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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
Redaction Redaction Redaction Redaction Redaction Redaction.  Petitioner asks whether the trade-in 
credit allowed by a car dealer upon purchase of a new vehicle is subject to sales tax.  Petitioner also 
asks whether the amount of a manufacturer’s rebate on the purchase of a new vehicle is subject to sales 
tax.  Petitioner further asks whether amounts paid as a document fee, as registration and title document 
fees, and for an extended warranty are each subject to sales tax. 
 
 We conclude that the trade-in credit is not subject to sales tax, but the amount of the 
manufacturer’s rebate is subject to sales tax.  We further conclude that the amount paid for an extended 
warranty is subject to sales tax but, subject to the caveats identified below, the amounts paid as a 
document fee and as registration and title document fees are not subject to sales tax. 
 
Facts 
 
 Petitioner resides solely in Orange County, New York.  He bought a new vehicle in 2012 from 
an Orange County auto dealership.  Petitioner supplied the following information on the specifics of 
the sale.  Petitioner believes the negotiated purchase price of the car was $31,644.  The dealer valued 
Petitioner’s vehicle traded in on the purchase of the new vehicle at $5,500 and gave Petitioner a credit 
for that amount toward the purchase price.  The manufacturer’s rebate for the new vehicle was $1,500.  
Petitioner was charged $472.50 in “fees,” consisting of a $75 fee for paperwork completion by the 
dealer (known as documentation fees), $247.50 in Department of Motor Vehicles fees for registration 
and title documents, and $150 for an extended warranty on the vehicle.  Petitioner asks whether these 
amounts are subject to sales tax. 
 
Analysis 
 
 Section 1105(a) of the Tax Law imposes sales tax on the “receipts from every retail sale of 
tangible personal property, except as otherwise provided in this article.”  Section 1101(b)(3) of the Tax 
Law defines “receipt” as the “amount of the sale price of any property . . . taxable under this article, 
valued in money, whether received in money or otherwise, including any amount for which credit is 
allowed by the vendor to the purchaser . . . but excluding any credit for tangible personal property 
accepted in part payment and intended for resale.”  See also 20 NYCRR § 526.5(f).  If the dealer 
intended to resell the vehicle traded in by Petitioner, the amount of the trade-in credit allowed to 
Petitioner on the purchase of the new vehicle would not be subject to sales tax and should have been 
deducted from the taxable receipt. 
 

“Manufacturer’s rebates, such as a rebate on the purchase of a car or an appliance, are not 
deductible from the taxable receipt, whether or not the rebate is assigned to or paid to the seller at the 

TSB-A-14(7)S 
Sales Tax 
January 31, 2014 



 
 
 - 2 -  
 
 

TSB-A-14(7)S 
Sales Tax 
January 31, 2014 

time of sale, or later paid directly to the purchaser by the manufacturer.  Even though the purchaser’s 
out-of-pocket expense is reduced by the amount of the rebate, the price paid to the seller is not.  In 
effect, the manufacturer is subsidizing the consumer’s purchase, and the full sales price is subject to 
sales tax.”  TB-ST-860, Taxable Receipt -- How Discounts, Trade-ins, and Additional Charges Affect 
Sales Tax.  Thus, the manufacturer’s rebate amount is included in the taxable receipt for Petitioner’s 
new vehicle. 

 
Dealers may charge fees referred to as “documentation fees” to prepare the paperwork needed 

to obtain titles and registrations for vehicles.  These fees are not subject to tax if the amount of the fee 
is separately stated and reasonable.  Documentation fees “will be presumed reasonable if the amount is 
equal to or less than the amount permitted under the New York State Department of Motor Vehicles 
rules.”  See Publication 838, A Guide to Sales Tax for Automobile Dealers, at 12.  The Department of 
Motor Vehicles’ regulations state that the “fee charged by the dealer may not exceed $75.”  See 15 
NYCRR § 78.19(c)(2).  Petitioner stated that the documentation fee charged to him was $75, which is 
“reasonable” by the definition above.  If the $75 documentation fee was separately stated on the 
invoice, it would not be subject to sales tax. 

 
A dealer may also charge fees referred to as “title and registration” fees.  “If a dealer obtains 

the vehicle’s title and registration on behalf of the purchaser, and the dealer separately states the actual 
amount of the title and registration fees on the invoice or other statement of the price given to the 
customer, the fees are not subject to sales tax.”  See Publication 838, supra, at 13.  If the dealer 
obtained the title and registration for the new vehicle for Petitioner, and the amount charged for the 
title and registration are separately stated and in the exact amount paid to DMV for the title and 
registration, those fees would not be subject to sales tax. 

 
Regulation § 527.5(c) provides that the “purchase of a maintenance or service contract is a 

taxable transaction.”  Thus, the dealer’s charge to Petitioner for the extended warranty is subject to 
sales tax, regardless of whether it is separately stated.   
 
 
 
 
DATED:  January 31, 2014     /S/     
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the facts 

set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person or entity 
to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately describes all 
relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and Department 
policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific time period at issue 
in the Opinion.  The information provided in this document does not cover every situation 
and is not intended to replace the law or change its meaning. 


