
 

 

 
 

 
    

 
 

 
  
 

 
 

 

 
  

 

 

 
  

 

  
  

 
 

 
 

  

 

  
 
  

 

 

New York State Department of Taxation and Finance  
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 
 

TSB-A-10(43)S
Sales Tax
September 22, 2010 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. S100615A 

On June 15, 2010, the Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
Petitioner, address redacted.  Petitioner asks whether its receipts from printing and mailing patient billing 
statements, as described below, are subject to sales tax. 

We conclude that Petitioner’s receipts are subject to sales tax, provided that separately stated, reasonable 
charges made for printed materials that are mailed to addresses outside New York State, other than the outside 
mailing envelopes, would not be subject to tax. 

Facts 

Petitioner is a New York corporation that produces, sells, and services medical practice management 
computer systems to doctors’ offices.  Petitioner, under a separate optional agreement, also prints and mails patient 
billing statements for its customers.  Pursuant to the optional agreement, Petitioner’s customer (a doctor’s office) 
selects patients to be billed using the medical billing software system Petitioner licenses to its customer.  The 
customer uses the software system to create an electronic file with patients’ billing information, and sends the file 
electronically to Petitioner’s server.  Petitioner’s computers run a mathematical computation and analysis program 
on the file to ensure proper format and content, and to check for erroneous or corrupt data.  A file compression 
program then combines the files from different customers into a compressed file.  Petitioner transmits the 
compressed file to a third party printer-mailer.  The third party runs a decompression program on the file, converts 
the customer files into a single continuous print file, and verifies the integrity of the print file.  The third party then 
prints the patient bills, inserts the bills into mailing envelopes, applies postage, and mails the bills to the customers’ 
patients. Petitioner provides generic printed invoice paper and envelopes to the third party to print and mail the 
bills. Petitioner pays the third party for printing and mailing the bills, and for postage.  Petitioner, in turn, bills its 
customers for its services, including processing, printing, paper supplies, and postage. 

Petitioner submitted a sample contract in which Petitioner agrees to perform printing and mailing for the 
customer with respect to the customer’s patient bills.  Under the contract, Petitioner charges a fixed price per 
patient billing statement, plus an additional amount for additional pages included in the mailing. 

Analysis 

Petitioner contracts with its customers to print and mail their patient billing statements.  When Petitioner 
charges its customers for billing statements produced from the customers’ electronic files, Petitioner is charging its 
customers for the sale of printed material.  The envelopes provided by Petitioner are also included in its charges to 
its customers.  These sales of printed material and envelopes are sales of tangible personal property subject to sales 
tax under Tax Law §1105(a).  See Werthan Industries, Inc., Adv Op Comm T&F, December 4, 1997, 
TSB-A-97(73)S; MGI Output Technologies, Inc., Adv Op Comm T & F, December 31, 1996, TSB-A-96(77)S. 

The sales tax is a “destination tax.”  The point of delivery controls both the tax incidence and the tax rate. 
See 20 NYCRR §525.2(a)(3).  Accordingly, Petitioner’s sales of printed materials (i.e., patient billing statements 
and return envelopes included in the mailing) will be subject to sales tax if the printed materials are mailed to 
New York addresses.  Petitioner’s sales of the printed materials will not be taxable if they are mailed to addresses 
outside New York.  However, outside mailing envelopes used to mail printed matter from a post office located in 
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New York are fully taxable at the location from which they are mailed, because use of those envelopes occurs in 
New York State, even though all or a portion of their contents may be subject to tax or exempt, based on mailing 
destination. Petitioner must maintain records showing the destinations of all printed materials mailed to persons in 
New York State and of the materials mailed to persons outside New York State.  Petitioner must collect sales tax on 
its entire charges to customers for printed materials, unless Petitioner separately states a reasonable charge on 
invoices to its customers for those patient billing statements and any return envelopes included in the mailing 
envelope that are mailed to addresses outside New York.  See Collection and Reporting Instructions for Printers 
and Mailers, Publication 831 (5/10); Werthan Industries, supra; MGI Output Technologies, supra. 

Charges for the services of sorting printed material to prepare for mailing, folding printed material and 
inserting it in envelopes, sealing the envelopes, affixing postage or metering mail, bagging and mailing the printed 
material, and the cost of postal charges are not subject to sales tax if those charges are reasonable and separately 
stated from the charges for taxable services on the customer's bill.  The charges for these non-taxable services may 
be combined in a single amount under the designation of "non-taxable mailing" or "exempt services" if the invoice 
includes an itemized list of the exempt services provided.  See George Silver, Adv Op St Tx Comm, April 24, 1986, 
TSB-A-86(15)S; Morton L. Coren, P.C., Adv Op Comm T & F, March 6, 1997, TSB-A-97(12)S; Werthan 
Industries, supra. However, if Petitioner’s invoices to its customers do not separately state reasonable charges for 
these "non-taxable mailing" or "exempt services” from taxable charges, the entire amount Petitioner charges its 
customers will be taxable. 

Petitioner pays a third party printer-mailer for printing and mailing the printed material, and for postage. 
Because Petitioner provides the invoice paper and envelopes, the third party is performing printing or imprinting 
services for Petitioner under Tax Law §1105(c)(2) rather than selling tangible personal property. See Werthan 
Industries, supra. Petitioner’s purchases of the printing or imprinting services are excluded from tax as purchases 
for resale, because Petitioner resells the printed material to its customers.  Petitioner, if registered for sales tax 
purposes, should provide the third party with a properly completed resale certificate (Form ST-120) within 90 days 
of the rendition of the services in order to purchase the services exempt from sales tax.  See Tax Law, §1132(c); 20 
NYCRR §532.4. Separately stated, reasonable charges by the third party to Petitioner for the "non-taxable mailing" 
or "exempt services” discussed above and for postage are not taxable. 

The billing statements and mailing envelopes, and any return envelopes that may be included in the 
mailings, are not promotional materials as defined in Tax Law §1101(b)(12).  Thus, the exemptions applicable to 
promotional materials in Tax Law §1115(n) are not applicable here. 

DATED: 	September 22, 2010 /S/ 
DANIEL SMIRLOCK
Deputy Commissioner and Counsel 

   

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the facts set forth 
therein and is binding on the Department only with respect to the person or entity to whom it is issued 
and only if the person or entity fully and accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is 
based on the law, regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or for 
the specific time period at issue in the Opinion. 


