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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
REDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTED “Petitioner”.  Petitioner asks whether the 
service of changing the format of electronic data and transferring the reformatted data to third 
parties that market the information is subject to sales tax, and whether a vendor selling mailing 
list information in an electronic format must collect sales tax from its customer if the customer 
resells the information.   
 
 We conclude that the combined service of reformatting electronic data and transferring 
the reformatted data to third parties is not subject to sales tax.  A vendor in the business of selling 
mailing list information must collect sales tax on all New York sales of the information unless 
the sale is for resale. Because all sales of taxable information services are presumed subject to 
sales tax, an information service vendor should obtain a resale certificate from any customer that 
purports to resell the information.  
 
Facts 
 
 Petitioner presents two different scenarios. Petitioner hires company T to reformat 
Petitioner’s mailing list information stored in electronic media to a format that makes the 
information more marketable on on-line marketplaces and then to transmit the reformatted data 
to a company that sells mailing list information on behalf of Petitioner. 
 

In the other scenario, company V, which is in the business of selling mailing list 
information, sells mailing list information to Petitioner, which combines this information with its 
own mailing list information and then resells the aggregated information to end users.   
 
Analysis 
 

The service of merely reformatting electronic data is not a service subject to sales tax. 
Compare TSB-A-10(20)S. Nor does the service become subject to sales tax under Tax Law § 
1105(b)(1) as a telephony and telegraphy service if the vendor transmits the reformatted data to a 
third party.  See TSB-A-97(86)S; see also TSB-A-08(39)S. Therefore, the service provided by  
company T to Petitioner is not subject to sales tax. 
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The on-line sale of information is subject to sales tax under Tax Law §1105(c)(9).  The 
sale of mailing lists by a person in the business of selling such lists constitutes an information 
service. See Alan Drey Company, Inc. v. State Tax Commission, 67 AD2d 1055 (3d Dep’t 1979). 
Thus, company V is selling a taxable information service. The sale of a taxable information 
service is not a retail sale subject to sales and use tax if the purchaser will resell the information 
as such or as part of a taxable information service. 20 NYCRR § 527.3(c)(3). Petitioner is 
reselling the information it purchases from company V as part of a taxable information service.  
Therefore, Petitioner may provide company V with a resale certificate (Form ST-120).   
 
 
 
 
DATED:  March 17, 2015     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 

 
 
 
 
 


