
 
 
 

 

 
                        
 
 

 
  

 

 
  

 
 

 

 
  

 

 

 
 
 

 
 

 

 
 

 
  
 

New York State Department of Taxation and Finance  
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 

TSB-A-09(52)S
Sales Tax
November 13, 2009 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


      ADVISORY OPINION         PETITION NO. S090817A 

Petitioner name and address redacted, asks whether its registration and listing fees for its 
proposed on-line auction service are subject to New York State and local sales taxes.  

We conclude that petitioner’s “on-line auction” buyers’ registration fees and its sellers’ listing 
fees are not subject to State and local sales tax.  

Facts 

Petitioner, an auctioneer engaged in live and on-line auctions, is currently developing a new 
multi-seller website where individual sellers can list personal merchandise that they want to sell and 
where buyers can submit bids to purchase the listed merchandise.  Each seller will be charged a 
registration fee of $20, which will entitle it to participate on Petitioner’s websites as both a seller and a 
buyer.  Petitioner proposes that sellers will also be charged a flat rate of $5 or $2 per listing (depending on 
the type/quantity of item(s) listed).  Buyers will be charged a registration fee of $10, which will allow 
them to submit bids for the purchase of the listed merchandise. 

Petitioner’s registration application requests the registrant’s name, credit card information (card 
number, expiration date, verification code, billing address), business information (company name, 
address, etc.), if applicable, and day and evening phone contact numbers.  Petitioner describes its 
registration fees as nonrefundable, one-time fees. The website indicates that valid credit card information 
is mandatory for registration.  Petitioner represents that it uses the registration fee to cover its cost in 
verifying the registrants’ identities.  A buyer’s registration fee is not applied as payment, in whole or in 
part, of the cost of any property purchased by the buyer and is not reduced or refunded if the buyer fails to 
make any purchases. 

Though potential purchasers (buyers) will be required to register in order to bid for the purchase 
of the listed merchandise, any person with access to the Internet may, without charge (i.e. , they do not 
have to be registered), view auction information on Petitioner’s website, such as the merchandise 
descriptions and photographs, current bid prices, opening/closing dates for the sale, final sales prices, 
minimum bids, reserve price, etc. 

Analysis 

The Tax Law imposes sales tax on sales, unless for resale or otherwise exempt, of tangible 
personal property and certain enumerated services (Tax Law section 1105). 

Section 1105(c)(1) of the Tax Law imposes sales tax on the service of: 
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[t]he furnishing of information by printed, mimeographed or multigraphed matter or by 
duplicating written or printed matter in any other manner, including the services of collecting, 
compiling or analyzing information of any kind or nature and furnishing reports thereof to other 
persons, but excluding the furnishing of information which is personal or individual in nature and 
which is not or may not be substantially incorporated in reports furnished to other persons, and 
excluding the services of advertising or other agents, or other persons acting in a representative 
capacity…  

Also included among the enumerated services subject to tax are entertainment or information 
services furnished or provided electronically (Tax Law section 1105(c)(9). 

Charges for advertising on Internet websites are generally considered receipts from the sale of 
advertising in the media (media placement) and constitute nontaxable advertising services. (See Matter of 
Jones Day, Adv Op Comm Tx & Finance, September  24, 2009, TSB-A-09(44)S.)  Petitioner’s charges to 
its sellers to register and list their goods for sale on Petitioner’s website are charges for advertising 
services and thus are not receipts subject to sales tax.  

Because Petitioner is not in fact selling tangible personal property, the facts in this Advisory 
Opinion are distinguishable from the facts in Costco Wholesale Corporation, Adv Op Comm Tx & Fin, 
September 17, 1992, TSB-A-92(66)S. The Costco Advisory Opinion advised that the annual membership 
fee paid by members for access to Costco's warehouse sales facilities was subject to sales tax pursuant to 
section 1105(a) of the Tax Law because, in substance, the membership fee was a prepayment for the 
merchandise sold by Costco.  (See also John L. Buono, Adv Op Comm Tx & Fin, March 17, 1994, 
TSB-A-94(10)S.) In the present case, Petitioner’s charges for registration of potential buyers do not 
relate to and are not made in conjunction with the sale by Petitioner of any tangible personal property or 
enumerated services subject to tax under section 1105 of the Tax Law.  Thus, Petitioner’s charges to 
buyers for registration, after which the buyers may participate in auctions to purchase property from third-
party sellers, are not subject to sales tax.  

However, Petitioner is engaged in furnishing information of a kind that may be subject to sales 
tax under the provisions of section 1105(c)(1) and section 1105(c)(9) of the Tax Law.  The information as 
to what items are offered for sale, the descriptions and photographs of the items offered for sale, the terms 
of the sale (delivery, pick up, etc.), the prices (opening, reserve, buy now, current bid price, and final sale 
price), number of bids, amount of time left in the auction, etc., all constitute information of a kind that is 
neither personal nor individual to the persons viewing such materials on Petitioner’s website.  The 
furnishing of that information would be subject to tax if a charge were made for accessing that 
information.  However, since any person with access to the Internet may view Petitioner’s auction site 
(and the information posted thereon) without charge by Petitioner, there is no receipt or sale of that 
information. 

Please note that we make no determinations on Petitioner’s responsibility for the collection of any 
sales taxes due on sales of taxable property and services via its auctions, whether online or otherwise. See 
Norman Levy Associates, Inc., Adv Op Comm Tx & Fin, April 22, 1996, TSB-A-96(23)S for a discussion 
of auctioneers’ responsibilities for collection of sales tax when they are the seller or agent of the seller of 
tangible personal property sold at auction. 

Though the registration fees paid by purchasers to Petitioner are not receipts subject to sales tax, 
we note that, to the extent Petitioner uses the fees to purchase credit/identity verification services from 
third-party vendors, Petitioner’s purchases may be subject to the taxes imposed under Tax Law sections 



 
 
  
 
 

 
 
 
 
 
 

  

 
 
 
 

   

 
 

TSB-A-09(52)S 
Sales Tax

 November 13, 2009 - 3 -

1105(c)(1) and 1105(c)(9) (information services delivered in writing or electronically), and section 
1105(c)(8) (protective and detective services). 

DATED: November 13, 2009  /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to 
the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to 
the person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued 
or for the specific time period at issue in the Opinion. 


