                    

 
  

 

 
 

 
 
  

 

 

 
 
 

 
 

 
 

  
 

 
 
  

 
 
  

 
 
 

 

New York State Department of Taxation and Finance  
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 

TSB-A-09(45)S
Sales Tax 
October 8, 2009 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION  PETITION NO. S090720A 

The Department received a petition for an advisory opinion from Petitioner name and address 
redcated, on July 20, 2009.  Petitioner asks whether its service of providing a driver to drive a customer’s 
vehicle, without providing any vehicle, constitutes a transportation service subject to sales tax.  Since 
Petitioner does not provide any vehicle when it provides its driving service to its customers, Petitioner’s 
driving service does not constitute a transportation service, and Petitioner’s charge for such a driving service 
is not subject to New York State and local sales taxes. 

Facts 

Petitioner provided the following facts in support of its petition:  Petitioner is a staffing company that 
offers driving (chauffeur) services to the public. Petitioner does not provide any vehicle when it provides its 
driving service to a customer.  Rather, Petitioner’s employee drives the customer’s vehicle.  The customer 
may own or lease or rent the vehicle driven by Petitioner’s employee.  Petitioner’s customers may be 
individuals or companies or other entities, including governmental entities.  Petitioner pays worker’s 
compensation insurance and employer payroll taxes with respect to its employees. 

When a customer wants to purchase Petitioner’s driving service, the customer either makes a 
reservation request through a toll-free telephone number that is managed centrally by Petitioner or makes a 
reservation on-line. Reservations must be made at least 24 hours in advance of Petitioner providing the 
driver. There is a 3-hour minimum for driving service.  Petitioner charges for its driving service at an hourly 
rate. The customer must make the reservation directly with Petitioner, regardless of whether Petitioner’s 
employee will drive the customer’s own vehicle or a vehicle that the customer rents or leases from a third 
party.  Each customer must establish an account with Petitioner.  Petitioner assigns each customer an account 
number and uses the account number to track the customer.  In order to open an account, a potential customer 
must review Petitioner’s “Driving Agreement” and “Terms of Service” and agree to those terms.  Petitioner 
provided copies of those documents with its petition.  Petitioner also furnished sample account setup and 
reservation web pages as further documentation supporting the facts in the Petition.  Petitioner’s Driving 
Agreement requires each customer to carry vehicle insurance on the vehicle to be driven by Petitioner’s 
employee.  The customer’s vehicle insurance is primary. 

The “Reservation Request” makes clear that the customer is reserving a driver for the customer’s car.  
Likewise, the “Driving Agreement” provides that Petitioner will provide a chauffeur to drive “Client’s” 
automobile as requested by Client; and the client “so authorizes such chauffeur.” 

The customer pays Petitioner for the driving service separate and apart from any payment the 
customer may make to a third party to purchase, rent, or lease a vehicle.  Individuals pay Petitioner for its 
driving service by credit card.  Petitioner sends an invoice to its corporate customers, who then typically pay 
by check.  Companies other than Petitioner do not collect money for Petitioner’s driving services. 

No transportation company or rental car company has an ownership interest in Petitioner.  At this 
time, Petitioner is privately owned. 
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Analysis 

Tax Law Section 1105(c)(10) imposes the State’s 4% sales tax on receipts from every sale, other 
than for resale, of transportation service.  Section 1210(a)(1) of Article 29 of the Tax Law authorizes 
counties and cities to impose general sales and compensating use taxes similar to the State’s taxes, including 
the sales tax on transportation service.  As relevant here, section 1101(b)(34) defines “transportation service” 
as the “service of transporting, carrying or conveying a person or persons by livery service; whether to a 
single destination or to multiple destinations; and whether the compensation paid by or on behalf of the 
passenger is based on mileage, trip, time consumed or any other basis….  Livery service means service 
provided by limousine, black car or other motor vehicle, with a driver, but excluding a taxicab and a bus, and 
excluding any scheduled public service.”  Thus, for a service to be a transportation service, the 
seller/provider of the service must provide that service by means of a vehicle with a driver. 

Because Petitioner does not provide any vehicle with its driving service, its driving service does not 
constitute a transportation service for purposes of New York State and local sales taxes, and its charge for its 
driving/chauffeur service, as described in the facts above, is not subject to the sales taxes imposed by section 
1105(c)(10) and pursuant to the authority of section 1210(a)(1) of the Tax Law.  We note that Petitioner 
states that no transportation company or rental car company has an ownership interest in Petitioner.  We also 
note that Petitioner does not require its driving service customer to obtain a vehicle from a particular 
company.  If Petitioner required its customer to obtain a vehicle from a particular company, the Tax 
Department would consider whether the separate charges made by Petitioner for its driving service and by 
the vehicle company for its vehicle were reasonable in light of all the facts and circumstances and what 
relationship existed between Petitioner and the vehicle company. For example, if Petitioner overstated its 
non-taxable driving service charge to its customer and shared a portion of that charge with the vehicle 
company, that amount shared by Petitioner with the vehicle company would likely be considered to be for 
the rental of the vehicle and would be subject to applicable State and local sales taxes, payable by Petitioner 
to the vehicle company.  Likewise, the vehicle company would have to separately state and collect State and 
local sales taxes on its charge to rent the vehicle to the customer.  In both cases, the applicable State and local 
sales taxes on the vehicle rental would include the State’s 4% sales tax, the local county and/or city sales tax, 
and the special State 6% tax on passenger car rentals and, if the rental is in the MCTD, the section 1109 
MCTD 3/8% sales tax and the special supplemental 5% MCTD passenger car rental tax. 

DATED: October 8, 2009	  /S/ 
Jonathan Pessen  
Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is 
limited to the facts set forth therein and is binding on the Department only 
with respect to the person or entity to whom it is issued and only if the person 
or entity fully and accurately describes all relevant facts. An Advisory 
Opinion is based on the law, regulations, and Department policies in effect as 
of the date the Opinion is issued or for the specific time period at issue in the 
Opinion. 


