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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion 
from name and address redacted.  Petitioner asks whether it is required to register as a vendor 
for purposes of New York sales tax.  It also asks whether a chocolate product it sells is subject 
to sales tax.  
 
 We conclude that the Petitioner’s application does not provide adequate information to 
determine whether Petitioner has sufficient nexus with New York State to require it to register 
with the Tax Department.  Petitioner’s chocolate is a candy or confectionery product, which is 
subject to sales or use tax when sold at retail. 
 
Facts  
 
 Petitioner is a network marketing company.  “Network marketing” is a direct selling 
method in which independent persons serve as distributors of goods and services and are 
encouraged to build and manage their own sales force by recruiting and training other 
independent agents.  In this method, commission is usually earned on the sales revenue of the 
sales force directly or indirectly recruited by the person.  Petitioner does not set prices at 
which its product may be resold. 
 
 Petitioner claims that it has no physical presence in New York State.  It does not have 
any paid employees in the State.  Petitioner ships goods by common carrier to customers and 
independent sales representatives in New York State.  Petitioner’s application states that the 
independent sales representatives “don’t work” for Petitioner and are not directed by 
Petitioner in any way.  Some independent sales representatives resell products through stores, 
but Petitioner does not control any final use of the products it sells.  
 
 Petitioner sells a chocolate product that is marketed as promoting healthy weight and 
healthy lifestyle.  While this chocolate product contains no natural sugar, it does contain 
glycemic xylitol, which is an artificial sweetener.  The product also contains cocoa.  The 
chocolate product has a sweet taste.  The chocolate is sold in wrapped pieces. 
 
Analysis  
 
 Section 1115(a)(1) exempts food and food products from sales tax.  One of the 
exclusions from this exemption is “candy and confectionery.”  Section 528.2(a)(4) of the 
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Sales and Use Tax Regulations provides that “[c]andy and confectionery include, without 
limitation, candy of all types; chocolate (plain or mixed with other products); glazed or sugar-
coated fruits, nuts, peanuts, popcorn, or other products and any similar product regarded as 
candy or confectionery based on its normal use or as indicated on the label or in advertising 
thereof.”  Petitioner’s product is sweetened chocolate sold in wrapped pieces. As such, it 
qualifies as a candy or confectionery product subject to sales and use tax regardless of 
whether it contains a natural sugar ingredient. 
 
 Petitioner’s application lacks the sufficient information to determine whether 
Petitioner is required to register with the Tax Department for sales tax purposes.  Its 
application states that Petitioner has independent sales representatives in the State, but these 
persons purchase Petitioner’s products for self-consumption or for resale.  
 
 A vendor does not have nexus with New York State merely because its products are 
resold in the State.  Stated differently, wholesale sales made to retailers in New York do not 
per se create nexus for the wholesaler.  However, the solicitation by sales representatives in 
New York of wholesale sales in the State may create nexus.  See Matter of Orvis, Tax 
Appeals Tribunal, January 14, 1993, confirmed 86 NY2d 165 (1995). 
 
 Petitioner’s application suggests that its independent sales representatives operating 
New York solicit or recruit persons in New York to make purchases from Petitioner either at 
wholesale or retail and receive compensation for this activity.  If Petitioner has independent 
sales representatives in New York soliciting sales of goods to be purchased from Petitioner or 
encouraging persons to enter other types of business relationships with Petitioner, it would 
have nexus with New York State. Petitioner would be required to register under section 1134 
of the Tax Law and obtain a Certificate of Authority from the Tax Department.  See Tax Law 
§ 1101(b)(8)(i)(C)(I).  
 
 If Petitioner is required to obtain a valid Certificate of Authority, it is also required to 
collect and remit the applicable State and local sales and use taxes on all its New York taxable 
sales, including sales that were not solicited directly or indirectly by its sales representatives.  
See Tax Law § 1132(a).  Further, Petitioner would be required to file periodic sales and use 
tax returns regardless of whether it has made any taxable sales or incurred any liability for 
compensating use tax.  See Tax Law § 1136. 
 
 All of Petitioner’s New York sales of its chocolate product are presumed subject to 
New York sales tax. See Tax Law § 1132(c).  If a customer purchases products from 
Petitioner exclusively for the purpose of reselling them, these purchases are for resale and are 
exempt from sales and use tax. See Tax Law § 1101(b)(4)(i); 20 NYCRR § 526.6(c).  
Petitioner is not required to collect sales and use tax on a sale of chocolate when it accepts in 
good faith from the customer a properly completed resale certificate within 90 days of the 
date of sale. See Tax Law § 1132(c).  If Petitioner receives neither a resale certificate nor sales 
tax from a customer, Petitioner would be liable for sales tax on the sale unless it can 
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definitively prove that the customer did in fact resell all the products it purchased.  A large 
volume of purchases by a customer is insufficient proof that the products are being resold.  
See Savemart v State Tax Commission, 105 AD2d 1001, (3rd Dep’t, 1984).  
 
 
 
 
DATED:  May 3, 2012     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to 

the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in 
this document does not cover every situation and is not intended to replace the law 
or change its meaning. 


