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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion 
from REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED 
REDACTED.  Petitioner asks whether its fee charged to a customer to use a golf simulator 
game is subject to  State or local sales and compensating use tax.  We conclude that 
Petitioner’s fee to use its golf simulator game is not subject to State or local sales or use 
tax.  
 
Facts 
 
 Petitioner is the owner and operator of a golf simulator business.  The golf 
simulator facility has four golf simulators, a bar, and limited food service.  The golf 
simulators are each run by a separate computer, and each has an 11 foot tall, 17 ½ foot 
wide, 25 foot deep screen into which a golfer hits the ball.  After the ball is hit into the 
screen, the computer program simulates the related attributes of that particular golf shot, 
including distance and accuracy.  The simulator screen depicts the golf course being played 
on (of the many courses to choose from), and shows tee boxes, fairways, greens, and 
bunkers.  Petitioner charges a flat fee to use a simulator.  Use of the simulator is open to 
the public.  Customers may use their own golf clubs for simulator play.  Petitioner also 
offers the use of golf clubs and balls at no charge for golfers who do not have their own.  
 
Analysis 
 
 Section 1105(f)(1) of the Tax Law imposes sales tax on any admission charge to or 
for the use of any place of amusement in the State.  Section 1101(d)(2) of the Tax Law 
defines admission charge as “[t]he amount paid for admission, including any service 
charge and any charge for entertainment or amusement or for the use of facilities therefor.”  
Section 1101(d)(10) of the Tax Law defines place of amusement as “[a]ny place where any 
facilities for entertainment, amusement, or sports are provided.”  Petitioner’s flat charge is 
for the use of its golf simulator, not for admission to the place where the golf simulators 
are located.  Thus, this charge is not an admission charge, and it is not subject to tax under 
Tax Law § 1105(f)(1).  Rather, the flat charge is for the use of the golf simulator.  The 
charge for the use of such a device is not subject to tax.  See Fairland Amusements v State
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Tax Commn., 110 AD2d 952 (3d Dep’t), rev’d 66 NY2d 932 (1985); Bathrick Enterprises 
v Murphy, 27 AD2d 215 (3d Dep’t 1967), aff’d 23 NY2d 664 (1968).  Accordingly, 
Petitioner’s fee for use of the simulator is not taxable. 
 
 
 
 
DATED: July 28, 2014     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited 

to the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect 
to the person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully 
and accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on 
the law, regulations, and Department policies in effect as of the date the 
Opinion is issued or for the specific time period at issue in the Opinion.  The 
information provided in this document does not cover every situation and is not 
intended to replace the law or change its meaning. 


