
 
 

 
     
 
  

 
  

 

 
  

 
 

 
 

 

 

 
 
   

 
 

 
 

 
 

 
  

  
 
 

 
 
  

 

New York State Department of Taxation and Finance  
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 
 

TSB-A-10(9)S
Sales Tax
March 8, 2010 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


ADVISORY OPINION PETITION NO. S091207A 

On December 7, 2009, the Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory 
Opinion from name and address redacted.  Petitioner asks whether Mirena, a product it sells to healthcare 
providers, is subject to sales tax.  Mirena is a drug for purposes of Tax Law section 1115(a)(3). 
Therefore, petitioner’s receipts from its sale are exempt from sales and use tax. 

Facts 

Petitioner sells Mirena to healthcare providers, who in turn prescribe it and insert it in their 
patients. Mirena is a levonorgestrel-releasing intrauterine system indicated for intrauterine contraception 
(birth control) and/or the treatment of menorrhagia (heavy menstrual bleeding). 

Levonorgestrel is a synthetic progestogen used as an active ingredient in some hormonal 
contraceptives. Unlike an IUD, which does not contain a drug, but uses a copper wire to release copper 
ions, Mirena contains a reservoir of the hormone levonorgestrel, which is released gradually into the 
patient’s uterus. Mirena is approved by the federal Food and Drug Administration (FDA) as a drug.  Both 
Mirena and levonorgestrel are recognized as drugs in the United States Pharmacopeia. Mirena is also 
listed as a drug in the Physician’s Desk Reference. 

The hormone levonorgestrel prevents pregnancy.  Mirena performs the same function as pill or 
capsule contraceptives. Mirena may not be purchased by a non-practitioner.  It can be obtained only by 
prescription and must be placed into a patient by a healthcare provider.  Ultimately, the objective of the 
patient and healthcare provider is to obtain a measured and controlled release of levonorgestrel into the 
patient’s body. 

Analysis 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes sales tax on the sale of tangible personal property. 
Section 1115(a)(3) of the Tax Law exempts from sales and use tax drugs and medicines intended for use, 
internally or externally, in the cure, mitigation, treatment or prevention of illnesses or diseases in human 
beings, medical equipment (including component parts thereof) and supplies required for such use or to 
correct or alleviate physical incapacity, and products consumed by humans for the preservation of health, 
but not including cosmetics or toilet articles notwithstanding the presence of medicinal ingredients 
therein. Medical equipment (including component parts thereof) and supplies, other than drugs and 
medicines, purchased at retail for use in performing medical and similar services for compensation are 
subject to tax. 

Sales tax regulation section 528.4(b) defines “drugs and medicines” as (i) articles, whether or not 
a prescription is required for purchase, which are recognized as drugs or medicines in the United States 
Pharmacopeia, Homeopathic Pharmacopeia of the United States, or National Formulary, and intended for 
use in the diagnosis, cure, mitigation, treatment or prevention of disease in humans; and (ii) articles (other 
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than food) intended to affect the structure or any function of the human body. The regulation further 
provides that “[t]he base or vehicle used (oil, ointment, talc, etc.) and the medium used for delivery 
(disposable wipe, syringe, saturated pad, etc.) of a drug or medicine will not affect its exempt status.” 20 
NYCRR 528.4(b)(2). 

Because Mirena is classified as a drug by the United States Pharmacopeia, it is a drug for 
purposes of Tax Law section 1115(a)(3).  This product is distinguishable from the IUD device Paragard® 
addressed in TSB-A-09(13)S. Paragard was classified by the FDA as a medical device, not as a drug.  It 
was not listed as a drug in the United States Pharmacopeia.  While the sales tax regulations provide that a 
birth control device commonly known as an IUD is medical equipment (example 4 in 20 NYCRR 
528.4(e]), this regulation does not encompass a device that contains a drug as classified by the United 
States Pharmacopeia. 

Federal drug statutes address the distinction between drugs and devices.  Section 321(g)(1) of 
Title 21 of the U.S. Code defines the term “drugs” as “(A) articles recognized in the official United States 
Pharmacopeia, official Homeopathic Pharmacopeia of the United States, or official National Formulary, 
or any supplement to any of them; and (B) articles intended for use in the diagnosis, cure, mitigation, 
treatment, or prevention of disease in man or other animals; and (C) articles (other than food) intended to 
affect the structure or any function of the body of man or other animals; and (D) articles intended for use 
as a component of any article specified in clause (A), (B), or (C).”  Section 321(h) of Title 21 defines the 
term “device.”  A component of this definition is that the product “does not achieve its primary intended 
purposes through chemical action within or on the body of man or other animals and which is not 
dependent upon being metabolized for the achievement of its primary intended purposes.”  Thus, because 
the sales tax definition of drugs and medicines is similar to the federal definition, it is highly significant 
that the FDA recognizes Mirena as a drug. Accordingly, Mirena should be classified as a drug for 
purposes of sales tax. 

Because Mirena is a drug for purposes of Tax Law section 1115(a)(3), petitioner’s sales of 
Mirena to healthcare providers are exempt from sales tax. 

DATED:  March 8, 2010	  /S/ 
Jonathan Pessen
Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

   

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to 
the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to 
the person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued 
or for the specific time period at issue in the Opinion. 


