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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
REDACTED.  Petitioner asks whether medical equipment (“the Medical Equipment”) it provides 
on loan to hospitals to be used in conjunction with catheters it sells to the hospitals are subject to 
sales or use tax.  We conclude that the Medical Equipment Petitioner loans to hospitals under the 
circumstances described in the Petition along with the catheters are both subject to sales tax.   
 
Facts  
 
 Petitioner is located in the State of Washington and is registered for sales tax with the 
Department.  Petitioner sells catheters to hospitals in this State.  Petitioner also provides those 
hospitals with Medical Equipment to be used in conjunction with the catheters.  The Medical 
Equipment can be used only with the Petitioner’s catheters and vice-versa.  Petitioner explicitly 
states that it does not sell the Medical Equipment, but rather, it is provided “free to use on loan” 
with the catheters.  Ownership of the equipment remains with Petitioner.  If a hospital ceases 
buying catheters from Petitioner, the Medical Equipment is required to be returned to Petitioner.  
Petitioner also notes that all of its sales in this State of catheters and associated loans of Medical 
Equipment are to tax exempt hospitals.  
 
Analysis  
 
 The receipts from every retail sale of tangible personal property are subject to sales tax 
unless otherwise exempt or excluded.  See Tax Law § 1105(a).  A “retail sale” includes every 
purchase of tangible personal property that is not resold as such.  See Tax Law § 1101(b)(4)(i).  
A “sale” includes any transfer of title or possession, conditional or otherwise, in any manner 
whatsoever, for a consideration.  See Tax Law § 1101(b)(5).   Purchases of medical equipment 
and supplies used in the cure, mitigation, treatment or prevention of illnesses or diseases in 
human beings, or to correct or alleviate physical incapacity, are exempt from sales and use tax 
unless they are purchased at retail for use in performing medical services for compensation.  See 
Tax Law § 1115(a)(3)) and 20 NYCRR §428.4(h).  “Medical supplies” include those used in the 
cure, mitigation, treatment or prevention of illnesses or diseases or for the correction or 
alleviation of physical incapacity.  See 20 NYCRR § 528.4(g)(1). 
 
 Petitioner’s Medical Equipment is being loaned in conjunction with the sales of the 
catheters, although for no charge.  As a result, the loan of the equipment must be viewed as part 
of the sale of the catheters and the total sales price would be subject to sales tax.  The combined 
sale/loan would not qualify for exemption under Tax Law § 1115(a)(3) as a sale of medical 
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equipment and supplies as it is being sold at retail to hospitals for use in performing medical 
services for compensation. 
 
 However, Petitioner states that all of its sales of the catheters and associated loans of 
Medical Equipment are to hospitals that are exempt from sales tax under Tax Law § 1116(a).  
Accordingly, no sales tax would be owed on such sales/loans.  Petitioner must maintain records 
documenting the exemptions.  The records for each sale/loan should include a copy of 
Petitioner’s invoice listing the exempt hospital as the purchaser and the copy of the Exempt 
Organization Exempt Purchase Certificate (Form ST-119.1) completed by the hospital.    
 
 
 
 
DATED:  July 2, 2014     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person 
or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately 
describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and 
Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific 
time period at issue in the Opinion.  The information provided in this document does 
not cover every situation and is not intended to replace the law or change its meaning. 

 


