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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
the Petitioner’s name redacted (“Petitioner”), address redacted.  Petitioner asks whether the 
proceeds from the sale of tickets for dining events held by Petitioner are subject to sales tax.  
Petitioner also asks whether the inclusion of the term "Suggested Donation" on advertising and 
tickets for fundraising dinners affect the taxability of the charge for the event.  
 
 We conclude that the proceeds from the sale of tickets for dining events held by 
Petitioner are subject to sales tax.  We further conclude that the inclusion of the term “Suggested 
Donation” on advertising and tickets for fundraising dinners does not, in and of itself, control 
whether the charge for the event would be subject to sales tax.  
 
Facts  
 

Petitioner is an organization exempt from sales tax in New York under Tax Law § 
1116(a)(4).  Petitioner exists to sustain the social vitality and cultural vibrancy of Italian 
Americans in its region.  To sustain its facility and defray its expenses, Petitioner operates a 
banquet facility on the premises in the large ballroom and adjoining café. It rents the facility to 
outside users and collects and remits the required sales tax on charges for food and drink in 
connection with those rentals. 

 
There are many dining events offered only to Petitioner’s members and their families to 

celebrate and preserve significant cultural and historic culinary traditions in the Italian 
community. Some events are open to the public. These events take place at Petitioner’s facility. 
Many of these events involve preparation and clean-up by volunteer members.  Other events 
involve paid caterers.  Petitioner charges for admission to these events. The frequency and theme 
of these events vary substantially throughout the year.  Examples of events include: (1) a 
bi-weekly luncheon open to the public; (2) “Let's Dance” (held twice a year) during which dinner 
is served and a Disc Jockey or other performer is present for entertainment; (3) a celebration of 
St. Francis (“Saint Francisco”) which generally is attended by between 100 and 175 members or 
their family members,  where a priest will attend and provide a benediction; (4) an annual 
"Spring Fling" event; and  (5) an annual "Valentine Dinner Dance" event. There are also other 
annual events in support of particular cultural or religious purposes.  Petitioner’s largest fund 
raising event starts on a Friday and goes through Sunday, and is attended by approximately 4,500 
to 5,000 people who pay an admission charge of $5. 
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Analysis  
 
 With some exceptions not relevant here, sales tax is imposed on the receipts from every 
sale of food or drink sold in or by restaurants, taverns or other establishments, or by caterers.  
See Tax Law Tax Law § 1105(d)(i)(1);  20 NYCRR § 527.8(a).  Although most sales by entities 
specified in Tax Law § 1106(a) (e.g., government entities, certain educational and charitable 
institutions) are exempt from sales tax, sales by such entities of food or drink that are subject to 
tax under § 1105(d) are not exempt.   
 
 A restaurant, tavern, or other establishment includes any dining room, bar and barroom, 
cafeteria, snack bar, banquet room, or concession stand operated with a degree of regularity, 
frequency and continuity, as well as any place where sales are made through a temporary 
restaurant, tavern, or other establishment located on the same premises as persons required to 
collect tax. See NYCRR § 529.7(i)(3).  That regulation includes two examples (numbers 7 and 
12) that are relevant here.  Example 7 states the following: “[a]n exempt organization 
occasionally holds a covered dish supper in its hall.  The food is prepared and donated by the 
organization’s members.  The organization charges $2.00 for tickets to the supper.  The $2.00 
charge is not taxable.”  Example 12 states “[a]n exempt organization holds a monthly supper.  
The suppers are subject to tax.” 
 

Petitioner asks whether the difference in taxability between examples 7 and 12 in the 
Regulation is due to: (A) the frequency of the events; (B) the fact that in the exempt scenario the 
members donate and cook the food; or (C) some other issue.  Petitioner also asks whether the 
inclusion of the term "Suggested Donation" on advertising and tickets for fundraising dinners 
affect the taxability of the charge for the event.   

 
Tax Department Publication 843 (December, 2009) gives several examples of what 

constitutes a sale in or by a restaurant, tavern or other establishment.  The first example states as 
follows:  An exempt organization occasionally holds dinners in its hall and charges $10 for 
tickets.  The organization holds no more than two dinners each year.  Because of the infrequency 
of the events, the exempt organization is not considered to be operating a restaurant, tavern or 
other establishment, so the sales of the dinner tickets are exempt from sales tax.   

 
Accordingly, holding two or fewer fund-raising dinners a year does not suffice to trigger 

the “regularity, frequency and continuity” standard, and thus, will not require an exempt 
organization such as Petitioner to collect sales and use tax.  However, holding more than two 
such events a year might cause an exempt organization to qualify as a vendor for sales tax 
purposes and require it to collect tax, depending on the regularity and continuity with which the 
events are held.   

 
Petitioner holds, at a minimum, 26 luncheons open to the public per year, as well as 

numerous other events for members or for members and the public.  Due to the frequency, 
regularity and continuity of its events, the Petitioner is operating a restaurant, tavern or other 
establishment for purposes of Tax Law § 1116(b)(2) and, as such, must collect and remit sales 
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tax on the receipts from its sales of tickets to  all events involving the sale of food and drink, 
whether those events are open to  members only or to the public. It makes no difference whether 
Petitioner’s employees prepare the food and drink, or members donate the food and drink used 
for the event. 

 
Petitioner also has inquired whether admission based upon a “Suggested Donation” for an 

event would result in a different conclusion.  The § 1105(d) tax is imposed on the “receipts” 
from the sale of food or drink by a tavern, restaurant or other establishment. Receipt is defined in 
part as “the charge for any service taxable under [Tax Law § 1101(b)(3)].” The inclusion of the 
term “Suggested Donation” does not, in and of itself, automatically lead to the conclusion that 
the charge for the event would not be subject to sales tax.  The Department would consider all 
the facts and circumstances surrounding the event (such as advertising, invoices and whether 
amounts are listed as suggested donations or actual payments) in order to determine if the 
receipts were really suggested donations and not mandatory. See, e.g., TSB-A-86(18(S) (receipts 
from voluntary donations for meals served in conjunction with certain religious activities found 
to be subject to sales tax).  If, based upon the facts, the payments were found to be mandatory 
payments (i.e., an attendee would not be served food or drink without payment), the payments 
would constitute consideration for food and drink and therefore would constitute receipts subject 
to sales tax.  In situations where receipt of the food and drink is implicitly free and any donation 
is completely voluntary, with the amount left up to the donor, the donated amounts would be 
exempt from sales tax. 
 
 
 
 
DATED:  January 27, 2014     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 


