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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion 
from Redacted Redacted Redacted Redacted Redacted Redacted Redacted Redacted 
Redacted Redacted.  Petitioner asks whether the sale of test cards used in the diagnosis of 
eye disease is subject to sales and use tax when the cards are sold in New York State.   
 
 We conclude that the test cards qualify as medical equipment or supplies for 
purposes of Tax Law § 1115(a)(3).  Therefore, sales of the test cards in New York will be 
taxable if sold to persons using the cards to provide medical services for compensation.    
 
Facts 
 
 Petitioner sells equipment used to diagnose dry eye disease to eye care 
practitioners. It also sells osmolarity test cards, which are used to collect tear fluid from 
human eyes. The cards are individually packaged, non-sterile, polycarbonate microchips 
containing (a) a microfluidic channel used to collect nanoliters of tear fluid and (b) gold 
electrodes embedded in the card that enable measurement of impedance of the tear fluid 
sample. Cards work in conjunction with Petitioner’s osmolarity system, which analyzes the 
tear samples. The cards are used only once and are discarded after the analysis is 
completed. 
 
Analysis 
 
 Tax Law § 1115(a)(3) exempts from sales and use tax the retail sale of medical 
equipment (including component parts thereof) and supplies required for the cure, 
mitigation, treatment or prevention of illnesses or diseases in human beings, but not 
including medical equipment and supplies, other than such drugs and medicines, purchased 
at retail for use in performing medical and similar services for compensation.  While the 
test cards are either medical equipment or supplies used to diagnose a medical condition, 
and, thus, come within the scope of section 1115(a)(3), they are not exempt from sales and 
use tax when sold for use in performing medical and similar services for compensation.
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Accordingly, Petitioner’s sale of the cards to eye care practitioners will be subject to sales 
tax if they are used to provide medical services for compensation.  
 
 
 
 
DATED:  August 26, 2014     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited 

to the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect 
to the person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully 
and accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the 
law, regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is 
issued or for the specific time period at issue in the Opinion.  The information 
provided in this document does not cover every situation and is not intended to 
replace the law or change its meaning. 


