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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
Redaction Redaction Redaction Redaction Redaction Redaction Redaction Redaction Redaction 
Redaction. 
 
 Petitioner asks whether a certificate of authority is required to run his coin-operated game 
room.  We conclude that Petitioner is not required to obtain a certificate of authority in order to 
run his business. 
 
Facts 
 
 Petitioner operates a small game room, consisting of a pinball machine, jukebox and two 
billiard tables, all of which are coin-operated.  Petitioner does not charge a fee to enter the 
establishment, nor does Petitioner sell any food, drink or other tangible personal property or 
services.  The only form of payment Petitioner’s business receives from its customers is from the 
use of the four coin-operated machines. 
 
Analysis 
 
 Whether or not Petitioner’s business must obtain a certificate of authority depends on 
whether the business is a "person required to collect sales tax." 

Every person required to collect tax imposed by Article 28 of the Tax Law or pursuant to 
the authority of Article 29 of the Tax Law is required to obtain a certificate of authority.  See Tax 
Law § 1134(a) and Sales Tax Regulation § 533.1(a).  A certificate of authority empowers the 
registrant to collect the applicable sales and use taxes. Tax Law § 1134(a)(2). 

Tax Law § 1131(1) provides that “every vendor of tangible personal property or services; 
every recipient of amusement charges; and every operator of a hotel” are persons required to 
collect tax imposed by Tax Law Article 28.  A “recipient” of amusement charges is defined as 
“any person who collects or receives, or is under a duty to collect an amusement charge.”  The 
term “amusement charge” is defined as “[a]ny admission charge, dues or charge of roof garden, 
caberet or other similar place.”  An admission charge is defined as “the amount paid for 
admission, including any service charge, and any charge for entertainment or amusement or for 
the use of facilities therefor.”  Tax Law § 1101(d)(2), (3), and (11). 
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Receipts from the operation of coin-operated amusement devices, including coin-
operated gaming devices that are provided for the enjoyment of patrons, are not subject to sales 
tax.  See Matter of Hospital Tel. Sys. Inc. v. New York State Tax Comm’n., 44 AD 2d 271 (3d 
Dep’t 1974); Bathrick Enterprises, Inc. v. Murphy, 27 AD 2d 215 (3d Dep’t 1967).  The pinball 
machine, jukebox and two billiard tables in Petitioner’s game room qualify as coin-operated 
amusement devices; therefore, the receipts from the operation of these devices are not subject to 
sales tax.  Furthermore, because Petitioner does not charge admission to enter his game room, he 
is not a recipient of amusement charges.  Because Petitioner’s establishment does not sell any 
other property or services, he is not a “person required to collect tax” and is not required to 
obtain a certificate of authority in order to run his business. 
 
 
 
 
DATED:  August 26, 2014     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 

 


