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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


    ADVISORY OPINION      PETITION NO. S090413B 

On April 13, 2009, the Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory 
Opinion from name and address redacted.  Petitioner asks whether its receipts pertaining to translation work 
are subject to sales and use tax.  Petitioner’s receipts for providing translation services are not subject to sales 
and use tax.  However, charges by Petitioner for additional hard copies of a translated document will be 
subject to sales tax. 

Facts 

Petitioner is in the business of providing translation services. One service is the translation of 
documents into different languages.  Petitioner receives from customers the documents to be translated in an 
electronic format by email or by upload software.  Petitioner sends the translated version of the document to 
its customer electronically. Infrequently, customers will request that Petitioner “dress up” a translated 
document, which can include improving the layout of the document, adding colors or photographs to a 
document, or making other changes to a translated document so it is more visually appealing. This dress-up 
service is provided because a translated document may need to be altered to make translated words more 
visually appealing or to make the layout work.  Petitioner bills a separate charge for dress up work.  

Petitioner plans to offer real time speech translation services for parties communicating by 
telephone. Petitioner will charge customers on a per-minute basis to translate what is being said by the 
communicating parties.  The customer will have to dial a 1-800 telephone number to access this service. 
Petitioner will not be providing the transmission link between the parties. 

On some occasions, Petitioner is hired to provide a translator at the site of a meeting. 

Analysis 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes tax on “[t]he receipts from every retail sale of tangible 
personal property, except as otherwise provided in this article.” 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes sales tax on all receipts from the sale, except for resale, of 
certain specified services. Services which are not specifically described in the statute are not subject to sales 
tax. 

Petitioner in translating documents is not providing its customers with information services for 
purposes of Tax Law sections 1105(c)(1) and 1105(c)(9).  Since Petitioner does not provide the transmission 
link for telecommunications, it is not selling telephone and telegraph service for purposes of sales tax. In 
sum, Petitioner’s translation services are professional services, which are not enumerated services subject to 
sales tax under Tax Law §1105(c). Cf. Tannenbaum v State Tax Commission, 46 A.D.2d 400, 362 NYS2d 
608 (1975).  This is true whether the translation services are oral or real time services, or the translated 
version of a document is sent to a customer electronically.  Separate charges for performing dress-up work, 
as described above, are also not taxable.  However, if Petitioner provides a customer with a hard copy 
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version of a translated document (e.g., a paper copy, CD ROM, disk) in addition to transmitting the 
translation electronically, the hard copy will constitute the sale of tangible personal property for purposes of 
sales tax. The sale of the additional hard copy document will be subject to tax under Tax Law §1105(a) 
when delivered to a customer in New York.   

DATED: October 9, 2009  /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 
facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion. 


