
 
 

  

 
                                
 
 

 

 
 

 
 

 

 

 
 

 

 
 

 
 

New York State Department of Taxation and Finance  
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 

TSB-A-09(58)S
Sales Tax
December 9, 2009 

STATE OF NEW YORK 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 

      ADVISORY OPINION   PETITION NO. S090403A 

On April 3, 2009, the Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory 
Opinion from name and address redacted.  Petitioner asks whether payments it makes to its landlord 
(Medical Center) pertaining to the lease of real property are subject to sales tax.  Petitioner’s 
payments are a component of rent for real property; therefore, they are not subject to sales tax or use 
tax. 

Facts 

Petitioner is a limited liability company owned by Medical Center, a tax exempt 
organization for purposes of Tax Law section 1116(a)(4).  Petitioner sells technology and data 
support services to Medical Center and other not-for-profit organizations.  Petitioner leases facilities 
from Medical Center, which provides utilities and other building services as part of the lease. 
Medical Center provides utilities to Petitioner on an unmetered basis and does not separately charge 
Petitioner for utilities.  Utility companies bill Medical Center, which is solely liable for the utility 
services purchased.  Petitioner will pay Medical Center’s utility bill, but is reimbursed by Medical 
Center for making these payments. 

Analysis 

Section 1105(b) of the Tax Law imposes sales tax on utility services furnished as a separate 
identifiable sale of a commodity.  The tax applies to separate, identifiable transactions which have 
as their primary purpose the furnishing of utilities or utility services.  See Matter of Mutual 
Redevelopment Houses, Inc. v Arthur J. Roth, 307 AD 2d 422 (3d Dept 2003). Effective September 
1, 2008, sales of utility services by tax exempt organizations for purposes of Tax Law section 
1116(a)(4) are subject to sales tax. See Tax Law §1116(b)(1)(ii) and Tax Law Amendments Related 
to Sales Made by Certain Sales Tax Exempt Organizations Effective September 1, 2008, 
TSB-M-08(5)S. 

A landlord's base rent charge is not subject to sales tax even if the landlord provides utilities 
as part of a lease Cf. See Jeffrey J. Coren CPA, P.C., Adv Op Comm T&F, July 26, 2000, 
TSB-A-06(21)S. Therefore, Petitioner’s rent payments to Medical Center are not subject to the sales 
tax imposed under section 1105(b) of the Tax Law.  

If Petitioner does pay Medical Center’s utility bill, its payment will be subject to sales tax 
under Tax Law section 1105(b) unless the payment is made in lieu of an amount due Medical 
Center for fixed rent or Petitioner is otherwise reimbursed by Medical Center for paying the utility.  
See RSM McGladrey, Inc., Adv Op Comm T&F, April 4, 2005, TSB-A-05(10)S.   
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This advisory opinion takes no position on the taxability of Medical Center’s purchase of 
utility services. 

DATED: December 9, 2009 /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is 
limited to the facts set forth therein and is binding on the Department only 
with respect to the person or entity to whom it is issued and only if the person 
or entity fully and accurately describes all relevant facts. An Advisory 
Opinion is based on the law, regulations, and Department policies in effect as 
of the date the Opinion is issued or for the specific time period at issue in the 
Opinion. 


