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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
name and address redacted.  (Petitioner).  Petitioner asks whether the hosted software solutions 
system that it provides to its customers is subject to New York State sales and use taxes.  We 
conclude that Petitioner’s sale of its hosted software solutions system constitutes the sale of pre-
written computer software that is subject to New York State sales and use tax. 
 
Facts 
 
 Petitioner designs, creates and owns a software solutions system that assists law firms in 
the management and organization of their law offices.  The software manages several aspects of 
the day to day operations of a law office including: maintaining and organizing client and case 
management files, tracking and processing client billing and credit management, handling 
e-mails and e-filing scanned documents, and handling attendance and personnel records 
internally.  Access to the system is provided via the Internet to participating attorneys for a 
contractually agreed upon period of time and is billed on a monthly basis.  All data is entered 
into the management software by participating attorney customers.  Petitioner provides periodic 
upgrades and on-going technical support for the software. 
 
Analysis  
 
 Tax Law § 1105(a) imposes sales tax on the receipts from the sale of tangible personal 
property. Tax Law § 1101(b)(6) defines tangible personal property to include pre-written 
computer software.  Pre-written computer software is any computer software that is “not 
software designed and developed by the author or other creator to the specifications of a specific 
purchaser.” Tax Law § 1101(b)(14).  “Pre-written software or a pre-written portion thereof that is 
modified or enhanced to any degree, where such modification or enhancement is designed and 
developed to the specifications of a specific purchaser, remains pre-written software.” Id.  
However, where there is a “reasonable, separately stated charge or an invoice or other statement 
of the price given to the purchaser for the modification or enhancement, such modification or 
enhancement shall not constitute pre-written computer software”.  Id.  Also, pre-written 
computer software is considered tangible personal property regardless of the means by which it 
is conveyed to a purchaser.  Tax Law § 1101(b)(6). 
 
 The sale of pre-written software includes any transfer of title or possession or license to 
use for consideration.  Tax Law § 1101(b)(5).  Sales and Use Tax Regulation §526.7 provides 
generally that “a sale is taxable at the place where the tangible personal property is delivered or 

TSB-A-13(32)S 
Sales Tax 
September 10, 2013 



 
 
 - 2 -  
 
 

TSB-A-13(32)S 
Sales Tax 
September 10, 2013 

the point at which possession is transferred by the vendor to the purchaser or his designee.”   
Regulation § 526.7(e)(4) further provides that, with respect to a “license to use,” a transfer of 
possession has occurred if there is actual or constructive possession, or if there has been a 
transfer of “the right to use, or control, or direct the use of the tangible personal property.”  
Petitioner must collect sales tax on sale of licenses to use his software solutions system where 
delivery or access of the software will occur in New York.   
 

Through its hosted solutions software system, Petitioner grants its customers a license to 
use its software.  By providing customers with the rights to use its software, Petitioner is making 
taxable sales of pre-written computer software that are subject to New York State sales and use 
tax.  This is true even if no “copy” of the software is downloaded or transferred to the customer.  
Pre-written software remains taxable even if it is enhanced or modified for a specific purchaser. 
However, if the charge for custom modification or enhancement is separately stated on the 
invoice or bill, the charge for custom modification is exempt. 

 
The situs of the sale for purposes of determining the proper local tax rate and jurisdiction 

is the location associated with the license to use (i.e., the location of the customer’s employees 
that use the software).  If the customer’s employees that use the software are located both in and 
out of New York State, Petitioner should collect tax based on the portion of the receipt 
attributable to the employee users located in New York.  See, TSB-A-03(5)S. 
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 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 


