
 
 

 

 
   
 
  

 
 
 

 

 
 

 
   

  

   

 

  

  
 

  
 

 
  

 
 

 
 

New York State Department of Taxation and Finance  
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 

TSB-A-10(31)S
Sales Tax
July 14, 2010 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


  ADVISORY OPINION PETITION NO. S080807A 

Petitioner Mark S. Klein, Hodgson Russ, LLP, 140 Pearl Street, Suite 100, Buffalo, New York 
14202-4040, asks whether (1) his client (Company) is making sales of medical equipment and related 
supplies, as described below, or is providing a nontaxable service; and (2) Company’s purchases of 
equipment, supplies, and maintenance services for the equipment are subject to sales tax. 

We conclude that Company is providing a nontaxable service to the hospital rather than selling or 
renting medical equipment and supplies.  Company’s purchases of medical equipment, supplies, and 
maintenance services for the equipment are subject to tax under Tax Law §1105(c)(3).  

Facts 

Pursuant to a contract between Company and a healthcare facility located in New York State 
(Hospital): 

1.	 Company grants a license to Hospital for the use of Company’s facility for the 
purposes of conducting diagnostic imaging services. 

2.	 Company pays all costs associated with the utilities necessary for operating the 
facility. 

3.	 Company grants a license to Hospital for the use of furniture, fixtures, and medical 
equipment located at the facility.  The equipment consists of a magnetic resonance 
imaging (MRI) machine and computerized tomography  (CT) machine.  Company 
must keep the equipment in good repair. 

4.	 Company provides certain administrative services for the facility that include: 

i.	 General management services (day-to-day operations);
 ii. 	 Fiscal reporting services;
 iii. 	 Providing supplies; 
iv.	 Scheduling services;
 v. 	 Personnel services (i.e., technicians, receptionists, secretaries,clerks, 

bookkeeping and management personnel). 

Company provides the facility and pays for all utilities associated with the facility.  It provides the 
technicians who conduct the MRI and CT scans.  It provides the MRI and CT machines as well as all 
supplies consumed in conducting the scans. Supplies include dyes that are either injected into or ingested by 
patients, empty syringes, and syringes filled with sodium chloride.  Company provides management and 
bookkeeping services to ensure that the facility is run efficiently.  Company provides all scheduling and 
secretarial services in order to coordinate a patient’s care with Hospital.  In short, Company provides all 
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items necessary for Hospital to effectively render imaging services to its patients.  Hospital then bills the 
patient for such services. 

The personnel provided by Company pursuant to the contract remain Company’s employees. 
Company is responsible for recruiting, training, managing, supervising, compensating and terminating the 
personnel. Company is also responsible for all taxes and insurance necessary with respect to the personnel. 
However, the contract provides that “[a]t such times as the Leased Personnel are providing services on 
[Hospital’s] behalf, [Hospital] shall have authority and responsibility for [1] the supervision and control of 
the Leased Personnel [i.e., the employees] (while providing services on [Hospital’s] behalf); [2] determining 
the means and methods by which each leased personnel provides services hereunder.”  With respect to 
medical technicians, the contract provides that Hospital “shall be solely responsible for supervising all 
medical technicians performing Imaging Services on [Hospital’s] patients as required under applicable law, 
including but not limited to, 10 NYCRR § 89.4(a).” 1 

Hospital managerial staff is generally not present at the facility.  Hospital radiologists must 
administer dyes to patients at the facility whenever dyes are needed for the imaging procedures.  Hospital 
radiologists or other physicians are not required to be present when Company’s technicians operate the 
equipment and conduct the MRI and CT scans.  Hospital physicians provide protocols or directions to 
technicians indicating what parts of the body should be scanned, the proper angle at which the scan should be 
made, and other specifications for the scan. 

In consideration for the items provided by Company pursuant to the contract, Hospital pays 
Company a monthly license fee that is based on the applicable Medicare rate for the technical component for 
each MRI or CT scan.  In other words, for each scan conducted on a patient, Hospital pays Company a set 
amount.  This charge remains constant regardless of the amount of time it takes to complete the scan or the 
amount of supplies used in conducting the scan.  According to the contract, the license fee is allocated as 
follows: 

1. Premises - 20% 
2. Equipment - 13% 
3. Supplies - 17% 
4. Services - 10% 
5. Personnel - 40% 

The contract between Company and Hospital specifically states that “Such payment shall be 
inclusive of any and all sales tax associated therewith.”  Due to the number of scans that occur daily, 
Company does not invoice Hospital for any of the scans it conducts.  Instead, Hospital sends Company a 
monthly report detailing the scans that have occurred at the facility.  Hospital pays Company the applicable 
license fee based on this report.  Occasionally Company spot checks Hospital’s report to ensure that Hospital 
has accurately reported all scans. 

Hospital is not an exempt organization under Tax Law §1116(a)(4). 

1 It should be noted that the New York State Department of Health regulations were amended after the contract was 
made in 2001.  10 NYCRR 89.2 currently covers the practice of radiologic technology under the supervision of a 
licensed practitioner. 
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Analysis 

The issue is whether Company is renting medical equipment and related supplies to Hospital 
pursuant to their contract, or is providing medical (diagnostic imaging) services.  Rentals of medical 
equipment and supplies by Company to Hospital would be taxable.  The exemption from tax under Tax Law 
§1115(a)(3) for medical equipment and supplies does not apply to sales at retail for use in performing 
medical and similar services for compensation.  The performance of diagnostic imaging services by 
Company would not be taxable.  Diagnostic imaging services are not enumerated taxable services. 

When a license to use equipment includes the services of an operator, the transaction is 
presumptively the sale of a service, rather than the rental of tangible personal property, if dominion and 
control over the equipment remain with the equipment owner.  Indicia that the owner retains dominion and 
control are: (i) the owner maintains the right to hire and fire the operators; (ii) the owner or its employees use 
their own discretion in performing the work; (iii) the owner retains responsibility for operating the 
equipment; and (iv) the owner directs the work, and pays all operating expenses, including operators’ wages 
and insurance. Whether a transaction is a sale or rental of equipment or is the sale of a service must be 
determined in accordance with the facts and circumstances of the particular transaction and the provisions of 
the contract between the parties.  See 20 NYCRR §541.2(p)(2).

 In Greene & Kellogg, Inc. v Chu, 134 AD2d 755 (3d Dept 1987), the court looked at the taxpayer’s 
billing methods in concluding that the taxpayer was providing medical services (inhalation therapy) rather 
than selling or renting medical equipment and supplies.  In that case, the amounts billed to the hospitals were 
a fixed percentage of the hospital’s charges to the patient.  The court noted that the hospitals were charged 
without regard to the quantity of equipment or supplies.  The court further noted that “[c]harges were not 
made periodically but only when therapy was offered to patients, and patients were billed for the charges. 
There was no accounting as to what services, supplies or equipment were provided to any particular patient.” 
The taxpayer had amended its contracts to refer to the equipment transactions as leases and to indicate that 
30% of the amounts billed to the hospital would be allocated to the sale or rental of equipment and supplies. 
However, the court concluded that there was substantial evidence to support the determination that the 
taxpayer was providing medical services rather than selling or renting medical equipment and supplies. 
Accordingly, the taxpayer’s purchases of equipment and supplies were subject to sales tax. 

In the present case, Company’s billing methods resemble the billing methods used by the taxpayer in 
Greene & Kellogg, supra.  Company’s fees are not based on the quantity of equipment and supplies provided 
to Hospital, but rather on the Medicare rate per scan performed on a patient.  Company and Hospital do not 
account for the supplies or equipment provided to a particular patient.  As in Greene & Kellogg, Company’s 
contract allocates 30% of the fees billed to Hospital to supplies and equipment. 

The technicians that operate the medical equipment in this case are Company’s employees. 
Company is responsible for hiring and firing the technicians, paying their wages, and providing their 
insurance. Company is responsible for operating expenses such as utilities in connection with the equipment, 
and for maintaining the equipment.  The contract between the parties provides that Hospital is solely 
responsible for supervising technicians performing imaging services as required under applicable law, 
including 10 NYCRR §89.4(a).  However, this regulation, as it existed when the contract was made, provided 
that physicians are not required to oversee radiologic technicians in measuring and positioning patients, and 
in operating equipment.  The current regulations do not appear to have taken this discretion away from 
technicians.  Petitioner states that Hospital’s physicians are not required to be present when Company 
technicians perform the scans. 
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Based on the billing methods used by Company and the other facts in this matter, Company is 
providing nontaxable diagnostic imaging services to Hospital rather than renting medical equipment and 
supplies. This conclusion is consistent with the holding in Greene & Kellogg, supra, and with the indicia of 
service transactions in 20 NYCRR §541.2(p)(2).  Accordingly, Company’s monthly fees charged to Hospital 
are not subject to sales tax. 

Company’s purchases of medical equipment and supplies are subject to sales tax under Tax Law 
§1105(a). The exemption from tax under Tax Law §1115(a)(3) does not apply because Company purchases 
the medical equipment and supplies for use in performing medical and similar services for compensation. 
See Greene & Kellogg, supra. Taxable supplies include empty syringes and syringes filled with sodium 
chloride that are purchased by Company. See 20 NYCRR §528.4(h), Example 1. However, Company’s 
purchases of dyes that are ingested by or injected in patients for purposes of diagnostic imaging are exempt 
from tax. The dyes are drugs or medicines, or products consumed for the preservation of health, and are 
exempt under Tax Law §1115(a)(3) regardless of whether they are purchased for use in performing medical 
and similar services for compensation.  See 20 NYCRR §528.4(b), Example 6. 

Company’s purchases of medical equipment and supplies are not exempt from sales tax under Tax 
Law §1105-B or 1115(a)(12). Company uses the medical equipment and supplies in providing diagnostic 
imaging services to Hospital rather than producing tangible personal property for sale.  See Advanced 
Technology Laboratories, Inc., Adv Op Comm T&F, March 6, 1992, TSB-A-92(19)S. 

Company’s purchases of maintenance services for the medical equipment are taxable under Tax Law 
§1105(c)(3).  The exemption under Tax Law §1115(g) for services performed on medical equipment does 
not apply in this case because Company’s purchases of the medical equipment for use in performing medical 
and similar services for compensation are taxable. 

It should be noted that Company’s purchases at retail of furniture and fixtures, other than fixtures 
purchased on an installed basis that are capital improvements, are subject to sales tax under Tax Law 
§1105(a). 

DATED: July 14, 2010 	         /S/ 
Jonathan Pessen
Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

   

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 
facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion. 


