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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
Petitioner’s name and address redacted.  Petitioner asks whether the membership dues paid by 
the members are subject to sales tax.  We conclude that membership dues paid for membership 
in the club are not subject to sales tax under Section 1105(f)(2) of the Tax Law. 
 
Facts 
 
 Petitioner is the owner and operator of a golf course facility that includes an 18-hole 
course, a restaurant, a bar, and a pro-shop.  Membership is open to the public and there are 
approximately 300 members.  Petitioner does not restrict its membership as to geographic area, 
income, race, or religion.  The only restriction on membership is the capacity of the golf course’s 
facilities.  A single social gathering is held for members by Petitioner at the beginning of each 
season and members are allowed to participate in all tournaments throughout the year. 
 
 Petitioner at all times retains sole control and authority over the use and operation of the 
facilities.  The membership does not have any say, control, or rights over social functions, golf 
tournaments, or any other aspect of the facilities’ operation.  The membership does not 
participate in the selection or election of Petitioner’s officers, directors, management, or 
employees or participate in the selection or acceptance of other members.  Members possess no 
ownership or propriety interest in the Petitioner, and have no right to vote on any aspect of the 
Petitioner’s business.  Petitioner uses the term “member” as a marketing device to attract 
business.  
 
Analysis 
 
 Tax Law section 1105(f)(2) imposes sales tax on the dues paid to any “social or athletic 
club in this state if the dues of an active annual member, exclusive of the initiation fee, are in 
excess of ten dollars per year, and on the initiation fee alone, regardless of the amount of dues, if 
such initiation fee is in excess of ten dollars.”  Tax Law section 1101(d)(6) defines dues as any 
“membership fee including any assessment, irrespective of the purpose for which made, and any 
charges for social or sports privileges or facilities, except charges for sports privileges or 
facilities offered to members’ guests which are otherwise exempt if paid directly by such 
guests.”  Sales and Use Tax Regulation section 527.11(b)(5) defines a club or organization as 
“any entity which is composed of persons associated for a common objective or common 
activities . . . Significant factors, any one of which may indicate that any entity is a club or 
organization, are:  an organizational structure under which the membership controls social or 
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athletic activities, tournaments, dances, elections, committees, participation in the selection of 
members and management of the club or organization, or possession by the members of a 
proprietary interest in the organization.” 
 
 In Antlers Country Club, Inc., Tax Appeals Tribunal (November 19, 1992), it was held 
that an entity was not a “club” because both control and property interest of the entity were held 
by the stockholders, who were not all members of the club.  In the present case, Petitioner’s 
members possess no proprietary rights in the entity and have no control over its activities or 
management. Membership in the club is not restricted, other than by the capacity of the facility 
and the word “member” is used by Petitioner as a marketing device.  Accordingly, Petitioner is 
not a “social or athletic club” within the meaning of section 1105(f)(2) of the Tax Law.  See 20 
NYCRR §527.11(b)(5).  Therefore, membership dues paid for membership in the club are not 
subject to sales tax under Section 1105(f)(2) of the Tax Law. 
 
 
 
 
DATED:  December 20, 2011    /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 


